Skocz do zawartości
helios26

Długi start systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Temat ten pojawia się na forum często, jednak wydaje mi się, że każdy przypadek jest inny.

Problem pojawił się po przywracaniu systemu z obrazu dysku C zrobionym Programem Paragon Backup Recovery.

System zaczął uruchamiać się w czasie ok. 240 sek. do pełnej gotowości. Obraz systemu był zrobiony tuż po nowej instalacji systemu, aktualizacjach, instalacji programów, wyłączeniu części usług, i skonfigurowaniu dla własnych preferencji, oraz wyczyszczeniu systemu i defragmentacji dysku.

System przed wykonaniem przywrócenia uruchamiał się w czasie do 80 sek. do pełnej gotowści. I pracowałem na nim prawie 2 lata.

Pomyślałem więc, że być może obraz systemu był uszkodzony jednak podczas jego wykonywania Paragon nie podał żadnego komunikatu o błędzie.

Zainstalowałem system od nowa. Oczywiście aktualizacje, ustawienia, usługi(wyłączanie) itd. jak poprzednio.

Teraz system uruchamia się w taki oto sposób, przedstawiam to szczegółowo.

1-od wciśnięcia przycisku Power mija 7,93 sek

2-po 13,27 sek pojawia się okno ładowania systemu

3-po 53,25 sek okno logowania (automatyczne logowanie z hasłem) Do tej chwili jak przed instalacją.

4-61,02 sek pojawia się pulpit

5-150,89 sek system gotowy(czasami więcej nawet do 210 sek)

Ale dzieją sie inne rzeczy przestawia ikony pupitu, pojawia się ikona grupy domowej (nie za każdym razem) po restarcie znika.

Może by mi to nie przeszkadzało, ale porównując początkowe 80 sek. a teraz te średnio 180 sek. to wydaje mi się dużo.

Wstawiam dane czy jak to się nazywa z OTL bo tylko tyle potrafię. W razie chęci pomocy bardzo proszę o poprowadzenie mnie za rączkę jak do przedszkola.

Acha i jeszcze jedno kolega dał mi płytkę zrobioną z programu HDD Regenerator(sam z tego nie korzystał, bo też nie jest znawcą) i wykonałem tą operację ale po jej zakończeniu i w trakcie wszystkie wyniki program pokazał 0 czyli żadnych uszkodzonych sktorów, żadnych napraw .

Bo pomyślałem, że to może wina dysku twardego. No nie wiem co się stało.

Bardzo proszę o pomoc.Ale jeszcze raz proszę o wykład jak dla nowicjusza.

Pozdrawiam

Extras.Txt

OTL.Txt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Witam.

Zanim założyłem temat przeczytałem tą poradę ale po kliknięciu na link prowadzący do pobrania tego pakietu pokazyje się, że to jest dla Win8 czy mogę to pobrać na win7 64bit ?. I postępować dalej tak jak opisano?.

Dziękuję za zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wykonałem zgodnie z opisem.Podaję link dla forum:

http://speedy.sh/phwtX/boot-1.rar
       to chyba o ten chodzi a nie ten do pobrania?

Jeszcze raz dziękuję i z niecierpliwością oczekuję na dalszą pomoc.

Pozdrawiam.

Na wszelki wypadek wklejam ten do pobrania, przepraszam ale robię takie rzeczy pierwszy raz.

http://speedy.sh/phwtX/boot-1.rar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa...........|.start(ms)|koniec(ms)|..suma(ms)
-------------------------------------------------
Pre.Session.Init|.........0|......4411|......4411
Session.Init....|......4411|.....32067|.....27656
Winlogon.Init...|.....32067|.....35750|......3682
Explorer.Init...|.....35750|.....40215|......4464
Post.Boot.......|.....40215|.....86715|.....46500
-------------------------------------------------
System.gotowy.po:......................76,715.sek

 

Wygląda na to, że system jest na nogach w nieco ponad 1 min 15 sek od startu. Nie ukrywam, że IMO nie wygląda to najgorzej, biorąc pod uwagę parametry komputera oraz zainstalowane oprogramowanie. Zwraca na pewno uwagę długa faza post boot - shell ładuje się ok. 40 sekudy, ale trzeba jeszcze poczekać niemal drugie tyle, aby obciążenie dysku spadło do przyzwoitego poziomu.

Na tak długi czas startu wpływa przede wszystkim duże obciążenie dysku. I o ile prefetcher wykonuje należycie swoją pracę (duże połacie zieleni na wykresie ReadyBoot I/O), to jednak Avast i niektóre usługi systemowe robią swoje. Do tej listy należy dołożyć jeszcze TuneUp Utilities.

Tak jak pisałem - 76 sek. to IMO czas do przyjęcia, więc nie chcę niczego sugerować. Gdybyś jednak zdecydował się na jakieś działania, to osobiście zacząłbym od odinstalowania TuneUp, Avasta i wykonał kolejny test, tym razem poprzedzony dodatkowym wyszkoleniem prefetchera:

 

 

 

xbootmgr -trace boot -traceflags latency+dispatcher -stackwalk profile+cswitch+readythread -notraceflagsinfilename -postbootdelay 180 -resultpath c:\xperf -prepsystem

 

Jeśli się zdecydujesz na te kroki, podeślij kolejny log. Mam nadzieję, że tym razem będę w stanie szybciej odpowiedzieć.

 

m.g.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Skoro się powiedziało A to trzeba powiedzieć B.

Odinstalowałem Avasta i TuneUP ponownie zrobiłem tą analizę zgodnie z sygestią.

Załączam limki bo nie wiem który to ma być.

1 do pobrania: http://speedy.sh/9eNQ7/bootPrep-1.rar

2 na forum:

http://speedy.sh/9eNQ7/bootPrep-1.rar

Bardzo dziękuję i przepraszam za moją niecierpliwość.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

System powinien restartować się kilka razy i na końcu wygenerować plik boot_1.etl, podobnie jak poprzednio. Czy poza bootPrep nie było nic innego?

 

m.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

System powinien restartować się kilka razy i na końcu wygenerować plik boot_1.etl, podobnie jak poprzednio. Czy poza bootPrep nie było nic innego?

 

m.

Ojej ja się właśnie wystraszyłem bo komputer restartował się chyba co trochę więc przerwałem to wszystko a on tam p[okazywał już chyba 5 czy szósty taki plik. Czyli trzeba cierpliwie czekać aż zakończy się restart systemu.

Wykonam to jeszcze raz.

 

Mam nadzieję, że teraz będzie dobrze.

Program wykonał 6 plików BootPrep i ostatni 7-my boot_1 do którego wstawiam linki:

1 do pobrania http://speedy.sh/tGupD/boot-1.rar

2 forum

http://speedy.sh/tGupD/boot-1.rar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa...........|.start(ms)|koniec(ms)|..suma(ms)
-------------------------------------------------
Pre.Session.Init|.........0|......4009|......4009
Session.Init....|......4009|.....31749|.....27740
Winlogon.Init...|.....31749|.....35602|......3852
Explorer.Init...|.....35602|.....38048|......2445
Post.Boot.......|.....38048|.....59048|.....21000
-------------------------------------------------
System.gotowy.po:......................49,048.sek

 

Widać znaczącą poprawę, co było w sumie łatwe do przewidzenia :) Uwagę zwraca jednak długi czas Session init, co po bliższym przyjrzeniu się danym dla pnp także nie zaskakuje. W porównaniu z innymi, zdecydowanie odstają sterowniki audio:

HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0269&SUBSYS_104312D3&REV_1000\4&4e06ff7&0&0001 (Realtek High Definition Audio) ()
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8086&DEV_2804&SUBSYS_80860101&REV_1000\4&4e06ff7&0&0301 (Intel® Audio dla ekranów) ()
w obu przypadkach czas startu urządzenia wynosi ponad 3 sekundy. Sugeruję wgrać poprawki - oba sterowniki masz z 2009 r, w międzyczasie pojawiły się nowsze wersje, zresztą pozostałe sterowniki również przejrzyj (do nvidii masz z września 2013, więc nie musisz :)).

 

Mam nadzieję, że te czasy są dla Ciebie satysfakcjonujące, ale rozejrzyj się za jakimś AV i niestety licz się z utratą kolejnych sekund.

 

m.g.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przepraszam za moje milczenie, siła wyższa.

Na początku chcę podziękować za zainteresowanie tematem i podanie wskazówek, oraz analizę problemu.

Teraz tak przeinstalowałem sterownik Intela przed chwilką, pobrałem go ze strony Intela http://www.intel.com/p/en_US/support/detect/graphics.

Co do Realteka to sprawdzałem na stronie Asusa i do mojego modelu jest niby nowszy,ale to jest raptem kilka miesięcy różnicy.

Proszę jeszcze o wyjaśnienie mi tej kwestii [ale rozejrzyj się za jakimś AV i niestety licz się z utratą kolejnych sekund], bo nie bardzo rozumiem dlaczego jeszcze mają uciekać mi sekundy, czym to będzie powodowane. A to AV to znaczy?.

Jeszcze raz dziękuję.

Życzę miłego weekendu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

AV to ogólnie przyjęty akronim dla 'Program antywirusowy'. Odnośnie uciekania sekund - po instalacji dowolnego programu antywirusowego system będzie dodatkowo obciążony, co będzie się wiązało z wydłużeniem czasu startu systemu.

 

m.g.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...