Skocz do zawartości

Mała efektywność komputera w grach

Lukasz1987

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Moje pytanie jest takie jak w temacie. Podczas grania np. w Crysis 2 na full wymaganiach gra się zacina a jednakl mój komp powinien bez problemu poradzić się z tymi wymaganiami. Kiedyś miałem ten sam problem na winXP i sądziłem że to wina tego własnie systemu więc wgrałem win7 . ku mojemu zdziwieniu efekt jest ten sam. Od dłuższego czasu używam programu Tune Up utilities , jak na jednym tak i na drugim systemie. Czy wina może leżeć po jego stronie ?? Szkoda by było usuwać ten program bo jest dobry. Dodam że spowolnienie w grach występuje w innych wymagających grach.

Bardzo proszę o pomoc.

Extras.Txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Windows 7 Home Premium 64bit

Procesor: AMD Buldorzer 8 rdzeni każdy po 3.4 gHz

Karta graficzna: GeForce 630 4gb ramu własnej

Pamięć ram : 12 gb ramu po 1333 mhz

Płyta głowna: Asrock 970de3/usb3-sata3

Zasilacz: 550 watt

Opublikowano

Podaj dokładną markę zasilacza ( znajdziesz na jego obudowie w środku PC). Od razu winę bym zwalił na kartę graficzną, gdyż nie jest ona przeznaczona do dedykowanych gierek. W jakiej rozdzielczości grasz?

Opublikowano

Tego komputera nie kupiłeś czasem na Allegro? Ten twój zasilacz to wyrób zasilaczo-podobny, karta bardzo słaba z dużą ilością RAM-u, którego nie wykorzysta. Do wymiany widzę tutaj kartę graficzną i zasilacz. Ile możesz wydać na te części? Jaki to jest dokładnie model procesora? Daj screen z CPU-Z .

Opublikowano

To znaczy z tą pamięcią karty to bym doprecyzował - od jej ilości nie zależy ogólna wydajność karty graficznej! Ona jest pamięci, w której są przechowywane tekstury - gdybyś grał w dużej rozdzielczości jak 1920x1680 to byś dla przykładu potrzebował większej ilości VRAM. Jeżeli grasz w tak niskiej rozdziałce potrzebujesz mniej (1GB powinien wystarczyć ale dla pewności i ekonomiczności wziąłbym 2GB)

Procesor nada się ale też demonem szybkości nie jest - aczkolwiek podstawa do gierkowania już jest.

Następnym razem polecam skontaktować się z kimś kto ma doświadczenie, gdyż po prostu popełniłeś błąd :) Każdemu się zdarza.

Opublikowano

Lepiej jeżeli dasz nam pełny budżet a my już coś na pewno wymyślimy, gdyż te dwa podzespoły trzeba dostosować - nie wspominając o procesorze. Wnioskuję 550 - 800 złotych?

Opublikowano

RAM komputera nie ma nic wspólnego z RAM-em karty graficznej, będzie wszystko chodzić.

Te zasilacze będą dobre, są dobrej marki, mają zapas mocy na modernizację komputera.

W tym przedziale cenowym nie ma konkurencji dla HD 7850.

Możesz zobaczyć jeszcze GTX 660, ale to już musisz dopłacić około 200 zł.

Zobacz testy:

- http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-660/strona/18255.html

- http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-660/strona/18254.html

- http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-660/strona/18256.html

.

Opublikowano

Teraz to jest różnie ale zazwyczaj w pewnych przedziałach cenowych i w pewnych zastosowaniach jeden producent bierze górę. Akurat najtaniej/najwydajnie jest to Radeon - specyficznie 7850. Jednak gdybym miał polecać dwurdzeniowego potwora do "zestawu domowego NASA" poleciłbym już Nvidię

Opublikowano

Jednak ja bym się przychylał do nvidii, a jakie są wasze opinie, powiem wam tak, po cały tygodniu pracy lubię sobie pograć a jak już grać to na dobrym sprzęcie, lecz nie za 1000 zł.

Opublikowano

To są Twoje pieniądze i wybieraj jak chcesz :) W tym akurat przypadku proponowałbym Radeona ale jeżeli chcesz Nvidię to proszę bardzo GTX 660 lub GTX 660Ti