Skocz do zawartości

Jakie programy "czyszczące"?

kerpal

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Dobrym oprócz Cclanera pomocnym jest tzw. Odkurzacz nie ma co się rozpisywać o zasadach jego działania i funkcjach. Ja osobiście polecam w wersji 11 TU, te wyżej są jakieś przekombinowane i nie ma co go aktualizować do tych wersji. Ustawienia też nie są skomplikowane. Wypróbuj też Eusing Free Registry Cleaner. Te trzy działają u mnie na Xp i win 7.

Ja prócz wcześniej wymienionego CClenera używam także Vit Registry Fix ze względu na dość bogate możliwości skanu poza tym jest po polsku i ma moduł do defragmentacji rejestru co bardzo się przydaje po wyczyszczeniu błędnych i niepotrzebnych wpisów w rejestrze. Tak a pro po to chyba nawet Picasso gdzieś opisywała lub polecała ten program do takich rzeczy.

W dniu 17.02.2011 o 17:04, kerpal napisał(a):

ten vit taki niezbyt pewny wg mnie...

Vit Registry Fix jest świetnym programem oczywiście zakładając, że jak w przypadku wszystkich innych "cleanerów" należy zwracać uwagę - przynajmniej na początku poznając program - co chce usunąć, ponieważ każdy komputer jest właściwie "osobnym światem". Używam chyba ze 2 lata i bez żadnych problemów zarówno na WinXP jak i W7. Na początku radzę używać na domyślnych ustawieniach szczególnie przy czyszczeniu rejestru. Ponadto bardzo dobrym pakietem jest Glary Utilities...osobiście używam wersje portable nie wymagającą instalacji.

Eusing Registry Cleaner - świetny wybór, bo choć program nie jest demonem szybkości, to od lat kilku (tak z 5-6) nie narobił mi kłopotów na żadnym komputerze. Co do CCleanera - bez komentarzy,bo program broni się sam. Używam go od wersji chyba w okolicach 1.2 czyli ze 6 lat i złego słowa nie powiem o tym programie

Odnośnie defragmentacji:

rejestr: NTREGOPT lub odpowiedni moduł w Vit registry Fix

pliki: PageDefrag (pliki systemowe), poza tym Ultimate Defrag Free (na XP) i Puran Defrag Free (na W7).

Co do odkurzacza to należy zostawić ustawienia domyślne lub uważnie dokonać zmian. Ja odkurzaczem sprzątnąłem sobie internet w XP. Jest też możliwość ustawienia kopii usuwanych elementów przy usuwaniu poszczególnymi modułami, ale ponoć zajmuje to sporo miejsca (skórka za wyprawkę). Zasadniczo chodziło mi o podstawową funkcję: Szybkie czyszczenie dysku. Mam go na 7 i XP.

"Dobrym oprócz Cclanera pomocnym jest tzw. Odkurzacz nie ma co się rozpisywać o zasadach jego działania i funkcjach. Ja osobiście polecam w wersji 11 TU, te wyżej są jakieś przekombinowane i nie ma co go aktualizować do tych wersji"

To chyba jest kwestia innego interfejsu. Program w nowszych wersjach działa lepiej (wiem, mogę nie być obiektywny) ale zgadzam się, że wygląd nie jest intuicyjny. W wersji 13-tej wygląd będzie o wiele bardziej przyjazny :)

Wracając do pytania- 99% problemów z używania takich cleanerów bierze się z tego, co ostatnio stało się narodowym przekleństwem: ludzie po prostu nie czytają, wolą sobie klikać.

Mam kilka programów sprzątających (cokolwiek przez nazwę rozumiemy) ale najbardziej konkretne są: CCleaner, Comodo System Cleaner, Odkurzacz i Registry First Aid z jakiejś promocji.

Ps. Przy okazji zapraszam do bycia betatesterem programu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...