Skocz do zawartości

Antywirus nie działa, spowolniony komputer o 40%.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem, a mianowicie nagle wyłączył mi się antywirus (Microsoft Security Essentials) i nie mogę go włączyć. Pojawia się błąd "określona usługa nie istnieje jako usługa zainstalowana". W rozwiązaniu problemu piszą, że błąd ten spowodowany jest faktem iż nie mam oryginalnego Windowsa co jest nieprawdą. Załączam logi OTL. Poza tym komputer działa wolniej niż poprzedniej. Proszę o sprawdzenie logów:).

OTL: http://wklej.org/id/786859/

Extras: http://wklej.org/id/786860/

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Zasady działu: KLIK. stworzyłeś dwa posty. Gdy jest zamiar uzupłnienia informacji, stosuje się opcję Edytuj, a nie pisze w serii posty własne ... Ponadto, log z OTL nie jest do końca skonfigurowany jak w opisie na forum (niektóre sekcje, takie jak Procesy i Moduły, ustawione na Wszystko a ma być Użyj filtrowania).

Jest / był tu trojan ZeroAccess. Trojan ten kasuje także z rejestru usługi Windows takie jak Zapora czy Centrum zabezpieczeń. Skanowałeś w MBAM, jakoby usunięte, ale to należy sprawdzić. Poza tym, uszkodzenia w systemie się same nie naprawią, aktualnie masz zdewastowany przez infekcję łańcuch Winsock i na pewno usunięte z rejestru usługi, bo Dziennik zdarzeń zgłasza liczne błędy relatywne. Naprawy są skomplikowane i do tego przejdziemy. Na początek jednak zresetuj system i wygeneruj materiały dodatkowe do oceny:

1. Potwierdzenie usunięcia ZeroAccess. Uruchom SystemLook i w oknie wklej:

:reg
HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /s
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{F3130CDB-AA52-4C3A-AB32-85FFC23AF9C1} /s
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /s

:folderfind
{6b9492dd-2142-9944-9537-d6ff2c0f1416}

Klik w Look.

2. Wykaz uszkodzeń w usługach. Zrób log z Farbar Service Scanner z wszystkimi opcjami zaznaczonymi.

.

Opublikowano

O ile w rejestrze brak już punktów ładowania ZeroAccess, foldery trojana nadal są na dysku. Do przeprowadzenia następujące czynności:

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Files
C:\Windows\Installer\{6b9492dd-2142-9944-9537-d6ff2c0f1416}
C:\Users\Wojtek\AppData\Local\{6b9492dd-2142-9944-9537-d6ff2c0f1416}
C:\Users\Wojtek\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\28sy2uyh.default\searchplugins\search.xml
C:\ProgramData\svcnet2.inc
C:\ProgramData\svcnet2.cfg
C:\Windows\System32\runkgb.lnk

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{96bd48dd-741b-41ae-ac4a-aff96ba00f7e}]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otworzy się log z wynikami usuwania.

2. Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator > wpisz komendę netsh winsock reset > zatwierdź restart komputera.

3. Odbuduj skasowane usługi (omiń sfc /scannow w tych instrukcjach):

• Rekonstrukcja usług Zapory systemu Windows: KLIK.
  • Rekonstrukcja usługi Centrum zabezpieczeń: KLIK.
  • Rekonstrukcja usługi Windows Defender: KLIK.

4. Otwórz Google Chrome i w menedżerze wyszukiwarek przestaw domyślną z bieżącego Babylon na cokolwiek innego, a po tym Babylon usuń z listy.

5. Zresetuj system i wygeneruj nowe logi OTL z opcji Skanuj oraz Farbar Service Scanner.

.

Opublikowano

raport usuwania (otl) : http://wklej.org/id/787051/

2. Tu jakiś błąd wyskakuje i teraz nie wiem czy pomijając ten krok mogę zrobić następne?

To co mi się pojawiło:

Nie mozna zaladowac nastepujacego pomocnika DLL: WSHELPER.DLL

Nie znaleziono nastepujacego polecenia: winsock reset

Opublikowano
2. Tu jakiś błąd wyskakuje i teraz nie wiem czy pomijając ten krok mogę zrobić następne?

To co mi się pojawiło:

Nie mozna zaladowac nastepujacego pomocnika DLL: WSHELPER.DLL

Nie znaleziono nastepujacego polecenia: winsock reset

Niedobrze. Ten błąd może oznaczać, że trojan ZeroAccess jest czynny (czyli się zrekonstruował), gdyż jego aktywność całkowicie uniemożliwia reset Winsock. Proszę o nowe logi OTL + SystemLook na warunki:

:reg
HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /s
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{F3130CDB-AA52-4C3A-AB32-85FFC23AF9C1} /s
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /s

:filefind
services.exe

.

Opublikowano

I wszystko jasne. Tu była kombinacja dwóch wariantów ZeroAccess, masz również zainfekowany plik systemowy services.exe, a tego wariantu MBAM nie jest zdolny wykryć, ani tym bardziej uleczyć. Wymagane specjalne działania przywracające oryginalny niemodyfikowany plik:

1. Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator > wklej komendę:

sfc /scanfile=C:\Windows\system32\services.exe

Zresetuj system.

2. I po tym jedziesz od punktu 2 do 5 z poprzednio podanej instrukcji.

.

Opublikowano

Wszystko zdaje się być poprawnie wykonane, Winsock zresetowany + usługi odbudowane (log z Farbar "czyściutki").

Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, ale tak jak Microsoft Security Essentials nie działał tak nie działa.

Trojan ZeroAccess lubuje się w dewastowaniu produktów Microsoftu. Zapewne MSSE też dostał w tyłek.

1. Kosmetyczna poprawka. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
IE - HKU\S-1-5-21-1716329714-369077267-911810370-1001\..\SearchScopes\{96bd48dd-741b-41ae-ac4a-aff96ba00f7e}: "URL" = "http://www.bigseekpro.com/search/browser/burn4free/{EC8A5341-929E-4023-8624-05F6FA250A9C}?q={searchTerms}"
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@checkpoint.com/FFApi: C:\Program Files\CheckPoint\ZAForceField\TrustChecker\bin\npFFApi.dll File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@esn/esnlaunch,version=1.104.0: C:\Program Files\Battlelog Web Plugins\1.104.0\npesnlaunch.dll File not found
DRV - [2011-04-30 16:06:39 | 000,135,032 | ---- | M] (Doctor Web, Ltd.) [File_System | Boot | Running] -- C:\Windows\System32\drivers\dwprot.sys -- (DwProt)

Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem pojedzie bez restartu.

2. Porządki po narzędziach: w OTL uruchom Sprzątanie, a resztę narzędzi dokasuj ręcznie.

3. Wykonaj reinstalację MSSE. Odinstaluj normalną drogą + powiązany pakiet językowy:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{43592B2E-C393-433F-8D0E-5A4B15A8C786}" = Microsoft Antimalware Service PL-PL Language Pack

"{50779A29-834E-4E36-BBEB-B7CABC67A825}" = Microsoft Security Client PL-PL Language Pack

"Microsoft Security Client" = Microsoft Security Essentials

Następnie upewnij się w tym usuwaczu zapuszczonym w trybie automatycznym, że żadne relatywne wpisy nie są widoczne: KLIK.

4. Po przeinstalowaniu powyższego wykonaj nim pełny skan systemu. Gdyby coś wykrył, przedstaw wyniki. A jeśli nic:

5. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK.

.

Opublikowano

Spodziewałam się jeszcze wyników, dlatego zadałam skan. Wyniki oznaczone jako "Sirefef" to są odpadki. Rozumiem, że już to usunąłeś? Po tym jak mówiłam czyszczenie Przywracania systemu. Na koniec zaś:

1. Podstawowe aktualizacje: KLIK. Tutaj z Twojej listy zainstalowanych:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216029FF}" = Java™ 6 Update 29

"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX

"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin

"Mozilla Firefox 11.0 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 11.0 (x86 pl)

2. Prewencyjna wymiana haseł logowania w serwisach.

PS. Gadu-Gadu 10 = rozważ alternatywę dla tego reklamodawcy. Do wglądu arykuł Darmowe komunikatory i opisy WTW, Kadu, Miranda, AQQ (reszta odpada w przedbiegach).

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...