diox Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Witam. Mam problem z laptopem kolegi. Jest to Gateway, niestety nie znalazłem dokładnego modelu, pisze tylko M-Series. Jest tam Turion 64 X2 TL-60, 250 GB i 2 GB Ramu. Poprosił o przeinstalowanie systemu, przez instalowaniem był Windows XP, pierwotnie była tam Vista Home Premium, mam obraz, więc zainstalowałem. Nie mogłem znaleść sterowników, dlatego zacząłem od Wi-Fi. W laptopie jest karta Realtek RTL8187B, znalazłem do niej sterowniki, zainstalowałem, ale nie wykrywa sieci. Jest coś takiego: Co trzeba zrobić, aby Wi-Fi działało? Nie mam pomysłu na to, dlatego proszę o pomoc. Jeszcze jedno pytanie: obraz płyty który posiadam to pełna wersja instalacyjna Visty, ale jako producent wyświetla się Komputronik, obraz jest zrobiony z takiej płyty. Czy podczas aktywacji telefonicznej zostanie przyjęty klucz Visty na taki system? Komputer posiada klucz oraz Certyfikat Autentyczności na spodzie. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Na dole tego obrazka jest taka kontrolka "włącz kartę", próbowałeś ją włączyć? Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Z rejestracją nie powinno być problemu o ile Komputronik sprzedał wersję legalną ale to nie Twój problem. Nie instaluj tego softu a tylko sterowniki, pobierz stąd - http://www.realtek.com/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=1&PFid=1&Level=6&Conn=5&DownTypeID=3&GetDown=false&Downloads=true#RTL8187B wersję dla Windows 1181 / 2011/2/8, następnie rozpakuj do X:\RTL8187B_Auto_Install_Program.zip\RTL8187B_Drv_XP_5.1162.0610.2009_Win7_62.1181.1105.2009_UI_1.00.0145.ALL.L\RTL8187B Tam znajdziesz w podfolderach wersje dla różnych wersji Windows od XP do Win7, rozpakuj interesującą Cię wersję sterów na np. pulpit i zainstaluj je przez managera urządzeń. Sądząc po ilości postów jakie masz to nie powinno być raczej problemem dla Ciebie. @ marcinkowski, ja widzę wyłącz kartę Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Sterowniki pobrałem właśnie stamtąd, odinstalowałem oprogramowanie i sterowniki, potem zainstalowałem przez Menadżer urządzeń i dalej jest tak samo. Dodam, że Wi-Fi na USB działa bez problemów. Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Skąd kopię Visty posiadasz nikogo nie interesuje, ważne że klucze na naklejkach są OK. 1. Jeśli WiFi na USB działa to czegoś nie rozumiem. Ten sam sterownik i karta? Czy całkiem coś innego. 2. Czy na pewno model karty jest taki jak podałeś ? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Jeśli WiFi na USB działa to czegoś nie rozumiem. Ten sam sterownik i karta? Czy całkiem coś innego. Wi-Fi na USB to jakiś Sagem. To nie jest taki sam sterownik co od karty w laptopie. .Czy na pewno model karty jest taki jak podałeś ? Tak, sprawdziłem drugi raz, pisze na spodzie laptopa. Myślałem, że to od tego, że router był w trybie 802.11n only, przestawiłem na tryb g, ale dalej nie widzę rezultatu. Nie mam pojęcia dlaczego nie działa, w BIOS-ie nie znalazłem nic ciekawego. Spróbuję jeszcze odpalić jakiegoś Linuxa na LiveUSB i zobaczę, czy będzie tak samo. Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Oj, co na spodzie laptopa pisze... daj sobie spokuj. U mnie pisze wiele i wiele nie pasuje bo modernizowałem to i owo, tak więc nie ma się co powoływać na naklejki. Menadżer urządzeń / Karty sieciowe / karta WiFi / zakładka Szczegóły / Identyfikatory sprzętu - wkleić co w oknie pisze. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Oj, co na spodzie laptopa pisze... daj sobie spokuj. U mnie pisze wiele i wiele nie pasuje bo modernizowałem to i owo, tak więc nie ma się co powoływać na naklejki. Nie sądzę, aby kolega umiał zmieniać części w laptopie. Ale nie wiem, co działo się z tym laptopem w przeszłości. Proszę, identyfikatory: USB\VID_0BDA&PID_8189&REV_0200 USB\VID_0BDA&PID_8189 Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 To ciekawe z tym identyfikatorem , powinno być m/w PCI\VEN_168C&DEV_002E&SUBSYS_30A417AA&REV_01 U Ciebie jest USB\VID_0BDA&PID_8189&REV_0200 Dlaczego USB? mniejsza z tym spróbuj pobrać stery z tąd - http://www.driverlookup.com/driverfilelist.php?type=0&value=USB%5C%5CVID_0BDA%26PID_8189%26REV_0200&parentvalue=USB&parentpage=198 No właśnie USB ??? - http://www.google.de/search?client=opera&hs=Jhj&channel=suggest&biw=1366&bih=599&tbm=isch&sa=1&q=Realtek+RTL8187B+USB&oq=Realtek+RTL8187B+USB&gs_l=img.3...15288.16795.0.17249.4.4.0.0.0.0.253.698.0j3j1.4.0.cqrwrth..0.0...1.1.16.img.CGqOxmD3lIw Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Te stery ściągnę jutro- zaraz oddalam się z forum. Nie mam pojęcia dlaczego USB- jutro rozkręcę laptopa i sprawdzę kartę. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 No tak sorry to chyba przez pośpiech, coś mi się pomyliło. Ale ta karta wygląda na wyłączoną, nie wyświetla nawet nr. MAC. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Sprawdziłem kartę Wi-Fi- jest to normalna karta na miniPCI, przełożyłem kartę do innego slotu, ale to nie dało żadnych rezultatów. Może opcje w sterownikach coś podpowiedzą: Odkryłem coś : karta w trybie Access Point normalnie łączy się z moim laptopem, można normalnie przesyłać pliki. Czyli karta działa, ale nie mogę się połączyć z routerem. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Pozwolę napisać sobie drugi post: nastąpił przełom w sprawie. Wszedłem do ustawień routera, był tam ustawiony tryb b/g, ustawiłem na tryb b/g/n i laptop nagle wykrył sieć, właśnie z niego piszę. Dzięki wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi