Skocz do zawartości

'Backdoor.Bot' w pliku rejestru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Wczoraj sporadycznie włączyłem MBAM,  który trochę mnie zaskoczył gdyż właśnie wykrył "Backdoor.bot" w rejestrze. Usunąłem albo jest w kwarantannie~~ według MBAM.

Było to tu : HKMML\System\CurrentControlSet\Services\WSIVS

Wind 7 Professional, 64bit.

/netbook.

Ad2.

Jakiś czas temu zauważyłem w menedzerze proces winsys32.exe który znajdował się w C:\Windows\SysWOW64, po oględzinach na interecie usunąłem go. Ciekawe jest że startował wraz z systemem. Dodatkowo "była" usługa chyba powiązana z tym plikem do której aktualnie nie ma odstępu tj. "Windows checksum".... coś tam, nie pamiętam bo w tej chwili usługa zniknęła, możliwe że wraz z usunięciem "Backdoor'a"? z pliku rejestru.

Prosiłbym o sprawdzenie logów, dziękuję :)

Addition.txtPobieranie informacji ...

Extras.TxtPobieranie informacji ...

FRST.txtPobieranie informacji ...

gmer log 7.04.2014.txtPobieranie informacji ...

OTL.TxtPobieranie informacji ...

Shortcut.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Owszem, to co usuwałeś to były elementy robaków, a owa usługa zniknęła, bo przecież kasowałeś ją za pomocą MBAM (usuwanie z klucza "Services"). Wymagane doczyszczenie, bo usuwając plik winsys32.exe nie zaadresowałeś wpisów startowych powiązanych z plikiem. Jest tu też podejrzane proxy w IE. Akcja:

1. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

HKLM-x32\...\Winlogon: [userinit] userinit.exe,C:\WINDOWS\SysWOW64\winsys32.exe, [X]
HKU\.DEFAULT\...\Run: [Windows Management Interface] - "C:\Windows\SysWOW64\winsys32.exe" *
ProxyServer: http=127.0.0.1:8555;https=127.0.0.1:8555
BHO: No Name - {3706EE7C-3CAD-445D-8A43-03EBC3B75908} - No File
C:\Users\Giant\AppData\Roaming\rmi

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt.

2. Proponuję pozbyć się też mętnej instalacji Hotspot Shield 3.25.

3. Uruchom TFC - Temp Cleaner.

4. Zrób nowy log FRST (bez Addition i Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt.

.

Dziękuję za pomoc.

@Hotspot Shieldjestem zmuszony do używania jakiegoś proxy, gdyż mam jakiś ban na IP u mojego ISP(?) i nie mogę wejść do jednej gry online normalnie. Gdy włączam HSS, automatycznie otwierana jest strona IE... Pomimo, że zablokowałem IE w zaporze systemowej.

Fixlog.txtPobieranie informacji ...

FRST.txtPobieranie informacji ...

Zadania wykonane, kończ:

1. Usuń używane narzędzia z D:\Pobrane\Frst. Popraw narzędziem DelFix.

2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK.

Cytat

@Hotspot Shield, jestem zmuszony do używania jakiegoś proxy, gdyż mam jakiś ban na IP u mojego ISP(?) i nie mogę wejść do jednej gry online normalnie. Gdy włączam HSS, automatycznie otwierana jest strona IE... Pomimo, że zablokowałem IE w zaporze systemowej.

A czy ten "ban na IP" to nie jest przypadkiem wynik aktywności tych robaków co dopiero usuwanych? I czy na pewno to ban po stronie ISP a nie serwera gry?

Co do HostspotShield i otwierania za każdym razem IE, pomimo iż inna przeglądarka jest domyślną, to na forum tego softu jest to zgłaszane jako uciążliwość: KLIK.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...