Skocz do zawartości

Czas reakcji monitorów LCD

marcinkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zwróciłem uwagę na pewien monitor firmy Samsung 2333T, ma on matrycę PVA, ale ma czas reakcji 8 ms, czy to będzie mocno widoczne i że tak powiem trochę przeszkadzające, np. w oglądaniu filmów.

Jeżeli ktoś miał może możliwość porównania to prosił bym o podpowiedź, jak to wygląda w porównaniu do innych monitorów z czasem reakcji 2-5 ms ale ze słabszą matrycą.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Prawdę mówiąc chodziło by mi o wrażenia bardziej od strony praktycznej, na temat teorji to trochę już poczytałem, no i należało by zwrócić uwagę na fakt że ten artykół jest z połowy 2004 r, więc technologja poszła trochę do przodu, a marketing to swoją drogą.

Ale sam fakt że już przy tych czasach jekie oni podają w tym artykule, nie było źle z oglądaniem, więc te 8 ms to chyba nie jest tak źle.

Opublikowano

Przy dynamicznych scenach przy 8ms będzie widać drobną smugę wokół obiektu, mnie to akurat nie przeszkadza. Porównać nie porównam bo nie mam starego monitora.

Opublikowano

Mam EIZO S1932 na S-PVA z czasem reakcji 8ms (GTG) i nie zauważyłem żadnych niedogodności podczas oglądania filmów, a w tym Samsungu pewnie też tą wartość podają. Matryca typu PVA to lepsze kolory i większe kąty widzenia więc i te atuty przemawiają również że będzie sobie on lepiej radził z filmami niż TN.

Opublikowano

Dzięki za porady, kupiłem ale trochę inny model, tamtych nie dowieźli, to i związało się to trochę z dopłatą z mojej strony, jest chyba trochę lepszy od tamtego:

http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/monitors/lcd/LS23NVTABW/EN/index.idx?pagetype=prd_detail

wygląda na niezły, teraz tylko muszę się trochę przyzwyczaić do tej panoramy.

Jeszcze raz dzięki i temat można zamknąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...