Faniutki Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Witam. Na wstępie powiem wam Wam, że jestem w tym totalnie zielony. Otóż po zainstalowaniu jakiegoś programu, który miał mi naprawić błędy rejestru laptop nie reaguje na nic. Po zalogowaniu, widzę pulpit, wszystko wyłączone.. dźwięk, internet, avast itd.. Pasek start nie dziala. Laptop Acer v3-772g z wbudowanym windowsem 8.1. Po wciśnięciu alt + f10 podczas włączania wyskakuje mi okno gdzie mogę rozwiązać problemy: Przy probie odświeżenia komputera wyskakuje mi komunikat: Dysk, na którym został zainstalowany system Windows, jest zablokowany. Odblokuj dysk i spróbuj ponownie. Przy próbie restartu ustawień pisze mi: Nie można zrestartować ustawień do stanu początkowego. Brak wymaganej partycji dysku. W opcjach zaawansowanych przywracanie systemu nie pomaga, naprawa automatyczna również. Może cos przez pozostałe opcje? Screna dodam w komentarzu. Pisząc z tel nie mogę wkleic linku.. Dodam jeszcze ze po wejściu w BIOS przy Dysk HDD0 pisze mi "Frozen". Liczę na Waszą pomoc, dzieki. Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Czy w Manualu nie masz opisanych funkcji BIOS (UEFI)? Bo ten ze strony Acera jest dla idiotów. Pokaż ewentualnie ten obrazek z BIOS z "zamrożonym" dyskiem. Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 http://iv.pl/images/73001084832172080277.jpg Dosyć dziwna sytuacja. Po użyciu komendy chkdsk /f /r :C przy HDD0 Password is: nie pisze juz Frozen bez możliwości zmiany. Niestety problem dalej występuje. W manualu, jestem zielony, gdzie to znaleźć? Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Otóż po zainstalowaniu jakiegoś programu, który miał mi naprawić błędy rejestru laptop nie reaguje na nic. A jak się nazywał ten "jakiś" program ? Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Jv16. To nastąpiło po "użyciu go" i ponownym uruchomieniu laptopa. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 To gówno powinno utworzyć punkt przywracania systemu przed uwaleniem go. Czy opcja Przywracanie systemu z #2 posta działa? Użyj jej. Chkdsk uruchomiony bez potrzeby. Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Owszem,mam wiele punktów przywracania systemu ale z ktorego bym nie skorzystał po "przywróceniu" i napisie "zakończono" wyskakuje błąd i informacja ze nie udało się tego dokonać. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Czy lapek od dawna używany i czy masz na nim ważne pliki? Czy naprawa automatyczna nie pomaga? Chyba bym spróbował Odzyskiwania obrazu systemu ale wówczas lapek zostanie przywrócony do stanu fabrycznego. Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Naprawa automatyczna nie pomaga. Laptop używany od stycznia 2013r. Ważnych plików tam raczej nie ma, chociaż wiadomo ze niektóre by się przydaly, no ale coz. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Nie znam W8 ale ta funkcjonalność powinna być zachowana. Wyłącz lapka i po wciśnięciu przycisku zasilania wciskaj F8 kilkakrotnie do momentu pojawienia się jakiegoś okna z wyborem trybu startu. Wybierz tryb awaryjny i zobacz czy system ruszy - powinien. Możesz wówczas skopiować ważne pliki na nośnik zewnętrzny przed reinstalacją systemu bo pewnie tak się to skończy. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Ważnych plików tam raczej nie ma, chociaż wiadomo ze niektóre by się przydaly, no ale coz. Pobierz sobie Ubuntu > wypal płytke i zbootuj z niej > wybierz tryb bezinstalacyjny a bedziesz mógł skopiowac pliki na nośnik wymienny. Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Wiesław, niestety nie mam pojęcia jak uruchomić go w trybie awaryjnym. F8 nie działa. Jeśli można, to po prosiłbym jakieś wskazówki nt odzyskiwania obrazu systemu. Chyba to jest prostsze i lepsze rozwiązanie aniżeli pobranie z intermetu i zainstalowanie windowsa od nowa, na czym sie kompletnie nie znam. /edit Ale ja jestem niemyślący, mogę przecież przekopiowac wazne pliki normalnie się logując ;d Akurat tego mi nie blokuje nic, i chyba tylko tego. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Czy po kupieniu lapka i pierwszym uruchomieniu nastąpiła automatyczna instalacja systemu? Czy masz może dołączoną płytkę z instalacją naprawczą? Poczytaj Manuala - instrukcję dołączoną do lapka lub pobierz ze strony Acera - jest w dwóch wersjach. Obraz systemu do ponownej instalacji prawdopodobnie jest na ukrytej partycji dysku. Spróbuj zadzwonić do Acera i zapytaj o sposób ponownej instalacji systemu. Zazwyczaj jest to magiczna kombinacja klawiszy. I to jest ich słodka tajemnica. Teoretycznie stare pliki powinno się dać odzyskać. Np. z katalogu Windows.OLD (powinien zostać). Dziwne jest to, że nie działa F8 - chyba, że robisz coś źle. Należy naciskać ciągle klawisz F8. Edytowane 19 Maja 2015 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Szczerze to nie pamiętam, ale nie miałem z tym zadnych problemów. To było raczej na zasadzie dalej, dalej.. Płytek do laptopów się nie dostaje. Tak, od razu po wciśnięciu przycisku wciskam f8 najszybciej jak moge a i tak nie włącza sie. Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 @Wiesław to Windows 8 i tam już nie ma tego magicznego F8 aby wejść w inne opcje uruchamiania systemu. http://www.download.net.pl/3-sposoby-na-uruchomienie-windowsa-8-81-w-trybie-awaryjnym/n/2832/ pod tym linkiem są opisane trzy sposoby na wejście w tryb awaryjny. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Jak pisałem wyżej nie znam kafli. Pozostaje Odzyskiwanie systemu post #2 tylko nie jestem pewien czy ta opcja nie dotyczy utworzonego wcześniej obrazu systemu. Być może będzie możliwość wyboru obrazu do instalacji z partycji odzyskiwania. Pozostaje Manual (wątpię) lub telefon do Acera z pytaniem jak odpalić nową instalację. Obraz musi być na ukrytej partycji jeśli nie otrzymałeś płytki. Dell np. takie dostarcza. Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Czyli pozostaje mi telefon do Acera, który prawdopodobnie nie wytłumaczy mi jak od nowa zainstalować system.. lub odzyskiwanie obrazu systemu (ktore raczej nie będzie mozliwe ze względu na brak poprzedniego utworzenia obrazu)? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Spróbuj wykonać telefon. Jeżeli Ci zaproponują serwis co jest najbardziej prawdopodobne to wcześniej poczytaj info na np. forum związanym z lapkami Acera. Jak pisałem wyżej obraz systemu masz na dysku na partycji ukrytej. Trzeba tylko znać metodę odpalenia instalacji. Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Rozmawiałem z nimi i powiedzieli mi, że nie są w stanie udzielić mi takiej informacji, a potwierdzili ze obraz systemu jest zapisany na ukrytej partycji dysku. Ostrzegli mnie równiez, ze instalacja systemu przez boot z plyty może się nie udać. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Zrób fotke z biosu - sekcja Boot. Dodatkowo sprawdź czy działa opcja Wiersz polecenia. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Czy możesz wyjaśnić jak rozumieć ten wpis: Ale ja jestem niemyślący, mogę przecież przekopiowac wazne pliki normalnie się logując ;d Akurat tego mi nie blokuje nic, i chyba tylko tego. Jeżeli możesz się zalogować to pokaż obrazek z Zarządzania dyskami. Skorzystaj ewentualnie z polecenia diskmgmt.msc . Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Zappa: http://iv.pl/images/91541256864368050671.jpg Wiesław, po prostu włączam laptopa i czekam az sie łaskawie zechcą wczytać ikonki na pulpicie (ok. 5 min). Wtedy mogę wejść w dysk C, D ale żeby cokolwiek zmienić w panelu administracyjnym itp to nie da rady. Komendy po zalogowaniu tez nie użyje bo od razu mi ja zamyka. Odnośnik do komentarza
Zappa Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 po prostu włączam laptopa i czekam az sie łaskawie zechcą wczytać ikonki na pulpicie (ok. 5 min). Wtedy mogę wejść w dysk C, D ale żeby cokolwiek zmienić w panelu administracyjnym itp to nie da rady. To pobierz FRST i jak juz zobaczysz pulpit wykonaj skan i przedstaw raporty https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/#1 Odnośnik do komentarza
Faniutki Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 http://iv.pl/images/97040178216395189291.jpg Tak to mniej więcej wygląda. Nie jestem w stanie nic pobrać ze względu na wyłączony internet.. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi