kosa351 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Witam, mam mały albo i duży problem z wystartowaniem Windows 7 Prof x64. Dzisiaj rano uruchomiłem normalnie laptopa, sprawdziłem kilka informacji, zamknąłem (zainstalował jakąś ostatnią łatkę) i się zamknął. Po załatwieniu spraw wróciłem do domu. Odpalam laptopa, a tutaj dochodzi do ekranu ładowania systemu i restart. I tak w kółko. Próba uruchomienia w trybie awaryjnym czy ostatniej dobrze znanej konfiguracji kończyła się tym samym. Włożyłem więc płytkę do odzyskiwania i naprawy systemu. Podczas próby naprawy wywalił komunikat, że nie może naprawić i błąd w postaci: Dysk systemowy = /Device/Harddisk = 0 Katalog Windows = Uruchomienie programu AutoChk = 0 Uruchomiłem więc Hiren's BootCD. Uruchomiłem Disk Genius (załącznik) i zdziwiłem się bardzo, ale najprawdopodobniej zostały partycje. Dysk był podzielony na dwie partycje. Wcześniej Local Disk (E:) przed całą sytuacją był moim dyskiem systemowym C, a Local Disk (D:) dodatkową drugą partycję na pierdoły. Dodam, że oba dyski mogę eksplorować bez mniejszych problemów. Próbowałem przywrócić MBR poprzez komendy bootrec /fixboot bootrec /fixmb naprawić sektor rozruchowy, ale to chyba nie jest w tym problem. Proszę o pomoc. Mam pełną kopie zapasową z dnia 10 stycznia i mógłbym to przywrócić, ale wczoraj uzupełniłem księgowość i nie chce mi się ponownie tego klepać :/ Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Artykuł MS o naprawie sektora rozruchowego systemu http://support.microsoft.com/kb/927392 ale wątpię aby to w czymś pomogło.To wygląda jakby pliki rejestru systemu uległy uszkodzeniu lub są bady na partycji - chociaż menadżer partycji nie informuje o błędach na partycji to do końca bym nie dowierzał i przeskanował go czymś np. narzędziem producenta -na Hiren Boot CD są też narzędzia producentów,dodatkowa lektura odnośnie SMART dysków https://www.fixitpc.pl/topic/881-podstawowa-diagnostyka-dysku-twardego-smart/ Jeśli jednak to nie bady to spróbuj takiej sztuczki: 1.Zbootuj jakiegoś live CD i idź do partycji gdzie jest twój system (u ciebie E:) 2.Wejdź do folderu E:\Windows\System32\config i zmień nazwy plików: SOFTWARE->SOFTWARE.OLD SYSTEM ->SYSTEM.OLD SAM ->SAM.OLD SECURITY ->SECURITY.OLD DEFAULT ->DEFAULT.OLD 3.Następnie wejdź do folderu E:\Windows\System32\config\RegBack i skopiuj stamtąd wszystkie pliki do folderu E:\Windows\System32\config 4.Spróbuj ponownie uruchomić system -przynajmniej awaryjny powinien zadziałać i użyj przywracania systemu. Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Dzięki Flavius. Opcja z przywróceniem sesyjnej kopi rejestru, następnie tryb awaryjny i przywrócenie ostatniego punktu (instalacja ostatnich aktualizacji, załącznik) pomogło. Sprawdziłem SMART dysku i wskaźnik jest OK. Co mogło być przyczyną? Aktualizacje? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 W dniu 12.01.2011 o 21:57, kosa351 napisał(a): Co mogło być przyczyną? Aktualizacje? Możliwe że miałeś jakieś problemy z łatą KB2454826 - czasami instalacja tej łaty może skutkować podobnymi problemami jakie miałeś http://social.answers.microsoft.com/Forums/en/vistawu/thread/44354a12-370b-4d48-ac46-39b462f2f212 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi