Punisher2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Zawsze gdy zainstaluję program IrfanView to bez względu na to czy powiąże z nim pliki obrazów czy nie to nigdy nie działa mi opcja Ustaw jako tło pulpitu. W Winampie 5.557 z kolei nie działają mi opcje Odtwarzaj w Winampie, Kolejkuj w Winampie (w ogóle ich niema) dla plików mp3 mimo iż są skojarzone z Winampem - co ciekawe, tylko dla plików mp3 te opcje nie działają. Odnośnik do komentarza
krzysiekx Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Próbowałeś usunąć oba programy i pozostałości po nich np. Revo Uninstallerem i ponowną instalację? Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Próbowałeś usunąć oba programy i pozostałości po nich np. Revo Uninstallerem i ponowną instalację? Próbowałem i niestety żadnego efektu Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Tu jest wątek, który prawdopodobnie rozwiąże Twój problem. Pochodzi z zamierzchłych czasów Picasso. Pobierz plik openas.reg i dodaj go do rejestru. Start >>> Uruchom >>> regedit i w kluczu: HKEY_CLASSES_ROOT\Unknown\shell\openas Kliknąć po prawej wartość (Domyślną) i wpisać jako dane wartości NAZWĘ czyli Otwórz za pomocą (lub Open with...) A potem jak powiedziane wcześniej, w kluczu głębszym: HKEY_CLASSES_ROOT\Unknown\shell\openas\command I sprawdzić czy wartość (Domyślna) ma %SystemRoot%\system32\rundll32.exe %SystemRoot%\system32\shell32.dll,OpenAs_RunDLL %1 Po dodaniu nazwy natychmiast opcja się pokazała. Ponadto jeszcze jedna sprawa: HKEY_CLASSES_ROOT\Unknown - w tym kluczu ustawia się opcję Otwórz za pomocą dla nieznanych typów plików HKEY_CLASSES_ROOT\* - w tym kluczu ustawia się opcję Otwórz za pomocą dla obojętnego typu plików ale by opcja działała nie może być tam zapisu podwójnego. O co chodzi: 1. W tym kluczu miałam podklucz openas: HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\openas Ale był zupełnie pusty (nie było nazwy ani polecenia) a w menu dla wszystkich typów plików nie było opcji Otwórz za pomocą. Zasugerowana jego obecnością postanowiłam go wypełnić danymi wg schematu: CYTATHKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\openas (domyślna) Otwórz za pomocą... HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\openas\command (domyślna) rundll32.exe shell32.dll,OpenAs_RunDLL "%1" Opcja dla wszystkich typów plików w menu rzeczywiście po tym zabiegu pokazała się ale bez podmenu: A po kliku jest niezwykle niewygodne wybieranie programu: 2. Tego klucza openas tam nie może być i nie wiem skąd on mi się wziął. Po jego skasowaniu Otwórz za pomocą samoczynnie się zregenerowało do postaci jaka ma być czyli strzałka z wygodnym podmenu: I zgrabny wybór programów: Jedyny klucz jaki ma być to ten: HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers\Open With Więc jeśli ktoś chce sobie naprawiać Otwórz za pomocą dla wszystkich tych sytuacji (uzupełniający też braki w innych miejscach - CLSID {09799AFB-AD67-11d1-ABCD-00C04FC30936}) daję gotowy plik REG, który sama zrobiłam i który u mnie wszystko elegancko naprawił: openas.reg. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 U mnie wszystkie te klucze oraz wartości są prawidłowe. Ponadto to co podałeś opisuje całkiem inny problem, ale dobrze że o tym wspomniałeś - jak usunąć pozycje z otwórz za pomocą?? Nie wszystkie proponowane programy dla różnego rodzaju plików tu pasują np. propozycja by otworzyć plik .jpeg za pomocą Steam?? Odnośnik do komentarza
Grzechooo Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Ogólnie programy z tej listy będą w kluczach HKEY_CLASSES_ROOT\.<rozszerzenie>\OpenWithProgids np. HKEY_CLASSES_ROOT\.jpeg\OpenWithProgids. Sprawdź czy nie ma w tym kluczu czegoś Steamopodobnego. Jeżeli jest, a będzie to pusta wartość typu REG_BNIARY albo REG_NONE (takie mam u siebie na widoku klucza od .jpg), to go ciachnij. Chociaż nie każde rozszerzenie będzie miało takie coś (np. u mnie w .zip takiego czegoś nie mam a rozwijana lista jest). Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 jak usunąć pozycje z otwórz za pomocą? Chyba o to chodzi przejdź do klucza "HKEY_CURRENT_USER/Software/ Microsoft/ Windows/ CurrentVersion/ Explorer/ FileExts". Jest tam zestawienie wszystkich typów plików, które są zarejestrowane w systemie Windows. Przejdź do klucza z żądanym rozszerzeniem i rozwiń go. Podklucz "OpenWithList" powinien mieścić nazwy aplikacji wyznaczonych do otwierania plików tego typu, a także listę MRU (Most Recently Used), która określa kolejność wyświetlania programów w oknie Otwieranie za pomocą. Poszczególne nazwy aplikacji widnieją w wartościach ciągu oznaczonych następującymi po sobie literami alfabetu. Możesz usunąć niechciane aplikacje - wystarczy zaznaczyć niepotrzebną wartość i wcisnąć klawisz [Delete]. Poza tym musisz usunąć daną literę z listy MRU. Kliknij dwukrotnie wartość "MRUList", przejdź kursorem w miejsce żądanej litery i pozbądź się jej klawiszem [Delete]. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Ogólnie programy z tej listy będą w kluczach HKEY_CLASSES_ROOT\.<rozszerzenie>\OpenWithProgids np. HKEY_CLASSES_ROOT\.jpeg\OpenWithProgids. Sprawdź czy nie ma w tym kluczu czegoś Steamopodobnego. Jeżeli jest, a będzie to pusta wartość typu REG_BNIARY albo REG_NONE (takie mam u siebie na widoku klucza od .jpg), to go ciachnij. Chociaż nie każde rozszerzenie będzie miało takie coś (np. u mnie w .zip takiego czegoś nie mam a rozwijana lista jest). Nie mam w tym kluczu .jpeg tylko jpegfiles (lub file), ale tam nic takiego niema Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 @ Belfegor znalazłem, heh śmiesznie wyszło teraz mam w MRU wpis cba Heh po wykonaniu tej czynności z usuwaniem niepotrzebnych pozycji działa mi opcja Ustaw jako tło pulpitu, oraz działają już mi te opcje Winampa dla plików mp3. Dzięki chłopaki za pomoc. Kto by pomyślał, że winne są dodatkowe niepotrzebne wpisy ten z office to było ois.exe Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi