picasso Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2013 Nie rób żadnych operacji na Microsoft Security Essentials, bo jest w stanie przekierowanym przez rootkita (znowu). Nie próbuj go deinstalować / wyłączać / usuwać w inny sposób. Zignoruj ten komunikat w ComboFix. .
fresh Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 Microsoft Security Essentials już usunąłem. Dodaje logi.OTL.Txt GMER.txt FSS.txt log.txt ComboFix.txt TDSSKiller.2.8.16.0_23.05.2013_16.01.05_log.txt
picasso Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 Sprecyzuj mi w jaki sposób usunąłeś MSSE? Czy robiłeś kroki podane wcześniej (komendy fsutil + reszta zadań rozpisana w moich postach #14 i #16)?
picasso Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 W porządku, bo już stan przedzawałowy u mnie. Dostarczone tu logi wykazują po raz kolejny wykonanie zadań pomyślnie (TDSSKiller usuwał główną część infekcji, ComboFix naprawił usługi systemowe). Zostały poprawki: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\WINDOWS\$NtUninstallKB30729$ C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG :OTL DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- C:\DOCUME~1\Sonic\USTAWI~1\Temp\mbr.sys -- (mbr) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Running] -- C:\DOCUME~1\Sonic\USTAWI~1\Temp\catchme.sys -- (catchme) FF - HKCU\Software\MozillaPlugins\ubisoft.com/uplaypc: C:\Program Files\Ubisoft\Ubisoft Game Launcher\npuplaypc.dll File not found O6 - HKLM\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Restrictions present O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoDrives = 0 O7 - HKCU\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel present O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoDrives = 0 :Commands [emptytemp] Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. W katalogu C:\_OTL powstanie log z wynikami usuwania. 2. Przedstaw ten log. Nowy skan OTL nie jest już potrzebny. .
fresh Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 Spokojnie Przedstawiam log. Czy zainstalować jakiś antywirus ? Jaki będzie najlepszy, najlepiej darmowy ? 05242013_123958.txt
picasso Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 Jeszcze mam pytanie: czy błąd Photoshopa nadal występuje? Akcja wykonana pomyślnie. Przechodzimy do tej części: 1. Odinstaluj w poprawny sposób ComboFix. Start > Uruchom > wklej komendę: "C:\Documents and settings\Sonic\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall Następnie w OTL uruchom Sprzątanie i przez SHIFT+DEL skasuj te foldery z dysku: C:\WINDOWS\erdnt C:\MATS C:\TDSSKiller_Quarantine 2. Wykonaj pełne skany komputera potwierdzające, że nic na dysku się nie zaplątało. Konkretnie: Malwarebytes Anti-Malware (instaluj wersję darmową i nie aktywuj rezydenta) oraz Avast (proponuję ten program na stałe). Jak mówię, chodzi mi o pełne a nie ekspresowe skany. To potrwa długo. Jeśli coś zostanie znalezione, przeklej wyniki. .
fresh Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Tak, błąd z Photoshopem nadal występuje. Zaczynam robić skany komputera.
picasso Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Na temat Photoshopa: czy próbowałeś po prostu przeinstalować Adobe Photoshop CS6? Czy on nie jest aby "witaminizowany"? .
fresh Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2013 Zrobiłem pełne skany, nic nie wykryło. Z Photoshopem nadal problem występuje, nie próbowałem przeinstalować, ale chyba będzie trzeba to zrobić.
picasso Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2013 Log z MBAM "pusty", więc log usuwam, bo nieprzydatne dane. Przeprowadź reinstalację Photoshopa i podaj wyniki. Natomiast kończąc sprawę infekcji jeszcze te kroki: 1. Drobne aktualizacje, tzn. Adobe Reader, Skype, Google Chrome oraz wtyczka Silverlight w Google Chrome: KLIK. Logi pokazywały takie wersje: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall] "{4E76FF7E-AEBA-4C87-B788-CD47E5425B9D}" = Skype™ 6.1 "{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.7) - Polish "Google Chrome" = Google Chrome 26.0.1410.64 CHR - plugin: Silverlight Plug-In (Enabled) = C:\Program Files\Microsoft Silverlight\4.0.60531.0\npctrl.dll 2. Prewencyjnie zmień hasła logowania w serwisach. .
Rekomendowane odpowiedzi