Skocz do zawartości

Witamy na forum Fixitpc.pl
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj konto. Rejestracja jest darmowa, prosta i umożliwia pełny dostęp do funkcji forum.
Zdjęcie

Dysk zewnętrzny niedostępny (błąd CRC) - próba odzyskania danych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#1
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

Cześć,

 

Czy odpowiadacie w ogóle na takie tematy?

 

Jeśli tak, to poproszę o pomoc. Przede wszystkim o zerknięcie na poniższe raporty i odpowiedź, czy na tej podstawie można stwierdzić sensowność odzyskiwania danych z takiego dysku.

 

Dziś po raz pierwszy nie chce mi pokazać zawartości dysku, ale chyba wcześniej były sygnały późniejszych problemów - zdjęcia zgrywane z aparatu na tymże zewnętrznym dysku otwierały się z błędem, tzn. są widoczne jako miniaturki, ale po kliknięciu zdjęcia widać tylko część, reszta to szare pole. Zakładam, że to mogła być kwestia dysku...

 

Jeśli będzie taka potrzeba/konieczność, chciałbym przejść procedurę tworzenia kopii posegmentowej, korzystając np. z tego linkowanego już gdzieś tematu użytkowniczki Asi (ten temat z instrukcją od 28. posta...). Na razie proszę o diagnozę i jakieś pierwsze rady.

 

Dodaję pliki txt ze skanem CrystalDiskInfo i skanem HDDScan. Tak jest OK czy mam wkleić oryginalne obrazki skanów w formacie png (nie wiem, którą opcją u góry)?

 

Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość, tym bardziej, że - jak widać - jestem laikiem.

 

 

Załączone pliki



#2
Groszexxx

Groszexxx

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 2617 postów

Nie bardzo rozumiem jakiej odpowiedzi oczekujesz? 

 

Zawsze jest zasada, ze jesli dane są cenne to lepiej odesłać to do profesjonalisty. Jeżeli takie wydatki nie wchodzą w grę to mogę Ci podać przepis jak wykonać kopię. Nikt nie przewidzi skutków. 

 

Zainteresowany czy nie? 



#3
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

Dzięki za odzew.

 

Zainteresowany.

 

W międzyczasie zapytałem znajomego informatyka, czy odzyskiwał kiedyś dane, robiąc kopię posektorową, jakie są szanse, itp.. Powiedział (mam nadzieję, że by się nie obraził), że nie wykonywał tej operacji i że on z racji tego, aby wyeliminować możliwość, że przyczyną wady dysku jest ta mniejsza zielona płytka w dysku (gdzie są gniazda USB i zasilające - nazwał tę część bardziej fachowo niż ja), a nie część mechaniczna, tzn. głowica czy talerze, w pierwszej kolejności spróbowałby podłączyć ten dysk bezpośrednio do płyty głównej i sprawdził, czy komputer będzie widział nowe urządzenie i jego zawartość. Gdyby nie widział, no to kolega by się zastanawiał nad rozwiązaniem poważniejszego problemu (w tym pewnie odzyskiwanie danych na podstawie kopii).

 

Już to miałem robić (podłączyć do płyty i sprawdzić,czy komputer widzi dysk i zawartość). Otworzyłem obudowę wadliwego dysku i kupiłem dziś kable SATA, ale się wstrzymałem. Na wszelki wypadek sprawdziłem ponownie po otworzeniu obudowy dysku log SMART (z HDDScan), czy coś się zmieniło, czy czegoś nie uszkodziłem - nie, odczyty były takie same, jak załączone w pierwszym mailu.

 

Jestem jeszcze przed kupnem nowego dysku, na który miałbym zgrywać kopię. Mój uszkodzony dysk ma 3GB. Czy nowy ma mieć dokładnie tyle objętości, czy co najmniej tyle (=może być więcej)?

 

Aha, w kontekście potencjalnie zadawanych poleceń i używanego języka niech miarą mojego amatorstwa będzie np. to, że:

  • mgliście wiem, co to jest back up i nigdy żadnej kopii zapasowej nie robiłem (moja wina)
  • nie odpalałem nigdy samodzielnie BIOS-a


#4
Groszexxx

Groszexxx

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 2617 postów

Nie rozumiesz, że każdy niepotrzebne i niekonieczny odczyt tego dysku może pogarszać jego stan? Naprawdę nie zdajesz sobie z tego sprawy? Podłącz dysk tylko w momencie, gdy wszystkie kroki, przedstawione poniżej będą gotowe. Po co jeszcze raz odczytujesz smart? Jak Ty to sobie wyobrazasz, ze nagle po wyjęciu z obudowy będzie inny? Nagle wszystkie Twoje problemy znikną? Kiedyś były rady, ze wsadzać do zamrażalki czy lodówki, może warto spróbować? Skończmy z tym szamanizmem.

 

Obie wersje są nieprawdziwe, żeby nie napisac bzdurne. Może kolega o tym nie wie, niemniej chciałbym dać do zrozumienia, że w tych sprawach jestem fachowcem. Przedstawione tutaj pomysły niczym się nie różnią od bajania dwóch kobiet przy sporej ilości wina. 

 

Jest rzeczą oczywistą, że dysk jest sprawny, ale ma po prostu uszkodzone sektory. I to sporą ich ilość. Problemem nie jest odzysk z kopii posektorowej, a zrobienie samej kopii i ocena. Na przeszkodzenie będą stały właśnie błędy CRC, które w skrajnych przypadkach mogą zawieszać dysk czy nawet całkowicie go "sparaliżować", że posłużę się terminologią medyczną.

Bardzo często ludzie na elektrodzie (na innych forach zresztą też) piszą brednie o uszkodzonych głowicach, otóz głowic na dysku z reguły jest kilka - osobna do zapisu, osobna do odczytu, w dodatku po dwie takie głowice na każdą stronę talerza. Kolega naprawdę sobie wyobraża, że głowica jest uszkodzona, jeżeli potrafi pracować z ogromną dokładnością, którą można - rzecz jasna policzyć. Włos przy tym jest ogromny jak pałac kultury. Uszkodzenie głowicy objawia się samymi błędami w określonym obszarze, czasem odczyt każdego sektora jest wydłużony. 

 

Podczas zapisu każdego sektora - jest zapisywana obok niego jego suma kontrolna. Dlatego, ze kazdy odczyt sektora sklada sie z odczytu zarówno samego sektora jak i owej sumy kontrolnej - następnie ponownie jest liczona suma kontrolna z odczytanego sektora i porównywana do sumy zapisanej. Jeżeli się nie zgadza - to znaczy, że jest własnie błąd sumy CRC, a zawartość sektora uszkodzona. I to nie jest defekt żadnej elektroniki ani głowic. To defekt powierzchni. 

 

 

Dysk możesz podłączyć do kompa - w sensie bezposrednio do plyty glownej, tak będzie nawet lepiej. 

Tutaj kroki do wykonania, są w miarę złożone, więc proszę czytać dokładnie. 

 

Kopia posektorowa dysku. 

 

1 Przygotowanie środowiska 

 

Tu info o pobieraniu nośników instalacyjnych 

W naszym przypadku wykorzystamy Windows 8.1 w wersji 32 bitowej.

post-9323-0-16100000-1459111297_thumb.pn

post-9323-0-34320000-1459111573_thumb.jp

Wybieramy lokalizacje do zapisania obrazu. 

post-9323-0-08720000-1459111967_thumb.pn

Po ukończeniu pobierania iso trzeba go rozpakować za pomocą archiwizera plików - np 7zip lub Winrar. 

post-9323-0-14480000-1459112622_thumb.pn

Czas na WinReducer , który utworzy nam plik wim z pliku install.esd

Rozpakowujemy archiwum z WinReducer. Uruchamiamy, zatwierdzamy UAC. 

Ważne: WInReducer musi być w lokalizacji, która nie ma spacji. 

Klikamy no

post-9323-0-50320000-1459118574_thumb.jp

Ok

post-9323-0-93680000-1459118576_thumb.jp

Wybieramy  Software Installation

post-9323-0-79000000-1459118580_thumb.jp

Zaznaczamy wszystko na ON 

post-9323-0-36240000-1459118584_thumb.jp

Klikamy Open, wybieramy folder, który został utworzony na skutek rozpakowanego przez nas iso windowsa 8.1, potem folder source, zatwierdzamy. Następnie ESD -> WIM i convert. 

post-9323-0-25680000-1459124422_thumb.pn

Do powyższej lokalizacji zostanie dodany plik install.wim, który wykorzystamy do utworzenia Mini-winFE

 

Mini-WinFE

W Programs dodajemy DMDE, wybieramy architekture 32 bitową - x86. 

post-9323-0-09450000-1459132955_thumb.pn

Klikamy View Option 5-9 i wybieramy język pl-PL

post-9323-0-86970000-1459132958_thumb.pn

W zakładce source podajemy ścieżkę do naszego windowsa8.1x32.

post-9323-0-59970000-1459132961_thumb.pn

Na koniec klikamy Play.

W folderze \Mini-WinFE\WinFE.Project.Output\ będzie plik WinPE.iso. To ten plik wgramy na naszego pendrive'a za pomocą Rufus 

Pobieramy Rufusa, rozpakowujemy, uruchamiamy. 

Zaczynamy od wybrania obrazu przez kliknięcie na ikonkę płyty. Domyślnie opcje są takie jak na screenie za wyjatkiem Systemu plików. Zmieniamy na FAT32. 

post-9323-0-96980000-1459164955_thumb.pn

Klikamy start. Napis gotowy zasygnalizuje nam, że proces dobiegł końca. 

 

2) Kopia nośnika

Po zbootowaniu się z naszego nośnika pojawi się nam notka. Klikamy ok.

post-9323-0-20180000-1459166314_thumb.pn

Następnie menu z opcjami narzędzia Write Protect Tool. Jeżeli nasze dyski są wykrywane, Mount jest na NO i jeden z nich (ten, który chcemy przekopiować) pracuje w trybie Read ONLY, a drugi (ten, na którego będziemy zrzucać kopię) Write-Read to klikamy Continue.

post-9323-0-50100000-1459166361_thumb.pn

Prawym przyciskiem myszy klikamy na pulpit, wybieramy Programs i następnie DMDE

post-9323-0-22320000-1459167363_thumb.pn

Zatwierdzamy licencje i obowiązkowo ODZNACZAMY pokaż partycje 

post-9323-0-99660000-1459182823_thumb.pn

Wybieramy dysk i wciskamy ok. Następnie Narzędzia > Kopiuj sektory 

post-9323-0-97140000-1459183375_thumb.pn

Klikamy max

post-9323-0-52420000-1459183516_thumb.pn

Potem w dolnej części wybieramy plik i wskazujemy lokalizacje, gdzie ma zapisać kopię. 

post-9323-0-79780000-1459186932_thumb.pn



#5
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

(Małe wyjaśnienie: skanując smartem dysk po wyjęciu go z obudowy, chciałem sprawdzić, czy robiąc to nie pogorszyłem stanu (nie zwiększyłem liczby błędów). Natomiast nie domyśliłem się, że stan ten pogorszyć może raczej dodatkowy skan smartem. Zresztą krytykę za niewiedzę i gdybanie biorę na klatę).

 

Do meritum. Sorry, należę do osób, które na starcie chcą wiedzieć jak najwięcej, rozwiać wszelkie możliwe wątpliwości (pomijając to, że po drodze mogą powstać nowe - chcę to zminimalizować). Stąd poniższe prośby o potwierdzenie mojego rozumowania, o odpowiedzi na pytania. Pewnie i tak wytkniesz, że czegoś nie doczytałem albo nie pokojarzyłem. No trudno...

 

 

Z racji tego, że piszesz „Podłącz dysk tylko w momencie, gdy wszystkie kroki, przedstawione poniżej będą gotowe”, zatem w komputerze na tym etapie mam podłączony tylko mój podstawowy, systemowy dysk.

 

 

I. Przygotowanie środowiska

 

a) Czy to, że mam wykorzystać Windows 8.1 w wersji 32 bitowej przy pobieraniu nośnika instalacyjnego nie będzie kolidowało z tym, mój system (pod którym przyszły dysk z kopią będzie działał) w komputerze to Windows 7, wersja 64-bitowa? (To jest celowy, uniwersalny wybór opcji systemowej czy po prostu przeklejenie z innego tematu kogoś innego?)

 

Wytknij, jeśli gdzieś się mylę w 4 punktach poniżej – tak to rozumiem:

 

  1. ściągam nośnik instalacyjny Windows 8 (32-bitowy) na mój podstawowy dysk, rozpakowuję go na tym samym dysku;
  2. ściągam WinReducer, w efekcie opisanej procedury do w/w folderu z rozpakowanym Windowsem trafia plik install.wim;
  3. ściągam Mini-WinFE – tam wybieram na końcu w/w folder z rozpakowanym Windowsem;
  4. ściągam Rufusa. Za jego pomocą mam wgrać na pendrive’a plik WinPE.iso

 

I tu się wysypuję. Stąd dalsze pytania:

 

b ) Na drugim screenie wklejonym przez Ciebie – przy pobieraniu nośnika – zakropkowana jest opcja „Plik OSO”, a pod spodem adnotacja, że plik ISO ma być nagrany na płytę DVD. Czy pendrive z pktu 4. powyżej -  o którym wspominasz - zastępuje jako nośnik pamięci tę płytę DVD? Nośnik jest opcjonalny czy skonkretyzowany? (Wiem, pewnie głupie pytanie).

 

c) Czy screen dotyczący Rufusa obrazuje wgrywanie pliku WinPE.iso na pendrive’a? Pytam, bo nie widzę w zobrazowanym oknie Rufusa  nazwy pliku „WinPE.iso”; Chyba że ta "nowa nazwa woluminu" z sreena,a tam WINPE.

 

d) Co się wiąże z poprzednim pytaniem: czy za pomocą Rufusa kopiuje się na pendrive’a lub płytę DVD (zależnie od odp. na wcześniejsze pytanie)  cały rozpakowany wcześniej folder „Windows8.1x32\”, włącznie z dogranym później plikiem install.wim, tzn. jest to całość pod nazwą WINPE na screenie Rufusa (również zaznaczona opcja „Utwórz bootowalny dysk używając [Obraz ISO])? Innymi słowy - czy to jest wszystko co wgrywam na nośnik w odniesieniu do tego rozpakowanego Windowsa? 

 

II. Kopia nośnika

 

e) W tekście nad drugim screenem w tym dziale pada: „Jeżeli nasze dyski są wykrywane (…)”. Czyli rozumiem, że oba dyski – ten z wadami i czysty nowy, o tej samej objętości – podłączam do płyty głównej po procedurze z Rufusem, która polega na zapisaniu tego całego obrazu ISO na moim nośniku (jeśli to jest zapisywane – zależnie od Twojej odp. wyżej na d))?

 

f) W międzyczasie  - po Rufusie a przed podłączeniem 2 dysków - mam wyjąć swój nośnik z USB/DVD i włożyć z powrotem już po podłączeniu dysków, i wtedy nastąpi zbootowanie dysku na moim nośniku - czy tak?

 

Na razie tyle.

 

Wolę się niczego nie domyślać w tak poważnej procedurze, a raczej spytać. Rzeczy dla Ciebie oczywiste i dziecinne, „między wierszami” – kolejnymi screenami, dla mnie czasami nie są, sorry.

 

PS. W międzyczasie kupuję nowy dysk.



#6
Groszexxx

Groszexxx

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 2617 postów

System gospodarza nie ma tutaj żadnego znaczenia. 

 

Gdy uruchomisz MistyPE to od razu jest napisane, że możesz użyć do stworzenie danego builda - windows vista, 7,8, 10. Wybierz jaki chcesz. Różne obrazy windowsów możesz pobrać tu: https://tb.rg-adguar...fe-a5a87a899998

 

Dyski podłączasz po zakończeniu procedury post, a przed załadowaniem winFE - chodzi o to, żeby bios niepotrzebnie ich nie czytał, ale to ekstremalne podejście. 

 

Przygotuj sobie to środowisko zanim przyjdzie nowy dysk. Wyczuwam, że póki co zadajesz je w charakterze teoretycznym, w sensie, ze nawet nie pobrałeś iso windowsa ;)

 

 

Smart jest zapisywany podczas pracy dysku. Zdaję sobie sprawę, że kolega o tym nie wie, ale moim zdaniem potrzeba tylko odrobina wyobraźni - otóż z racji swojego doświadczenia praktycznego jak i ze sporą ilością forumowiczów - zauważyłem pewne schematy postępowania. Nie jest niczym nowym, że niektórzy są np. ciekawi czy podczas upadku dysk się nie uszkodził - a więc po prostu go włączają, ładują z niego system albo odpalają filmy, dopiero potem pada pomysł, żeby sprawdzić smart i jeszcze go przeskanować jakimś softem. To zachowanie, które minimalizuje szanse na cokolwiek, zeby z takiego dysku odzyskać w domu. Może, gdy ktoś wyda od 1600zł to 3000 zł to wtedy nauczy się, żeby najpierw pytać, a potem próbować. Niestety, mało jest takich odważnych i zamożnych czy też chcących tyle zapłacić. To tak jakby testować pracę silnika bez oleju. Już po bardzo krótkim czasie silnik ulegnie zatarciu i jest na złom. Czy tu potrzeba coś tłumaczyć? W jaki sposób w SMART miałyby się znaleźć jakiekolwiek informacje podczas, gdy dysk był wyłączony? I niby co miało się stać podczas wyciągania go z obudowy? Proszę nie bronić absurdalnych decyzji. 



#7
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

Myślałem, że się pochwalę, że dojechałem do momentu wpięcia dysków (przed WinFE) i zadam 3 krótkie pytania (są niżej), ale najpierw: ile potrzeba miejsca na dysku, żeby w pierwszym kroku ściągnąć plik windows.iso - a potem jeszcze rozpakować? Owszem, cienko u mnie z miejscem, ale zrobiłem 6 GB z hakiem wolnego (na jednej z partycji, niesystemowej)  na folder do tych wszystkich narzędzi naprawczych - i myślałem, że starczy na ten plik, tymczasem ściągało przez 40 minut, odliczając do 100% a na końcu informacja, że się nie powiodło, bo za mało miejsca. No więc ile ma tego miejsca być, żeby się nie stresować i nie powtarzać procesu bez sensu?

 

A to pytania, które miałem zadać przed wpinaniem dysków, do dalszych procesów - po przejrzeniu wszystkich screenów:

 

1. Upewniam się: czy mogę podpiąć dysk, z którego zgrywam, do płyty, podczas gdy czysty jest podłączony do USB? (Nowy dysk już mam).

 

2. W związku z poniższym obrazkiem (2. w części "Kopia nośnika", jakby się nie przekleiło): czy mi wszystkie dyski - łącznie z systemowym - automatycznie wyskoczą na tej liście w oknie? Czy raczej mam coś dodawać poprzez kliknięcie 'Add Driver' obok okna? A jeśli same wskoczą, to czy wszystkie będą automatycznie na Mount=NO?  A co z Read/Write w przypadku tego nowego - mam manualnie wybrać tę funkcję w odpowiedniej linijce z tym dyskiem, żeby odróżnić od "Read only" tego zgrywanego?

 

post-9323-0-50100000-1459166361_thumb.pn

 

3. Pierdółka do ostatniego okna: czyli mam stworzyć jakikolwiek plik na nowym dysku najpierw, żeby móc go na końcu wybrać jako miejsce do wstawienia kopii?



#8
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów
Sorry, autopoprawka do mojej ostatniej uwagi do ostatniego screena w procedurze (bylo pozno, pokrecilem). Mysle glosno: czyli chodzi o to, ze w ostatnim kroku wybieramy plik WinPE.iso z pendrive'a i wybieramy do umieszczenia go jako lokalizacje nowy dysk? Nie, chyba nie. Czy po prostu klikamy plik, potem lokalizacje, a tym plikiem jest wykonana przed chwila kopia posektorowa? Przepraszam, tutaj troche nie ogarnalem...
Ps. Ile moze trwac robienie tej kopii posektorowej np. dla 2 tb?

#9
Groszexxx

Groszexxx

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 2617 postów

Nie ma żadnej możliwości oszacowania ile czasu potrzeba na zrobienie kopii. Na zdrowym nośniku to trwa od 4 do 8h. W przypadku uszkodzonych dysków te czasy sie wydluzaja. 

 

Wykorzystaj miejsce z tego nowego dysku. Przecież na nim możesz i pobrać wszystkie obrazy i je potem wypakować. Następnie po ukończeniu zadanie możesz je usunąć. I tak będziesz na nim nagrywac kopię. 

 

I z tego co pamiętam to WinFE automatycznie wyświetli Ci wszystkie dyskie, pamiętaj tylko, że domyślnie te dodatkowe mają status tylko do odczytu, więc jeśli będziesz chciał zrobić kopię - to ten docelowy dysk dla kopii musisz odblokować, czyli wyłączyć "read only". Obsługa intuicyjna. 



#10
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

Problemy, problemy...

 

Ściągnąłem WinReducer z podlinkowanego wyżej źródła. Mam nadzieję, że dobrze rozumiem polecenie "Rozpakowujemy archiwum z WinReducer. Uruchamiamy, zatwierdzamy UAC." - rozpakowałem ściągnięty plik winreducereswimconverter.zip 7-Zipem, kliknąłem wewnątrz rozpakowanego folderu na plik-Aplikację WinReducerESWimConverter.exe.

 

Początek jest taki sam, jak u Ciebie, poza tym, że od razu widać, że Ty screenujesz wersję WinReducer EX-81 v1.0.0.0, u mnie to jest ES - WIM Converter - v1.8.5.0. Ale może to nie robi różnicy (?).

 

Natomiast u Ciebie na screenie CONFIGURATION, w części Folders są opcje ISO i MOUNT, i obie są na ON (na zielono).

U mnie w tej części mam komunikat "No options available". Czy to jest istotne?

 

[tu chciałem wstawić miniaturkę obrazka 1 - nie wiem jak; zatem załączam pliki]

 

Ale OK - zostawiam, jak jest, i klikam Software Installation.

 

Na nastepnym screenie - w tej mojej wersji - kilka opcji się różni, ale - tak jak na Twoim screenie - na ON (zielono) mam tylko opcję Default (bo w Twojej procedurze, jak rozumiem, "Zaznaczamy wszystko na ON" tyczy się screena powyżej, CONFIGURATION - tam rzeczywiście jest wszystko na ON, a screen niżej tylko opcja Default).

 

Kontynuując, tak jak Ty NIE zaznaczam okienka na dole "Forced download of all elements". Klikam "Download".

 

[obrazek 2]

 

I pojawia się mi następujący komunikat o błędzie, jakby konsekwencja tego braku odhaczenia tego małego okienka wyżej, o wymuszeniu ściągnięcia wszystkich elementów":

"An error has been detected during processing your request, some files are still missing!".

 

[obrazek 3]

 

Gdzie robię błąd?

Załączone miniatury

  • WinReducer ES - Folders - No options available.png
  • WinReducer ES - Download - all elements.png
  • WinReducer ES - Files missing error.png


#11
Groszexxx

Groszexxx

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 2617 postów

Może pokaż co Ty w ogóle chcesz konwertować, patrz na obrazki jakie załączasz, wrzucasz same miniatury, które są nieczytelne. Jaki system pobrałeś? Czy Ty w ogóle masz plik z rozszerzeniem esd? Masz włączoną opcją ukrywania znanych typów plików czy nie? Windows 10 domyślnie pobrany z serwerów microsoft ma w iso już spreparowany wim, a nie esd. Poradnik pisałem zdaje się, gdy był windows 8 i tam był esd. Obawiam się, że jeśli nie widzisz różnicy między wim, a esd to nie ukrywam, że to komplikuje sprawę. Minęło 13 dni, a Ty w lesie. Wysyłasz garstkę screenów, na dokładkę niepoprawnie wstawionych. Nawet nie widać co robisz. Jak masz takie problemy to może nagraj jakiś film, co by było wyraźnie widać co Ty tam działasz. 



#12
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

Pobrałem udanie system Windows 8.1 Pro - wedle instrukcji (i biorąc pod uwagę Twoją uwagę, że system gospodarza nie ma znaczenia).

Rozpakowałem ze ściągniętego pliku Windows.iso do całego folderu Windows.

Ściągnąłem z podlinkowanego przez Ciebie w procedurze WinReducer - plika nazywa się winreducereswimconverter.zip.

Rozpakowałem tego zipa do folderu pod nazwą WinReducerESWimConverter

Tak, w rozpakowanym folderze Windows\sources mam plik install.esd

Nie, nie wiem co to za rodzaj pliku esd oraz wim, ale widzę, że w ostatnim Twoim screenie dotyczącym WinReducer następuje konwersja esd na wim i myślałem, że ta informacja mi wystarczy (według procedury).

 

Dwa pierwsze screeny po odpaleniu aplikacji WinReducer (exe) mam takie same, jak u Ciebie, aczkolwiek Ty screenujesz wersję WinReducer EX-81 v1.0.0.0, u mnie to jest ES - WIM Converter - v1.8.5.0. Ale myślę, "OK, od czasu tworzenia procedury może zmieniła się wersja WinReducera pod linkiem".

 

W oknie WinReducer z nagłówkiem CONFIGURATION Ty na screenie masz w środkowej części opcje ISO i MOUNT, obie zaznaczone na ON, ja ich nie mam ("No Options Available"). Dlaczego? Albo po prostu - czy to jest istotne dla dalszych operacji?

 

[obrazek 1]

 

Klikam jednak "Software Installation" (myśląc, że po prostu w tej wersji WinReducer (spod linka od Ciebie) nie ma już tych opcji).

 

Wtedy pojawia mi się to okno, gdzie mam też na ON załączone wyłącznie Default (tak jak u Ciebie), odznaczam na samym dole "Forced download of all elements" (tak jak u Ciebie) i klikam Download.

 

[obrazek 2]

 

Pojawia mi się następująca informacja o błędzie.

 

[obrazek 3]

 

Nie wiem czemu pojawia się ten błąd. Wydawało mi się, że postępowałem - do tej pory - wg Twojej procedury, którą starałem się czytać dokładnie, wedle zalecenia.

 

PS. Chcę wstawić w tekście grafikę w formacie png lub jpg - pojawia się mi się komunikat, że nie mogę wstawiać grafiki o takim rozszerzeniu na tym forum. Zatem w jakim formacie grafika jest właściwa dla tego forum? (Zamiast tego próbuję poniżej załączyć pliki graficzne - tym razem całe, nieskompresowane).

 

Załączone miniatury

  • WinReducer - Configuration - Nop options available.png
  • Win Reducer - Download.png
  • WinReducer - Error.png


#13
Groszexxx

Groszexxx

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 2617 postów

Pobrałeś najprawdopodobniej wersje windowsa 8.1  x64, natomiast winreducer masz w wersji x86. Pobierz winreducer w wersji x64 i problem zniknie. Albo operuj na windows 8.1 x32. Albo w ogóle pobierz obraz windowsa, który ma w swoim iso od razu. Pobrałem najnowszego win 8.1 x64 i ma w sobie wim od razu, ale to tak poza konkursem. 



#14
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

Usunąłem ściągnięty i wypakowany Windows.iso - po to, żeby ściągnąć ponownie, upewniając się, że wybieram na pewno wersję32-bitową, x86. Tak, wybrałem taką wersję i - jak widać na jednym z moich screenów, WinReducer też jest x86 (a może być przy tym nie 32-bitowy?). Po prostu sygnalizuję, że w procedurze jest pewna niespójność (albo niekompatybilna wersja pod linkiem). No albo skrót myślowy, którego nie ogarnąłem (tzn. "dobierz sobie WinReducera odpowiedniego do wcześniej wybranej wersji Windows.iso").

 

A jeśli w obrazie windows.iso mam plik wim, to miałbym wtedy przejść od razu do części Mini-WinFe? W obecnym obrazie Windows\source mam tylko plik boot.wim. Ale chodzi wyłącznie o install.wim?



#15
Groszexxx

Groszexxx

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 2617 postów

Gdy pisałem poradnik była tylko jedna wersja, nie było rozgraniczenia na wersje 32 i 64 bitowa. 

Sprawdziłem i to co napisalem wyzej jest nieprawdą. Zaznacz zatem wszystkie składniki do pobrania, wtedy błąd, który tutaj pokazywałeś na screenie powinien ustąpić. U mnie już nie wystąpił. Ja w wolnym czasie zaktualizuję ten tutorial. 



#16
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

Ja pierniczę, nie myślałem, że utknę tak wcześnie, przy takich relatywnie głupotach... Naprawdę nie robię tego specjalnie.

 

Kiedy przy ściągniętym Windows.iso wersji x86 i tym WinReducer z linka, z którego dawałem już screeny, też x86, zaznaczam, żeby zgrał wszystkie elementy, to niby zaczyna proces z zielonym paskiem i komunikatem typu "Proceeding the process", ale po sekundzie zatrzymuje się około w połowie czy 2/3 i... pojawia się ten sam komunikat, że brakuje jakichś elementów. Nie rozumiem, zostawiam to.

 

Tzn. ściągam inną wersję WinReducer, tzn. dokładnie tę: WinReducer EX-81 - v.1.8.7.0, stąd (oficjalna, więc chyba mogę podać):

https://www.winreduc...ucer-ex-81.html

Wersja x86.

 

Tutaj najpierw nie za bardzo wiem, co zrobić z tymi 2 opcjami w części Folders (screen poniżej albo na samym dole w załadowanych obrazach). Są tu opcje ISO i MOUNT, ale nie do wyboru ON/OFF, jak u Ciebie w tamtej wczesnej wersji, tylko są 2 ścieżki - takie jak na screenie. Nie wiem, czy mam tu coś zmieniać, np. czy przy ISO mam szukać ścieżki z moim windows,iso ... (sorry, może nie myślę), czy zostawić te ścieżki, jakie są.

 

[obrazek 1]

 

Klikam Software Instalation, potem zaznaczam wszystkie elementy, po kolei jakieś podczęści czy podfoldery się ściągają - wreszcie dostaję info, że zakończyło się sukcesem. (aha, jak początkowo nie zaznaczyłem tej opcji z "all elements" na dole, to też proces zakończył się sukcesem, ale nic przełomowego się nie stało, żaden nowy screen w kolejnym korku etc. - dlatego zaznaczyłem jednak "all elements").

 

Po czym pojawia się mi się bazowe okno startowe z wszelakimi opcjami do wyboru.

 

[obrazek 2]

 

I tak szczerze - nie wiem, co mam wybrać, żeby dojść do takiego samego bądź analogicznego (bo się wersje zmieniły) screena jak u Ciebie w procedurze - żeby konwertowało pliki ESD do WIM (przeklejam screena od Ciebie wyżej z procedury).

 

Wiesz może, jak dotrzeć od tego okna startowego z poniższego obrazka do tego Twojego z "Open" i ustawianiem kierunku zmian konwertowania ESD->WIM)?

 

post-9323-0-25680000-1459124422_thumb.pn

Załączone miniatury

  • WinReducer - Configuration - ścieżki.png
  • WinReducer - Start, co dalej.png


#17
Groszexxx

Groszexxx

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 2617 postów

Podany folder Configuration podany na drugim screenie Cię nie interesuje.

 

Ostatni Twój screen, opcja start - wskazujesz folder windows, który powstał z wypakowania iso. Następnie automatycznie zacznie się konwersja, która skończy się czymś takim: 

2.png

Wtedy install.esd został już zamieniony w wim .

 

Tutaj inna metoda: 

https://markthetech....to-install-wim/

Jest kilka metod takiej konwersji, w razie problemów proszę wpisać "esd to wim" w google. Kiedy to pisałem było mniej rozwiązań i większość się opierała na konsolowym dism. Winreducer wydawał się łatwiejszym sposobem, bo wystarczyło parę kliknięć myszy. Dodam, że już kilka uzytkownikow skorzystało z tego poradnika i zdarzały się sporadycznie jakieś pytania, niemniej większość procedury przebiegała bez problemów. 



#18
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

Z WinReducerem mi poszło.

 

Podpiąłem dysk, z którego kopiuję, bezpośrednio do płyty głównej (komputer go widzi tak samo, jakby był pod USB tydzień czy 2 temu, czyli ma przydzieloną literę, brak informacji o zajętym/wolnym miejscu).

 

Szybkie pytanie odnośnie i w trakcie odpalania Mini-WinFe:

 

Obecna wersja spod linka w procedurze ma więcej opcji do wyboru na pierwszym screenie programiku niż u Ciebie - w załączeniu screen z obecnej wersji. Pyta o ilość plików boot.wim i install.wim. Automatycznie pokazuje na - odpowiednio - 2 i 1. Zostawiam oba czy zmieniam boot.wim z 2 na 1?

 

 

Załączone miniatury

  • Mini-WinFE - opcje 5 i 6.png


#19
Groszexxx

Groszexxx

    Moderator

  • Moderatorzy
  • 2617 postów

Cieszę się, że jesteśmy już nieco dalej. 

Ten image number to chyba numer indexu obrazu. Możesz zostawić tak jak jest. Zdaje się, że się nr 2 dotyczy windowsa w wersji professional. Nr 1 to "zwykły" (core).



#20
kolo

kolo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów

Już teraz wolę się o wszystko pytać...

 

Po naciśnięciu Play w Mini-WinFe zadaje mi następujące pytanie po rozpoczęciu procesu (niżej screen) - Processing scripts..., utknęło na 2/13 przy tym pytaniu.

 

Wyżej w procedurze przy WinReducer pisałeś takie polecenie: "Rozpakowujemy archiwum z WinReducer. Uruchamiamy, zatwierdzamy UAC."

 

Przyznaję - nie odniosłem się do tego w żaden sposób, nie wiedziałem, co to, nie pytałem też. (Dopiero teraz wpisuję skrót do wyszukiwarki i widzę, że najczęściej są to porady, jak User Account Control wyłączyć. Nie miałem z tym wcześniej wprost do czynienia)

 

Co mam teraz zrobić przy takim pytaniu Mini-WinFe?

 

 

Załączone miniatury

  • pytanie o UAC przy Mini-WinFE.png





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych