Jimmy Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam! Może zacznę od początku żeby wyłapać jak najwięcej szczegółów które się mogą przydać w rozwiązaniu mojego problemu. Nie miałem zainstalowanego żadnego antywirusa przez pewien okres czasu i w Poniedziałek zainstalowałem Norton 2011 wykrył jakiegoś "Trojan.gen" i inne syfy nie pamiętam ich nazw usunął to wszystko. Zainstalowałem Anti-Malware wykrył jakiegoś robaka też usunął. Od tego czasu gdy chciałem otworzyć dysk C,D,E i pendrive wyskakiwało okienko żeby wybrać program z listy/ prawym klawiszem myszy i "otwórz" też się nie dało otworzyć dysku. Znalazłem forum gdzie kiedyś pisała osoba o nicku "picassa" z tego co widziałem etc. miała ogromną wiedzę na temat komputerów. Dowiedziałem się że już tam nie pisze. Założyłem temat podałem Logi etc. trochę za czeli pomagać używałem programu USBfix. i teraz jak klikam na dysk pojawia mi się okienko z wyszukiwarką plików i folderów. Prawym klawiszem myszy i opcja "otwórz" mi działa mogę wejść na dysk. Ale problem nie do końca naprawiony na forum od Poniedziałku zero odpowiedzi stoję w martwym punkcie:/ Po za tym komputer działa poprawnie wszystko szybko sprawnie chodzi. Ktoś mi polecił to forum jak zobaczyłem że Adminem jest tutaj użytkownik o nicku "picasso" jest duża szansa że mój komputer będzie działał poprawnie Proszę o pomoc tutaj na forum (Na tamtym już nic nie będę pisał etc.) Podaje najnowsze Logi OTL +RootRepeal (z GMER nie mogę zrobić zacina się komputer i cisza) jak będę jeszcze potrzebne z VBA32 RSIT itd mogę podesłać. OTL http://wklej.org/id/421831/ http://wklej.org/id/421832/ RootRepeal http://wklej.org/id/421833/ Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 i teraz jak klikam na dysk pojawia mi się okienko z wyszukiwarką plików i folderów. Prawym klawiszem myszy i opcja "otwórz" mi działa mogę wejść na dysk. To jest kwestia tego co zostało ustawione jako domyślna akcja. Rekonstrukcja domyślnego układu odbywa się na wiele sposobów, zaś najszybszy to re-rejestracja biblioteki systemu: Start > Uruchom > wklej polecenie regsvr32 /i shell32.dll Po tym zresetuj system dla pewności. ********************************************* Komentarze: 1. Logi: Czy to na pewno RootRepeal zrobiony wedle instrukcji? Zawiera on listę sterowników, tylko. Raporty są w porządku. Nie widzę w nich żadnych śladów infekcji. Drobnostka do usunięcia, czyli odpadek po Ask Toolbar: O3 - HKU\S-1-5-21-1801674531-1292428093-1417001333-1004\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440} - No CLSID value found. Start > Uruchom > regedit i w kluczu: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\WebBrowser Skasuj numerek {D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}. 2. Oprogramowanie: Zaktualizuj sobie IE6 do wersji Internet Explorer 8, niezależnie od tego że w ogóle nie korzystasz z przeglądarki i jej nie uruchamiasz. Zbyt mocna integracja z systemem. Dodatkowo = Gadu-Gadu 10. Może Cię zainteresują chude alternatywy. Skocz w temat Darmowe komunikatory. Propozycje: WTW, Miranda, Kadu dla Windows, AQQ. 3. A na tamtym forum: Tego pierwszego programu "SystemLook" nie mogę uruchomić pisze: "Nie można zainstalować aplikacji, ponieważ jej konfiguracja jest nie właściwa. problem ten może rozwiązać ponowne zainstalowanie aplikacji." Na tacy podane o co chodzi: Error - 2010-11-17 13:47:41 | Computer Name = REGLASS | Source = SideBySide | ID = 16842811Description = Generate Activation Context nie powiodło się dla C:\Documents and Settings\tomek\Moje dokumenty\Pobieranie\SystemLook.exe. Odpowiedni komunikat o błędzie: Operacja ukończona pomyślnie. . Error - 2010-11-17 13:48:46 | Computer Name = REGLASS | Source = SideBySide | ID = 16842784Description = Nie można odnaleźć zestawu zależnego Microsoft.VC90.CRT; ostatni błąd: Odnośny zestaw nie jest zainstalowany w tym systemie. Error - 2010-11-17 13:48:46 | Computer Name = REGLASS | Source = SideBySide | ID = 16842811Description = Resolve Partial Assembly nie powiodło się dla Microsoft.VC90.CRT. Odpowiedni komunikat o błędzie: Odnośny zestaw nie jest zainstalowany w tym systemie. Nie masz zainstalowanych bibliotek Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable (dysponujesz wersją 2005). Aplikacja jest skompilowana przy użyciu konkretnej wersji bibliotek. To nie jest "wymienne" (więc nie ma także co liczyć, że montaż 2010 - co już tam widziałam w innym temacie - zaleczy sprawę). To tylko mój komentarz, w ogóle zbędne te akcje z SystemLook. Tam straszne szarpanie z tematem się odbywa.... . Odnośnik do komentarza
Jimmy Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 GaduGadu- tak wiem to taki ciężki komunikator reklamy takie wszystko do niczego uciążliwy etc. ale od kiedy nikt nie poprawia "konnekta" nie ma fajnego szybkiego i prostego komunikatora. Usunąłem ten odpadek po Ask Toolbar. Z aktualizowałem Internet Explorer do najnowszej wersji. Teraz próbowałem zrobić Log z Gmer komputer się z resetował. Co do RootRepeal uruchomiłem program kliknąłem "scan" i poszło dostałem Loga i wszystko. Jak próbuje Start>Uruchom shell32.dll wyskakuje takie coś "Uwaga" "Próbujesz otworzyć plik typu "Rozszerzenie aplikacji" (.dll)" Nadal z dyskami to samo:/ Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Jak próbuje Start>Uruchom shell32.dll wyskakuje takie coś "Uwaga" "Próbujesz otworzyć plik typu "Rozszerzenie aplikacji" (.dll)" Nadal z dyskami to samo:/ Wprowadzasz złą komendę, próbujesz otwierać plik a nie go rejestrować! Masz wkleić: regsvr32 /i shell32.dll Co do RootRepeal uruchomiłem program kliknąłem "scan" i poszło dostałem Loga i wszystko. Siedzisz w złej karcie, dlatego opcja raportu robi log tylko z tej karty a nie wszystkich. Konfiguracja skanu opisana w przyklejonym, cytuję: Należy przejść do karty Report i kliknąć w button Scan. Padnie pierwsze pytanie konfiguracyjne skanu, należy zaznaczyć wszystkie sekcje: Następnie ujawni się pytanie o dyski, które mają zostać przeskanowane. Przy obecności więcej niż jednego należy wybrać tylko dysk systemowy. GaduGadu- tak wiem to taki ciężki komunikator reklamy takie wszystko do niczego uciążliwy etc. ale od kiedy nikt nie poprawia "konnekta" nie ma fajnego szybkiego i prostego komunikatora. WTW. . Odnośnik do komentarza
Jimmy Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Za bardzo nie rozumie wybieram start > uruchom wklejam regsvr32 i jest opcja "ok" "anuluj" "przeglądaj" i nie ma nic o rejestrowaniu;/ Mam go zarejestrować gdzie? Zobaczę jeszcze raz konfiguracje.. Oj przepraszam spieszyłem się rano i nie zobaczyłem że trzeba robić skan w innej zakładce. Daje nowy Log myślę że teraz będzie poprawny. http://wklej.org/id/422265/ wtw- już zainstalowałem wcześniej bardzo fajny komunikator jak na pierwszy rzut oka Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Za bardzo nie rozumie wybieram start > uruchom wklejam regsvr32 i jest opcja "ok" "anuluj" "przeglądaj" i nie ma nic o rejestrowaniu;/ Jimmy to jest bardzo proste i nie rozumiem dlaczego nie potrafisz wykonać tego co napisałam. Nie zostaje nic innego niż pokazać na obrazku: 1. W polu Uruchom wklejasz całą komendę, którą podałam (a nie fragmenty), klik w OK: 2. Pojawi się komunikat o pomyślnej rejestracji: 3. Restart komputera. . Odnośnik do komentarza
Jimmy Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Co do powyższego już wykonują tą czynność. Nie znam się jakoś wybitnie na komputerach źle też zrozumiałem myślałem że "/" -oznacza że dwa osobno trzeba wpisać. EDIT: Wszystko działa moje otwieranie dysków uratowane dziękuje bardzo za szybką i skuteczną pomoc Jak muszę jeszcze wykonać jakiś czynności proszę pisać. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Jak muszę jeszcze wykonać jakiś czynności proszę pisać. Zawsze na koniec po leczeniu infekcji (która była, tylko robione na innym forum) należy wykonać kroki czyszczące kopie zapasowe: 1. Posprzątaj sobie po używaniu narzędzi. W OTL wywołaj opcję Sprzątanie. 2. Wyczyść katalogi Przywracania systemu: INSTRUKCJE. . Odnośnik do komentarza
Jimmy Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 (edytowane) Zrobione teraz zauważyłem że wszytko chodzi szybciej sprawniej. Jeszcze raz dziękuje za pomoc Edytowane 19 Listopada 2010 przez picasso Temat rozwiązany, więc go zamykam. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi