Groszexxx Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Co znaczy, że innego portu nie ma? Portów moja droga masz aż 6. W moim poście dałem Ci linka do manuala. Zerknij na stronę 12, tam jest rozpiska mobo i opis portów. Podłącz Cd-rom do portu 5 (element nr 9) i zobacz czy wtedy będzie działac. Odnośnik do komentarza
Kath Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Chyba trochę przeceniłeś mój napęd (chociaż to raczej z mojej winy, bo nie podałam jej nazwy - LG GSA-4167B). Wejścia mam jedynie takie I kabelek, który pasuje w tej port nie pasuje do niczego z pokazanych wyżej portów. Wygląda na to, że czas kupić nową nagrywarkę Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Napęd jest SATA. Bo napęd jest na pata, a nie jak napisałaś - sata. Słuchaj, Twój napęd ma zworkę w tym samym miejscu? Odnośnik do komentarza
Kath Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Z tego co akurat widzę, to na starym napędzie jest zworka Master/Slave (była ustawiona na Slave), czyli najprawdopodobniej na tym LG także będzie, ale tego już dzisiaj niestety nie sprawdzę. Coś pozmieniać z tymi zworkami? Ogólnie przepraszam za niesamowite nieogarnięcie w tym temacie, ale cóż, stykam się z takimi rzeczami pierwszy raz, a te terminy znałam tylko z widzenia, nie siedzę w hardware zbytnio. Ale tak tragicznie chyba jeszcze nie jest? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Piszesz "zworka Master/Slave i że była ustawiona na Slave - a powiesz mi po czym wnioskujesz, że była na Slave? Ustaw zworkę tak jak jest na screenie, który zamieściłaś, ona odpowiada za stan CS (Cable Select), a przynajmniej mi się tak wydaje. Podłącz wtedy napęd i sprawdź czy będzie wykrywany. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zobacz w manualu sekcję 3.4.4 Storage Coniguration (strona 43). Interesują nas pozycje IDE1 Master i IDE1 Slave. Jeśli jest tam coś innego niż [Not detected], to podaj co i w której pozycji. Tu właśnie powinien pojawić się twój napęd DVD. W zależności od ustawienia zworki będzie to master lub slave. Jeśli nic tam nie ma [Not detected], to znaczy, ze jest źle podłączony. Natomiast dysk (lub dyski) masz podłączony do złącza SATA takim kablem? Odnośnik do komentarza
Kath Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Po ustawieniu zworki na CS komputer dalej jej nie widzi. W biosie jest to samo - ani w polu IDE1 Master, ani w polu IDE1 Slave nie ma niczego oprócz [Not detected]. Spróbowałam na każdej możliwej zworce (CS, MA i SL) - dalej to samo. Oraz tak, dyski są podłączone tym samym kabelkiem. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 w polu IDE1 Master, ani w polu IDE1 Slave nie ma niczego oprócz [Not detected]. 1) źle podłączasz kabel, albo 2) nagrywarka zepsuta, albo 3) zepsuty kontroler na płycie głównej Kolejność według prawdopodobieństwa. Odnośnik do komentarza
Kath Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 1) Osobiście mam nadzieję, że to jednak wina złego podłączenia. Jest sens odłączenia wszystkich kabli z płyty i podłączania na nowo? 2) Od razu to wykluczam, bo byłam aż tak zdesperowana, aby podłączyć trzecią nagrywarkę. Wszystkie trzy nie działały. 3) Czy możliwa jest naprawa w domu? W sensie, czy to działa jak bateryjka do biosu (w co wątpie, ale warto się zapytać), czy jest to jakiś układ na płycie i trzeba oddać do serwisu? Odnośnik do komentarza
S1944 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Manual str. 12 port nr 6 - IDE Kabel 40 lub 80 żył. Jedna żyła kabla oznaczona innym kolorem.(zdjęcie ATA 80 i 40 - czerwony) http://pl.wikipedia.org/wiki/ATA_(technologia) Kabel 40 obie łączówki(mogą być 3) jednakowe - wolniejsza transmisja danych Kabel 80 żył - łączówka niebieska do płyty, szara do "Slave" czarna do "Master" Żyła o innym kolorze w CD/DVD od strony zasilania(Molex), piny 1,2 w łączówce płyty (IDE) Odwrotne podpięcie (niestety możliwe) kabla skutkuje brakiem obsługi urządzenia Nagrywarkę ustaw na Master Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Żeby kabel odwrotnie podłączyć to musisz spiłować zabezpieczenie, a w niektorych przypadkach dodatkowo wywiercić dziurę na pin w końcówce (20 pin). Kolory końcówek to umowa, która powstała całkiem sporo po powstaniu standardu i z jej respektowaniem jest roznie. Pomijam, że są kable, gdzie końcówki są tyko dwie. Może stare, archaiczne kable umozliwialy zle podpiecie, ja takich nie widzialem. Od zarania dziejów stosuje sie końcówki, które fizycznie uniemożliwiają błędny montaż. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi