Jarasek Zgłoś #1 Napisano 17 Kwietnia 2019 Witam Jestem tu pierwszy raz i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Na dysku 250 GB mam obecnie 2 partycje: C - systemową i bez nazwy - Recovery. Stan tej pierwszej jest chwilowy i wydzielę potem z niej partycję na dane. Wcześniej miałem jeszcze na dysku partycję D (z danymi) ale scaliłem ją z systemową i wydaję mi się, że teraz na C jest lekki bałagan. Jednak bardziej interesuje mnie sytuacja z partycją odzyskiwania, bo ostatnio chciałem kontrolnie sprawdzić odzyskiwanie z F9 i nie wyświetla się "Windows Setup". Wprawdzie nie musiałem od długiego czasu stawiać systemu na nowo, ale wydaję mi się że ta opcja u mnie była. W razie jakiegoś nieszczęścia teraz jestem skazany tylko na ten magiczny F9 bo pechowo uszkodziły mi się płyty do odzyskiwania. Nic nie grzebałem w partycjach żeby nie pogorszyć sprawy a system uruchamia się bez problemów. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. Mój laptop to Asus K50 IN 250 GB Win 7 Home Premium. Screeny: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
giyefiki Zgłoś #2 Napisano 17 Kwietnia 2019 Ze screena widać, że w tej chwili partycja odzyskiwania jest pusta, ma 100% wolnego miejsca. Nie ma tam plików więc nic się z F9 nie uruchomi. Jeśli była formatowana, możesz spróbować przywrócić dane w DMDE. A metodami na odtworzenie systemu na przyszłość są także obraz dysku, w windows można stworzyć także partycję odzyskiwania przez "Create a Recovery Drive" lub można przygotować sobie wersję instalacyjną windows na płycie czy pendrivie do instalacji Win 7 Home Premium od zera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Groszexxx Zgłoś #3 Napisano 17 Kwietnia 2019 Nie jest pusta, a przynajmniej nie da się tego stwierdzić na podstawie screena. DMDE nie pokazuje bez otwierania partycji FAT32 identyfikatora F Struktury podstawowe FS (file system, system plików) (na przykład, plik pierwszy rekord MFT dla NTFS) Musisz wejść w partycję Volume01 lub Volume03. Następnie pokaż jej zawartość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Jarasek Zgłoś #4 Napisano 17 Kwietnia 2019 14 minut temu, Groszexxx napisał: Nie jest pusta, a przynajmniej nie da się tego stwierdzić na podstawie screena. DMDE nie pokazuje bez otwierania partycji FAT32 identyfikatora F Struktury podstawowe FS (file system, system plików) (na przykład, plik pierwszy rekord MFT dla NTFS) Musisz wejść w partycję Volume01 lub Volume03. Następnie pokaż jej zawartość. Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Partycja Recovery była ukryta, nie chciałem jej wcześniej odsłaniać żeby nie pogorszyć sytuacji. Wstawiam screeny z Zarządzania dyskami, pliki odkrytej partycji odzyskiwania, folderu boot i DMDE: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
amp Zgłoś #5 Napisano 17 Kwietnia 2019 Po zabawie z partycjami tak bywa i raczej nie do naprawy to jest...jeśli masz klucz to nie ma problemu,dodatkowo klucz chyba zaszyty jest w biosie dlatego taką partycję można usunąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Groszexxx Zgłoś #6 Napisano 17 Kwietnia 2019 5 godzin temu, amp napisał: Po zabawie z partycjami tak bywa i raczej nie do naprawy to jest...jeśli masz klucz to nie ma problemu,dodatkowo klucz chyba zaszyty jest w biosie dlatego taką partycję można usunąć. Bardzo bym prosił, żeby takich nieprawd tutaj nie wypisywać. Nie rozumiem skąd teza, że czegoś takiego jak "recovery, czyli po prostu bootowanie obrazu z systemem, może się nie dać naprawić? Bez żartów. Skoro coś można stworzyc - to czemu nie naprawić? Widzimy tutaj, że jest wykorzystany ImageX. Jest sporo informacji na ten temat. Dawno nie bawiłem się w odbudowywanie recovery i nieco zardzewiałem w tym temacie, ale to wygląda na klasyczny przykład: klawisz F9 powoduje bootowanie z ukrytej partycji - tam znajduje się bootloader (bootmgr) i bcd (w folderze boot albo jeszcze jakies podsciezce), który inicjucje start WinRE (WinRE.wim), skrypty wyzwalaja w nim operacje odzyskiwania za pomoca imageX, a ten odzyskuje system z plikow zapisanych w asus.swm. Moim zdaniem tutaj jest uszkodzony wpis w bcd odpowiadający za uruchamianie WinRE z ukrytej partycji na klawisz F9. Żeby to potwierdzić bądź nie - potrzebny jest BCD (najlepiej wrzuc spakowany caly folder c:\boot) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Groszexxx Zgłoś #7 Napisano 26 Kwietnia 2019 Napisałem wyraźnie co masz zrobić. Miałeś spakować ten folder i wrzucić, a Ty, nie dość, że nie tylko zmieniłeś rozszerzenie, ale przede wszystkim formatowanie, bo otworzyłeś plik BCD w notatniku! Kto CI kazał tak zrobić? Zmieniłeś formatowanie i BCD jest nieczytelny, a mi się tego poprawiać nie chce. Wrzuć poprawne BCD, bez otwierania go w notatniku, a jedynie dopisując rozszerzenie (byc moze musisz wlaczyc ukrywanie rozszerzen znanych typow plikow). ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- To w nawiązaniu do PW jakie wysłałem do autora, ale póki co nie... nie odpisał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi