karol40 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Witam serdecznie, Mam mały problem,aczkolwiek irytujący i liczę na Waszą pomoc-być może jest jakieś proste rozwiązanie? Po wydumanych problemach z laptopem,pozostał mi nowy dysk. Aby nie zalegał niepotrzebnie w szufladzie,zapakowałem go w obudowę uniwersalną z zasilaniem przez USB. W zamyśle,ma robić za magazyn na fotki,oraz kopie dokumentów. Dysk został sformatowany,podzielony na 3 partycje.. Problemem jest fakt,iż pomimo podłączenia do gniazda w komputerze,nawet pod dwa gniazda,słychać tylko sygnał windowsa,o podłączeniu czegoś,świeci się dioda na obudowie,i czuć,że dysk pracuje. Niestety,nie pojawia się ani w 'mój komputer",ani u góry ekranu,czy też tray*u(bezpieczne usuwanie sprzętu). Rozwiązaniem jest restart komputera z podpiętym dyskiem. Wtedy wszystko jest na swoim miejscu,i można z niego korzystać. Czy znacie powód dlaczego tak się dzieje? Czy te 3 partycje powodują,iż nie jest on widziany jako dysk przenośny,czy może sama wielkość dysku-160 GB, dyskwalifikują go do podłączenia w ten sposób? Będę wdzięczny za wszelkie porady. pozdrawiam, miłego weekendu:-) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Pokaż obrazek z HWInfo - System Summary oraz drugi z Zarządzania dyskami. Czy kabel Y-USB wpinałeś w sąsiednie porty USB? Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Witaj Wiesławie, Czynności jakie mam wykonać ,oczywiście z podpiętym dyskiem? W sytuacji ,gdy niewidoczny,czy po reboocie? Tak,kabel podpięty do dwu sąsiednich portów,z boku urządzenia,gdybym chciał podzielić i jeden dać z tyłu,nie da rady,za krótkie:-( pozdrawiam Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Gdy niewidoczny i drugi po reboot. ZD raz wtedy kiedy jest widoczny. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Zabieram się do wykonania. Gdzie znajdę "zarządzanie dyskami"? (xp) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) Panel sterowania - zarządzanie komputerem. Dodatkowo otwórz obudowę tego dysku i podaj jakie są wartości napięcia i prądu na tym dysku. Edytowane 1 Lutego 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Wykonano,mam nadzieję,że uda się wstawić...:-( Proszę,chyba się powiodło:-) Odłączę,rozkręcę,podam dane Już jest: dysk to: samsung, model HM160HC DC+5V, 0,85A Przy próbie bezpiecznego usuwania dostałem taki komunikat,ale po ponowieniu próby poszło...:-( Jeśli wsio wiadomo,suwam,może transfer powróci....:-( Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Popraw. Źle się zrozumieliśmy. Gdy niewidoczny i drugi po reboot. ZD raz wtedy kiedy jest widoczny. Ma być dokładnie tak. System Summary dwa razy (niewidoczny i widoczny) - ZD raz gdy widoczny. Obecnie to gdy niewidoczny jest w poprzednim poście. Pokaż dwa obrazki SS i Zd gdy widoczny + info o prądach. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Wiesławie,właśnie tak zrobiłem.Nie przyglądałem im się,gdyz chciałem szybko odpowiedzieć,ale na moje,czy nie są one takie same...???:-( Widoczny-niewidoczny,ale może lepiej wyjaśni: podpięty-niepodpięty.. Oki,robię ponownie. Chwilka cierpliwości,przepraszm,dopiero teraz zauważyłem- ZD! Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 W pierwszym poście pisałeś, że po restarcie dodatkowy dysk jest widoczny w systemie. Ja go nie widzę na żadnym z obrazków. Widoczny jest tylko dysk wewnętrzny lapka 80 GB. Pokaż takie obrazki kiedy go widać. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Proszę bardzo: Edta usunęła.... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) Chyba widzę problem. Pokaż jeszcze obrazek z System Summary w tej sytuacji (widoczny) + z zakładki Sensors. Czy lapek był podłączony do zasilacza? Pokaż jeszcze obrazek z Menadżera Urządzeń z rozwiniętą gałęzią Kontrolery USB. Edytowane 1 Lutego 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Już podaję.przepraszam za zwłokę,ale muszę kadrować,bo mam podłączonyn zewnętrzny monitor,i dokleja się tapeta obok z laptoka...:-) Limit miejsca na załączniki można jakoś zresetować Wiesiu...?:-( Cały czas edyta.....,kasowanie w razie "W".... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) W System Summary nadal go nie widać (lewy dolny róg). Czekam na obrazek z Menadżera Urządzeń z rozwiniętą gałęzią Kontrolery USB. Tu trzeba prawdopodobnie dokonać zmian. Skorzystaj np. z www.wstaw.org oraz pełnego edytora. Limit jest stały dla każdego usera. Edytowane 1 Lutego 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Proszę : Cięcie.... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 PPM na każdą gałąź Główny koncentrator USB -> Zarządzanie energią -> Usuwasz ptaszka przy Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu ..... Możesz zobaczyć jaka wartość prądu jest na każdym porcie w zakładce Zasilanie. Czy sumaryczna wartość prądu na kolejnych portach to tyle ile trzeba. Problem to 0,85 A prądu dla dysku. Każdy port USB 2.0 to max 0.5 A ale w zależności od konstrukcji płyty głównej nie zawsze dwa sąsiednie porty dają taką wartość prądu. Po tych operacjach robisz test. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Przy wszystkich zakładkach brak jakichkolwiek ptaszków...:-( Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Po wydumanych problemach z laptopem,pozostał mi nowy dysk. Zastanawiam się czy powyższy cytat ma przypadkiem coś wspólnego z opisanym problemem. Czy był reinstalowany Windows? Czy dysk podłączany był do różnych gniazd USB A tak na szybko, to próbowałbym przełożyć dysk do innej obudowy (może jakiś kolega / znajomy pożyczy) i sprawdził czy problem się powieli czy zniknie. Jeśli problem nie zniknie to można będzie wykluczyć jedno ze źródeł błędu czyli obudowę i trzeba będzie szukać dalej. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Był na nim windows,gdyż mał zastąpić dysk w laptoku,gdyż było podejrzenie padu dysku,stąd nowy..,potem wyczszczony,zrobione partycje,i tu jest problem.... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Jaka wersja SP tego Windowsa? PPM na każdej gałęzi Główny koncentrator USB -> Zasilanie i spisujesz wartość prądu w mA. To działanie wykonujesz dla następujących wariantów: 1. Dysk dodatkowy odłączony 2. Dołączasz ten dysk do systemu i odczekujesz rozsądny czas kiedy jeszcze coś się dzieje 3. Restart lapka z podłączonym dyskiem - sytuacja kiedy go system widzi. Dla tych trzech sytuacji podajesz wartości prądów dla wszystkich koncentratorów. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam,przepraszam za zwłokę,niestety nie było kiedy zajrzeć :-( Wiesiu,co do Twego pytania o windows,bo nie bardzo rozumiem: Na laptopie stoi win xp home sp3, na dysku postawiony był czysty windows,ale czy ma to jakieś znaczenie po sformatowaniu? Postaram się teraz wkleić info ,o jakie prosiłeś: Teraz po podpięciu,tylko to,gdzie coś się zmieniło: I po restarcie,zauważ,że wykrzyknik zniknął: Mam nadzieję,że się udało,i cokolwiek da się wywnioskować z tego:-( pozdrawiam Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Czy ta obudowa dysku ma gniazdo do zasilania zewnętrznego? Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Witaj Wiesławie, Niestety,nie ma. Czyli z obrazków nic konkretnego nie wynika? :-( Oki,wstawię najszybciej jak się da. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Wynika tyle, że Urządzenie magazynujące USB ma do dyspozycji tylko 500 mA a Twój dysk do STARTU i zapisu wymaga 850 mA. Dysk nie jest w stanie wystartować. Restart systemu powoduje to, że talerz już się zaczął kręcić i dostępny prąd utrzmuje dysk w stanie do odczytu. Ja bym nie ryzykował zapisu w takiej sytuacji bo nigdy nie będziesz pewien czy coś się zapisało. Rozbierz tą obudowę i popatrz czy wewnątrz brak możliwości podpięcia + 5V 1 A. Pokaż zdjęcie wewnątrz. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Wiesiu, Jak się nie zapisze,to mały problem,sprawdzam zawsze... Bardziej boję się o dane,które są już na tym dysku(po upewnieniu się ),a które mogą ulec uszkodzeniu z powodu problemów z zasilaniem:-( Fotki: pozdrawiam, Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi