Punisher2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Jak usunąć pozycję Aktówka?? pozostałe pozycje usunąłem w ten sposób HKEY_CLASSES_ROOT w tej gałęzi pousuwałem zbędne wartości ShellNew dla określonego typu plików, tylko nie wiem jak usunąć aktówkę. Jak zmienić też kolejność wyświetlania się tych pozycji oraz jak usunąć pozycję Nowy skrót Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Hmm... może przy pomocy TweakUi for XP? Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Hmm... może przy pomocy TweakUi for XP? Pisałem już bez żadnych programów, tym bardziej płatnych Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 HKEY_CLASSES_ROOT \ Briefcase i usuń Shell. BTW. Przy okazji sam to wykopałem Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 HKEY_CLASSES_ROOT \ Briefcase i usuń Shell. BTW. Przy okazji sam to wykopałem Dzięki, a wiesz może jak zmienić kolejność i nazwy pozostałych skrótów oraz jak usunać nowy Skrót?? Odnośnik do komentarza
Traxter Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 nowy skrót usuwasz w kluczu HKEY_CLASSES_ROOT\.lnk\ShellNew Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 HKEY_CLASSES_ROOT \ .lnk \ Tylko, hm...na 7 działa, ale na XP już nie. Sprawdź u siebie. Co do kolejności, to coś mi 'lata po głowie' . Tu już muszę poszukać. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 na xp nie działa, kurde przy plikach mp3 mi się utworzyły wpisy zbędne Otwórz oraz Media info (ten pojawił się wszędzie) wiesz jak je usunąć?? oraz jak usunąć podgląd obrazów i faksów.... Bardzo irytujące jest też Opróżnij kosz przy każdym typie plików, nie wiem też jak usunąć opcje winrara dla dysków (partycji) Odnośnik do komentarza
Traxter Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 media info - opcje --> preferencje --> odznaczasz Rozszerzenie powłoki Winrar - tez poszukaj sekcji integracja z menu kontekstowym podgląd obrazów - wyrejestruj bibliotekę wpisując w Uruchom komendę " regsvr32 /u shimgvw.dll " możesz też poszukać wpisów w rejestrze dla plików HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\Directory.Audio\shell HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\Directory.Audio\shellex \ContextMenuHandlers dla dysków HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\Shell HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\ShellEx\ContextMenuHandlers Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 media info - opcje --> preferencje --> odznaczasz Rozszerzenie powłoki to jest składnik k-lite codec pack full i niema on takiej opcji ( usunąłem te aplikacje, przeczyscilem rejestr ccleanerem i znikło) eh nie zrozumiałeś z tym podglądem obrazów - wyrejestruj bibliotekę wpisując w Uruchom komendę " regsvr32 /u shimgvw.dll " ja nie chce usuwać podglądu obrazów tylko wpis w menu kontekstowym co do tych kluczy to nic z tego nie wynika, niema tam nic Odnośnik do komentarza
Traxter Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 (edytowane) zarejestruj bibliotekę wpisując "regsvr32 shimgvw.dll" a jeżeli chodzi Ci o pozycję "Podgląd" w menu dla obrazków to skasuj klucz wcześniej robiąc jego kopię tak abyś mógł przywrócić w razie czego HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\image\ShellEx\ContextMenuHandlers\ShellImagePreview] A wpisy media info dla mp3 znajdują się w kluczu (jeżeli masz zainstalowaną aplikację) HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.mp3\Shell\MediaInfo Proponuje jednak skorzystać z przydatnych aplikacji do tego wszystkiego od firmy Nirsoft: ShellMenuNew, ShellMenuView, ShellExView - wszystkie PL, darmowe i nie wymagaja instalacji, są portable //EDIT Opcja opróżniania kosza przy każdym pliku powinna być w lokalizacji HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} Edytowane 1 Czerwca 2010 przez Traxter Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 zarejestruj bibliotekę wpisując "regsvr32 shimgvw.dll" a jeżeli chodzi Ci o pozycję "Podgląd" w menu dla obrazków to skasuj klucz wcześniej robiąc jego kopię tak abyś mógł przywrócić w razie czego HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\image\ShellEx\ContextMenuHandlers\ShellImagePreview] Proponuje jednak skorzystać z przydatnych aplikacji do tego wszystkiego od firmy Nirsoft: ShellMenuNew, ShellMenuView, ShellExView - wszystkie PL, darmowe i nie wymagaja instalacji, są portable To nie naprawia problemu, dalej mam te opcje Podgląd obrazów i faksów systemu Windows w menu kontekstowym plików obrazów, to usunęło mi opcje ustaw jako tło tylko HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.mp3\Shell tu nie mam shell tylko shellex i nie ma tu nic co opisujesz Jeszcze jedna sprawa, czasami w menu kontekstowym mam 2 lub 3 kreski jedna po drugą da się coś z tym zrobić by była tylko jedna?? i jeszcze raz mówię, że żadnych programów nie chce używać Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 żadnych programów nie chce używać A to dlaczego?Zamiast buszować w rejestrze wystarczy skombinować tweaker i monitor rejestru. Sprawdzasz co dany tweak zmienia w rejestrze, usuwasz tweakera z systemu i już możesz samemu manipulować w rejestrze. Specjalnie wyłączyłem menu kontekstowe podglądu obrazów za pomocą ShellExView i używając pewnego monitora rejestru wykryłem taką zmianę: Klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{e84fda7c-1d6a-45f6-b725-cb260c236066}\InProcServer32 Dodano wartość: ~~Disabled~~ Dane: %SystemRoot%\system32\shimgvw.dll Co ważne po tym obrazki dalej mogą być otwierane poprzez Podgląd oraz są generowane miniatury. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Dlatego nie chcę używać programów, by nie robić śmietnika w rejestrze jeśli coś można zrobić ręcznie, a TweakUI for XP jest po angielsku, inne tweakery jak są dobre i po polsku to zwykle płatne, albo nie oferują wszystkiego co trzeba a konkretnie jaką wartość dodano?? tych wartości jest kilka i ma być z tymi tyldami czy bez?? Jak dodałem jako wartość ciągu to bez względu na to czy były tyldy czy nie to nie rozwiązało to problemu przypominam, że chce się pozbyć tego http://img198.imageshack.us/i/schowek01r.jpg/ a nie całego podgladu Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 przypominam, że chce się pozbyć tego http://img198.images...schowek01r.jpg/ a nie całego podgladu Wejdź w edytor rejestru, znajdź klucz HKEY Classes ROOT\ Aplications\shimgvw.dll\ shell w okienku po prawej utwórz nową wartość ciągu o nazwie NoOpenWith. Nie przypisuj jej żadnej wartości. Podgląd obrazów i faksów zniknie z menu kontekstowego. W ten sposób możesz pozbywać się dowolnych wpisów. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Wejdź w edytor rejestru, znajdź klucz HKEY Classes ROOT\ Aplications\shimgvw.dll\ shell w okienku po prawej utwórz nową wartość ciągu o nazwie NoOpenWith. Nie przypisuj jej żadnej wartości. Podgląd obrazów i faksów zniknie z menu kontekstowego. W ten sposób możesz pozbywać się dowolnych wpisów. Niestety nie pomaga Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 a konkretnie jaką wartość dodano?? tych wartości jest kilka i ma być z tymi tyldami czy bez??Jeśli nie wiesz jak wygląda taki wpis w rejestrze, to radzę w nim samemu nie grzebać...Tylda to część nazwy wartości. Skrypt rejestru dodający ten wpis wygląda tak: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{e84fda7c-1d6a-45f6-b725-cb260c236066}\InProcServer32] "~~Disabled~~"="%SystemRoot%\system32\shimgvw.dll" Dlatego nie chcę używać programów, by nie robić śmietnika w rejestrze jeśli coś można zrobić ręcznie ... inne tweakery jak są dobre i po polsku to zwykle płatne, albo nie oferują wszystkiego co trzeba Według mnie nieopłacalne jest tłumaczenie się robieniem niby-śmietnika w rejestrze z powodu instalacji tweakera.ShellExView i ShellMenuView tak a propos są po polsku (po pobraniu spolszczenia), freeware, wszystkie ustawienia itd. zapisują nie w rejestrze tylko w pliku .CFG znajdującym się w folderze z rozpakowanym programem. Dobry przykład innego kompleksowego tweakera: http://www.anvir.com...-xp-tweaker.htm licencja GPL po polsku bez instalacji wszystkie zmiany w rejestrze mogą być logowane do pliku i wyświetlane w Konsoli. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 to i tak nie pomaga, usuwa ale nie to co trzeba, zobacz na screenie o co mi chodzi bo widzę, że nie kapujesz tamtych programów próbowałem i niema w nich potrzebnych opcji Odnośnik do komentarza
Ukash Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Punisher2010 Zobacz ten klucz HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts Rozszerzenie\OpenWithList>usuń(a,b itd,MRUList - kolejność chyba)Popatrz też tu Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Punisher2010 Zobacz ten klucz HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts Rozszerzenie\OpenWithList>usuń(a,b itd,MRUList - kolejność chyba)Popatrz też tu to nie ustawia kolejności w menu nowy, ten klucz może ci co najwyżej ustawić kolejność dla określonego typu plików. Odnośnik do komentarza
Ukash Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Przyznam że trochę się pogubiłem w tym temacie Punisher2010 ten klucz to jest do Otwórz za pomocą Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Przyznam że trochę się pogubiłem w tym temacie Punisher2010 ten klucz to jest do Otwórz za pomocą Tak a ja potrzebuje usunąć "Skrót" z menu Nowy i zmienić kolejność w wyświetlanych tu aplikacji Odnośnik do komentarza
Ukash Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 oraz jak usunąć podgląd obrazów i faksów.... http://img198.imageshack.us/i/schowek01r.jpg/ Rozumiem że to już nieaktualne nie wiem też jak usunąć opcje winrara dla dysków (partycji) Patrzyłeś tu ,gdzieś od połowy Drives Tak a ja potrzebuje usunąć "Skrót" z menu Nowy Popatrz tu Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 "oraz jak usunąć podgląd obrazów i faksów...." To jest cały czas aktualne, wciąż nie znam rozwiązania Patrzyłeś tu ,gdzieś od połowy Drives Patrzyłem już wcześniej, Niestety tu niema nic z Winrara tak to u mnie wygląda http://img413.imageshack.us/f/schowek01rj.jpg/ usunięcie wartości winrara w DrapDropHandlers W tym rzecz, że ja mam usunięty ShellNew z skrótu .Ink wg (wcześniej mi tak poradzili) i nadal to się pokazuje w XP ta porada nie działa Odnośnik do komentarza
Ukash Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts Faktycznie mój błąd,o ile otwieranie innymi programami można usunąć z menu kontekstowego dla danego rozszerzenia to jak usunę podgląd obrazów..dla np .jpg to automatycznie się sam tworzy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi