cristhug Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Witam,proszę Was o pomoc.Mianowicię mam problem z wirusem o nazwie Trojan.dynamer!dtc sam niestety nie daje rady go usunąć.Reinstalacja sytemu jak i spyhunter nie usuwają go.Włączam skanowanie spyhunter,program go znajduje i "usuwa",tylko jest problem bo wirus ciągle się pojawia tylko w innym miejscu (robiłem "usuwanie" ze 6 razy i nigdy się nie powtórzyły miejsca,dla przykładu wkleję 3 skriny).Z góry bardzo dziękuje za pomoc.A i w tych sprawach jestem zielony więc prosił bym o jak najprostrze tłumaczenie co zrobić Nie wiem czy można wklejać linki na inne fora więc wklejam jaką otrzymałem radę; Po1 wywalic te badziewie (SpyHunter - to skaner watpliwej reputacji , naciagacz), Po2 sciagnac i zainstalowac MBAM z tej strony - [http://www.malwarebytes.org/] (nacisnac Free Download), po zainstalowaniu tego programu wejsc w zakladke Settings i przestawic jezyk na Polski (nie pamietam czy przy instalowaniu tego nie mozna wykonac) nastepnie pobrac Aktualizacje i wykonac najpierw Szybki skan a pozniej Pelny skan partycji C (bo obstawiam ze tam masz system zainstalowany)i jak program cos znajdzie to usunac. MBAM nie wchodzi w konflikt z zadnym AV bo wersja Free nie ma rezydenta.Jeszcze jedna uwaga, nie sciagaj czasami aplikacji o nazwie ComboFix bo po sieci krazy juz zarazona kopia tego programu Sality (ciezki wirus polimorficzny) i mozna sciagnac ComboFix ale ze strony TYLKO producenta ale linku nie podam bo nie ma tutaj podstaw aby az takie narzedzie uzywac. Co o tym myślicie?,zastosować się do tego?. OTL.TxtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... gmer.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Cytat Mianowicię mam problem z wirusem o nazwie Trojan.dynamer!dtc sam niestety nie daje rady go usunąć.Reinstalacja sytemu jak i spyhunter nie usuwają go.Włączam skanowanie spyhunter,program go znajduje i "usuwa",tylko jest problem bo wirus ciągle się pojawia tylko w innym miejscu (robiłem "usuwanie" ze 6 razy i nigdy się nie powtórzyły miejsca,dla przykładu wkleję 3 skriny) SpyHunter to program wątpliwej reputacji, to moje słowa powtarzane tu na okrągło. Program w przeszłości znany z praktyk podsuwania fałszywych wyników, by przekonać do zakupu programu, był na czarnej liście. Wątpię, by zmienili taktykę, bo na forum niedawno był i inny użytkownik, który pokazywał jakieś dziwne wyniki programu, nieprzystające do tego co w systemie. Program, który raz się skazi takim marketingiem, nigdy nie będzie budził zaufania i należy o nim zapomnieć. Odinstaluj. EDIT: Logi podmienione. Sprawa kiepska: 1. Tu rzeczywiście jest infekcja, potworny wirus Sality, który infekuje wszystkie pliki wykonywalne na wszystkich dyskach. Infekcja ciężka i często wiedzie do formatu. Sality poświadcza ten sterownik (on jest "not found" tylko pozornie, ładuje się posektorowo z dysku), pliki autorun.inf na wszystkich dyskach: ---- Kernel code sections - GMER 2.1 ---- ? C:\WINDOWS\System32\drivers\kqonn.sys Nie można odnaleźć określonego pliku. ! DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Running] -- C:\WINDOWS\System32\drivers\kqonn.sys -- (amsint32) O32 - AutoRun File - [2013-03-14 12:42:56 | 000,000,319 | RHS- | M] () - C:\autorun.inf -- [ NTFS ]O32 - AutoRun File - [2012-12-02 18:25:23 | 000,000,279 | RHS- | M] () - D:\autorun.inf -- [ NTFS ] Na dodatek w GMER są ślady rootkita MBR, na ile aktywne niewiadomo. Rootkit to nic, Sality jest straszniejszą infekcją. Ale zanim podam ewentualną próbę usuwania ręcznego, skupię się na Twoim tekście o wykonanej tu reinstalacji systemu. Jaką metodą to było robione, przez format dysku i tylko dysku C? Jeśli po formacie infekcja się odtwarza, masz źródło infekcji: albo na dysku D, albo zgrana kopia zapasowa instalatorów uruchamianych po formacie, I skoro co dopiero była reinstalacja systemu, nie opłaca się Sality leczyć, tylko od razu format (dysków C+D), gdyż system po leczeniu i tak nie uzyska sprawności jak zaraz po instalacji. Tylko kwestia, by po formacie nie zarazić systemu ponownie. Poczytaj ten temat porównawczo, inna infekcja w wykonywalnych, ale postępowanie jest identyczne: KLIK. 2. Na okrasę problem dodatkowy, w Dzienniku zdarzeń zgłoszenia bad sectorów dysku, czyli sprawa sprzętowa już: Error - 2013-03-15 11:49:30 | Computer Name = CULE-BVKNQZLXU6 | Source = Disk | ID = 262151Description = W urządzeniu \Device\Harddisk0\D wystąpił zły blok. Przy takim nawarstwieniu problemów, to tu może być na widoku kompletne zerowanie dysku / remapowanie badów... . Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Więc tak dziś w ogóle windows nie chce mi się załączyć, to znaczy ładuje się chwile i restartuje automatycznie....Co do reinstalki było usuwana tylko partycja C (D była nie ruszana). Przeczytałem ten temat no i niestety też ma wersję na płytce gołą windowsa.Więc pytanie,instalować ponownie tego "gołego" windowsa ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Ja jednak proponuję zacząć od diagnostyki dysku, bo te złe bloki w Dzienniku zdarzeń mogą sygnalizować poważny problem z dyskiem i nowa instalacja systemu nie rozwiąże tego. Udaj się do działu Hardware, zlinkuj ten wątek, by wiedziano o genezie tematu i dołącz wyniki skanu+SMART wykonane w MHDD. Gdy się uporasz z dyskiem, pogadamy o tym jak zainstalować system, by wirus się nie odtworzył. . Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Witam ponownie.https://www.fixitpc.pl/topic/17084-bad-sectory-dysku/ W dniu 20.03.2013 o 13:32, diox napisał(a): Sformatowałeś oba dyski- usunąłeś od razu Sality, możesz go jeszcze mieć na pamięciach przenośnych.Napisz w swoim poprzednim temacie, że sformatowałeś wszystkie dyski.Jeśli dysk zacznie znowu szwankować( co jest bardzo prawdopodobne) to napiszesz tutaj. Co teraz mam zrobić? Edytowane 1 Maja 2013 przez picasso 1.05.2013 - Temat został ukończony w alternatywnym wątku. Tu zamykam. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi