Skocz do zawartości

Stawianie FTP i VPN na wykupionym VPS

CoUsT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Jeśli chodzi o FTP, to udało mi się skonfigurować serwer, ale mogę się łączyć z nim tylko poprzez adres IP, a chciałbym przez domenę. Dostęp do plików jest, przywileje przyznane tylko na jedno konto - Administratora wraz z hasłem. Jest jakiś poradnik jak skutecznie konfigurować/stawiać FTP na serwerze?

Chcę też zrobić na serwerze VPN, prędkość ma 100Mb/s, a VPN mi się przyda, ale z tym całkowicie nie wiem jak. Niby skonfigurowałem go według jakiegoś poradnika w necie, ale jak chciałem połączyć urządzenie z tym serwerem, to cały czas było połączenie nieudane.

Serwer stoi na Windows Server 2008 R2. Jak są napisane poradniki na fixitpc lub gdzieś w necie (oczywiście proszę o te sprawdzone) to bardzo, bardzo proszę, żebyście poświęcili temu trochę czasu na wysłanie mi linków. Sam znalazłem dosyć sporo, ale w większości czynności opisywane w poradniku nie były takie same jakie ja mogłem/miałem wykonywać.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Dzięki, część zrobiłem ale...

Jeśli chodzi o 7:

"Allow access for users “Network Access Permission”. You can set that in de Dial-In Tab under the User Premission."

Gdzie to mogę znaleźć?

Opublikowano

Nie mam pojęcia bo sam tego nigdy nie instalowałem, logiczne mogłoby się wydawać że gdzieś w gałęzi Configuration, może trzeba kliknąć ppm na coś jak poniżej?

Screen-shot-2010-10-07-at-14.57.47.png

Opublikowano

Niestety właśnie nic z tego, patrzyłem tutaj, w narzędziach admnistratora, a tam w zarządzaniu serwerem, komputerem i wszędzie wchodziłem w opcje (properties), ale każde okno wyglądało inaczej i nie było opcji podobnych do tych na screenie.

Opublikowano

A w panelu sterowania nie ma czegoś przypadkiem co ma związek z serwerem?

-Edycja-

Czytaj tutaj ludzie pytają o to samo...

Zacznij od posta z June 30, 2011 at 7:13 am

Opublikowano

Mam coś takiego jak narzędzia administratora. Ale lista ta jest dosyć uboga w porównaniu do innych poradników (w niektórych piszą o wchodzeniu w rzeczy tutaj, których ja nie mam).

http://i.imgur.com/ddffdYx.png

Edit:

Pytali gdzie znaleźć to i dostawali odpowiedź: w Active Directory Users and Computers. Problem taki, że ja tego nie posiadam bądź jest gdzieś ukryte,