Skocz do zawartości
14 stycznia 2020 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 7 ×

Brak możliwości odinstalowania niektórych programów

Plati

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ponad miesiąc temu chciałem usunąć grę. Plik deinstalacyjny tej gry znajdował się w katalogu głównym Program Files, bez folderu. Kliknąłem ten plik i deinstalacja się rozpoczęła. Odszedłem od komputera na 2-3 minuty, przychodzę z powrotem a tu deinstalacja dalej przebiega mimo iż gra zajmowała mało miejsca na dysku twardym. W "szczegółach" zobaczyłem że oprócz gry kilka programów się odinstalowało, a kilku innym (np. Firefoxowi) usunęło pliki deinstalacyjne. Niektóre programy dało się jeszcze odinstalować, ale po innych prawdopodobnie zostały ślady. Firefox przy tym kompletnie mi się zepsuł i tymczasowo używam Chrome. Gdy odinstaluję Firefoksa to zainstaluję go jeszcze raz i zaimportuję zaimportowane wcześniej ustawienia z Chrome.

Tego Firefoksa nie mogę usunąć ani systemowym deinstalatorem jak również Revo Uninstaller. Wiem jeszcze, że Modern Warfare 3 też nie ma pliku deinstalacyjnego, czyli nie mogę tej gry usunąć. O pozostałych programach nie wiem. Dałem logi z ostatnich 60 dni, gdyż problem występuje już jakiś czas. 

Logi:

OTL http://wklej.org/id/1072471/

Extras http://wklej.org/id/1072472/

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Nie jestem ani uprawniony ani na tyle obeznany w temacie aby "leczyć" ale sądzę że nic się nie stanie jak poradzę na problemy które występują "przy okazji".

Cytat

Source = Microsoft-Windows-LoadPerf | ID = 3012

Description = Ciągi wydajności w wartości rejestru wydajności są uszkodzone, kiedy

proces wykonuje następującą operację na dostawcy licznika rozszerzeń: Performance.

Wartość BaseIndex z rejestru wydajności to pierwszy wpis DWORD w sekcji danych

Data, wartość LastCounter to drugi wpis DWORD, a wartość LastHelp to trzeci wpis

DWORD w sekcji Data.

Czyli uszkodzone liczniki nie zbierają danych na temat aplikacji i usług > uruchom Wiersz polecenia jako administrator i wpisz:

lodctr /r

[Enter]

Komenda spowoduje odbudowanie funkcji rejestrowania wydajności.

Cytat

Tego Firefoksa nie mogę usunąć ani systemowym deinstalatorem jak również Revo Uninstaller. Wiem jeszcze, że Modern Warfare 3 też nie ma pliku deinstalacyjnego, czyli nie mogę tej gry usunąć. O pozostałych programach nie wiem. Dałem logi z ostatnich 60 dni, gdyż problem występuje już jakiś czas.

Kolejna komenda:

wmic product get name

[Enter]

Tak jakby odbudowuje bazę i dane na temat zainstalowanych programów opartych o MSI. Dla pewności wykonaj restart systemu, po wykonaniu sprawdź czy można odinstalować np Firefoxa.

OK. Niejasno opisałeś całą sytuacje. Sprawdź jeszcze to Regedit i rozwiń : HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall, zjedź nieco niżej aż zobaczysz nazwy programów, znajdź dwa/trzy przykładowe z tych które nie chcą się odinstalować > nakliknij > sprawdź czy w "UninstallString", pliki ze ścieżek fizycznie istnieją. Jeżeli tak to spróbuj odinstalowywać w Trybie awaryjnym...

Sprawdź również w Regedit czy nie ma takiego klucza : HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Policies\Explorer\>DisallowRun< a w nim wpisów typu msiexec.exe, uninstall.exe itp.

Spróbuj zastosować również ten fix : http://support.microsoft.com/mats/Program_Install_and_Uninstall

Ukash

Posiadasz log OTL Extras, który precyzjnie mówi co jest w kluczu Uninstall:

Pokaż ukrytą zawartość

Posiadasz też główny log OTL = nie ma w ...Policies\Explorer tego co wskazujesz do szukania oraz widać dokładnie jak wygląda FF.

Plati

Problem nieinfekcyjny. Przenoszę do działu Windows. Mam tylko pytanie: ikona Centrum Akcji ukryta celowo? I doczyść sobie drobne szczątki adware. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar]
"{ae07101b-46d4-4a98-af68-0333ea26e113}"=-

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar]
"{ae07101b-46d4-4a98-af68-0333ea26e113}"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Search Bar"=-
"Search Page"="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896"
"Start Page"="about:blank"

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{FB8E02D9-8C61-406B-9C2D-529D1AF5F7E7}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search]

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{006ee092-9658-4fd6-bd8e-a21a348e59f5}]

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{4EF29608-86C0-47FB-902E-90789285B7BB}]

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{006ee092-9658-4fd6-bd8e-a21a348e59f5}]

Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG

Kliknij prawym na plik i z menu wybierz opcję Scal. Potwierdź import do rejestru.

Cytat

Firefox przy tym kompletnie mi się zepsuł i tymczasowo używam Chrome. Gdy odinstaluję Firefoksa to zainstaluję go jeszcze raz i zaimportuję zaimportowane wcześniej ustawienia z Chrome.

Tego Firefoksa nie mogę usunąć ani systemowym deinstalatorem jak również Revo Uninstaller.

Wejście Firefox nie istnieje w kluczu Uninstall, w którym być powinno. Tam jest tylko widzialny podrzędny komponent Mozilla Maintenance Service + wtyczka Windows Media Player Firefox Plugin. Z tego wynika, że po prostu Firefox jest już teraz w szczątkach. To co zostało od Firefox:

Pokaż ukrytą zawartość

Są tu dwa możliwe tory:

1. Zrobić instalację nakładkową Firefox na obecne elementy. Lub:

2. Ręcznie usunąć wszystko co w spoilerze.

Zacznij od punktu numer 1. Jeśli to nie przyniesie rezultatów, rozpiszę instrukcje ręczne.

.

Cytat

Zrobiłem wszystko

Rozumiem, że Firefox już działa?

Cytat

Co do ikony centrum akcji to gdzie ma ona być widoczna? W trayu jej nie ma.

Chodzi mi o to, że w systemie jest polityka blokująca wyświetlanie ikony Centrum Akcji w obszarze powiadomień:

O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: HideSCAHealth = 1

Moim pytaniem jest: czy celowo to wprowadziłeś?

.

Cytat

Nie wprowadziłem tego celowo, jednak system nie miał przez ten czas problemów z malware.

Skoro nie przypominasz sobie takiej edycji, to usuń tę politykę. Start > w polu szukania wpisz regedit > z prawokliku Uruchom jako Administrator. W kluczu:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer

Skasuj wartość HideSCAHealth i zresetuj system.

.

Zrobiłem, teraz jest Centrum Akcji w trayu. Pojawił się jednak problem - Centrum zabezpieczeń systemu Windows jest wyłączone i nie da się go włączyć - gdy klikam na włącz teraz wyskakuje okno z napisem "Nie można uruchomić usługi Centrum Zabezpieczeń systemu Windows".

Też nie wiem od kiedy tak jest, nawet nie wiem czy firewall systemowy działa (nie mam i nie miałem nigdy innego), jeśli tak jest to znaczy, że Avast jednak nie jest taki zły ;) Ponad 2 lata bez formata to cud na tym komputerze biorąc pod uwagę jaki bałagan ludzie potrafią narobić.

Cytat

Zrobiłem, teraz jest Centrum Akcji w trayu. Pojawił się jednak problem - Centrum zabezpieczeń systemu Windows jest wyłączone i nie da się go włączyć - gdy klikam na włącz teraz wyskakuje okno z napisem "Nie można uruchomić usługi Centrum Zabezpieczeń systemu Windows".

Chyba jednak HideSCAHealth coś brzydkiego wprowadziło, bo w bonusie jeszcze usługa zdeaktywowana.

Start > w polu szukania wklep services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. Na liście dwuklik w usługę Centrum zabezpieczeń i Typ uruchomienia przestaw na Automatycznie (opóźnione uruchomienie). Od razu sprawdź czy przypadkiem usługa Windows Update też nie jest wyłączona (te modyfikacje zwykle idą w parze), a jeśli tak, to przyznaj jej ten sam Typ uruchomienia.

Cytat

nawet nie wiem czy firewall systemowy działa (nie mam i nie miałem nigdy innego)

W services.msc popatrz na status usługi Zapora systemu Windows.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...