mark1a Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam! Posiadam dość starego laptopa firmy ASUS model to Z92rSeries. Problem polega na tym że zgubiłem płytki recovery do tego laptopa, ale kiedyś zgrałem zawartość wszystkich płyt na drugiego laptopa. Chciałbym zainstalować system z pendrive, lecz nie wiem jak do tego się zabrać. Zaznaczam że to jest windows XP PE. Próbowałem różnych sposobów, ale wszystko na nic. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 kiedyś zgrałem zawartość wszystkich płyt na drugiego laptopa Chodzi ci o Recovery? W jakim formacie masz je zapisane? Odnośnik do komentarza
mark1a Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Tak chodzi mi o Recovery. Na pierwszej płycie mam pliki takie jak: folder PQER, ASUS.PQI, BOOTCAT.BIN, BOOTIMG.BIN. Na drugiej płycie są: folder PQER, ASUS.002 BOOTCAT.BIN, BOOTIMG.BIN. I na trzeciej są same sterowniki do laptopa. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Masz partycję z Recovery na dysku laptopa? Masz teraz jakiś system na dysku? Odnośnik do komentarza
mark1a Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Nie mam partycji recovery na dysku laptopa. Mam windows 7. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Znaczy się w laptopie nie działa CD ROM, że chcesz instalować z pena, czy nie wiesz jak uruchomić te płyty, czy może to ma być inny system niż na tych płytach, instalowany z tego pena. Obraz jest wykonany prawdopodobnie programem Power Quest, nie jestem obeznany czy jest on potrzebny do odzyskania tego systemu i jak to zrobić. Odnośnik do komentarza
mark1a Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Tak, nie działa mi CD-ROM Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Na spodzie laptopa masz klucz do Windowsa? Skoro masz sterowniki to proponuję zainstalować czysty Windows XP. Masz przegrane dane z Win 7 ? Mam pomysł,ale nie wiem,czy odpali,pamiętaj,że Windows 7 może już nie uruchomić się: 1.Zobacz,ile miejsca zajmują pliki do Recovery 2.Wejdź w Start>Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Zarządzanie komputerem>W lewej kolumnie jest Zarządzanie dyskami 3.Odejmij z jakiejś partycji tyle miejsca,ile zajmuje Recovery+200 MB,tak dla zapasu. 4.Stwórz partycję podstawową>Przegraj zawartość obu płytek na tą partycję. 5.Pobierz GParted,wypal na płytce>Jak już wykryje wszystkie partycje,poszukaj partycji,przy której pisze boot>Manage Flags>odznacz boot>OK>znajdź partycję z plikami do Recovery>Manage flags>zaznacz boot>OK>wyjdź z GParted 6.Uruchom normalnie komputer,jak odpali program Recovery to postępuj zgodnie z poleceniami,jeżeli nie odpali to wejdź w GParted i odwróć zmiany,czyli zabierz flagę od plików Recovery i przyznaj flagę boot dla partycji z plikami rozruchowymi(nie partycja z Win 7). 7. Zgłoś się tu i powiedz czy Recovery działa. Odnośnik do komentarza
mark1a Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Witam! Po wykonaniu powyższych czynności komputer nie chce zainstalować żadnego windowsa na dysku twardym. Komputer podczas instalacji windowsa poinformował mnie że za chwilę uruchomi się ponownie. Uruchomić uruchomił się ponownie lecz nie chce uruchomić systemu xp. Wszystkie dane na dysku twardym co były przed instalacją windowsa xp są nadal lecz nie mogę nawet usunąć ich podłączając dysk do innego komputera. Próbowałem instalować ubuntu i też lipa. Podłączałem do swego komputera dysk twardy kolegi to wszystko chodzi jak powinno. A jak swój podłącze to ani rusz, nie mogę sformatować go nawet. A ostatnim razem to po podłączeniu do innego komputera wyświetla sie komunikat "sformatuj dysk" i po chwili znika z managera urządzeń. Nie wiem co jest, proszę o szybką pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Dziwne, moje polecenia z poprzedniego postu nie mogły nic zepsuć. Win 7 bootuje? Spróbuj z GParted zrobić podzielić dysk na partycje w formacie NTFS i spróbuj instalować Windows XP. Pokaż również ustawienia w BIOS-ie, zrób fotki i tutaj wstaw. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Jeżeli próbowałeś instalować Ubuntu to możesz mieć zrobiony format plików na partycji Linuxowy i możliwe że bootsektor, partycję trzeba usunąć zrobić nową i sformatować na NTFS, naprawić MBR i ustawić ją jako aktywną. W pierwszej kolejności sprawdź czy jest ona aktywna. Odnośnik do komentarza
mark1a Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Nie mogę nic usunąć ani zapisać na dysku. Jak podłączę dysk przez usb do komputera i uruchomie linuxa live cd to mogę przeglądać co jest na dysku. Dysk jest w formacie ntfs. Pod windowsem tego nie mogę robić bo nie mogę wejść na dysk, windows rozpoznaje dysk lecz nie zna jego pojemności ,itp. A jak próbuje coś z dysku usunąć przez linuxa to pokazuje mi komunikat że nie mam uprawnień do wykonania tej czynności. Podczas próby instalacji windowsa xp instalator daje komunikat że nie może sformatować dysku bo nie ma uprawnień... Za każdym razem gdy podłącze dysk do komputera w biosie model dysku jest zawsze inny. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Przypominam że problem z dyskiem pojawił się tuż po nieudanej instalacji windowsa xp w chwili gdy komputer poinformował że sie uruchomi ponownie i po uruchomieniu nie chce sie załadować żaden system. Jak mogę naprawić MBR ? I jak ustawić aby byla aktywna ? Z góry dziękuję za pomoc. Bios mam na ustawieniach domyślnych i normalnie działa dysk z innego komputera. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Czy ten Windows PE którego masz to jest jakaś wersja portable uruchamiana z pena, czy jest to jakaś wersja modyfikowana do zainstalowania na dysku? Odnośnik do komentarza
mark1a Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Jest to wersja do instalowania na dysku, jest to czysty windows Odnośnik do komentarza
mark1a Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Podaję link z innego forum na którym jest identyczny problem tylko z małym wyjątkiem. Miało pojawiać się u mnie okienko instalatora aby konfigurować windowsa, ale już się nie pojawiło http://forum.dobreprogramy.pl/nie-dokonczona-instalacja-restart-t468794.html Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 laptopa firmy ASUS model to Z92rSeries podaj dokładnie który to model z tej serii Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Trochę trudno Ci pomóc ze względu na brak CD-ROM-u, większość narzędzi jest na CD i trzeba przerabiać na pena. Pierwszą rzeczą jaką musisz zdobyć to np. OTL Live CD, jest gdzieś na forum ale na CD i trzeba przerobić, chodzi o bootowalną płytę z Windowsem, Z poziomu takiego systemu mógłbyś zapuścić skanowanie checkdiskiem, mogłoby to naprawić system plików na dysku. Drugą rzeczą jaką trzeba zdobyć to Hiren's Boot CD, oczywiście na pena, tam są różne programy narzędziowe i diagnostyczne, m.in Paragn Partition Manager Serwer (nie wiem czy dokładnie pamiętam nazwę ale jakoś tak), osobiście przeważnie z niego korzystam, przy pomocy tego programu można zrobić wiele operacji na dyskach i partycjach. Jak będę miał czas to wrzucę tą płytę przerobioną na pena, na jakiś serwer. Edit: Tutaj masz tego OTL-a. http://www.fixitpc.p...jacych-windows/ Jak przerobić na pena mnie nie pytaj bo za bardzo nie wiem. Edit 2: Linux widzi partycję jako NTFS, a Windows widzi ją jako RAW i dla tego nie może określić jej wielkości, jest tu uszkodzony system plików. Edytowane 2 Marca 2013 przez marcinkowski Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Looki Looki - TUTAJ Odnośnik do komentarza
mark1a Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Mam już działający cd-rom, więc nie musisz zmieniać ich na bootowalne z pendrive'a. Mógłbyś dać linki do tych programów z instrukcją co i jak mam robić ? Z góry dziękuję Ci za pomoc. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Do OTL-a dałem link wcześniej, tu masz link do Hiren's Boot CD. http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=hiren's%20boot%20cd&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.instalki.pl%2Fprogramy%2Fdownload%2FWindows%2Fnarzedzia_inne%2FHirens_BootCD.html&ei=DdQzUaO0KZDItAbG1oHYCA&usg=AFQjCNF7sQBlcIAeBiVOf0EIsZ3bCdM2Eg Na płycie z HB CD powinno być coś takiego jak ERDCommander, jest to coś podobnego do OTL-a, możesz również spróbować. Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Sorry, chciałem tylko pomóc... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi