Skocz do zawartości

Weelsof unieszkodliwiony ręcznie "po partyzancku", czy coś zostało?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Weelsof zadomowił się na pewnym komputerze. Nie dysponując tak szeroką wiedzą jak userzy przystąpiłem do rozprawy z "dziadem" tym co znałem. Dyski zostały wyciągnięte i podłączone do innej maszyny. Następnie odpaliłem Malwarebytes Anti-Malware. Niestety program nie mógł pobrać ostatniej aktualizacji sygnatur i po przeskanowaniu nie wykrył żadnej infekcji. Później jakiś Dr. cośtam - taka zielona ilonka z pająkiem. Też nic. Poczytałem więc na blogu CERT gdzie większość tej gadziny (Weelsofa) siedzi i ręcznie usunąłem pliki .exe generowane w lokalizacji C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\. Później uruchomiłem MSconfig i usunąłem odwołanie do nich przy starcie. Następnie uruchomiłem edytor rejestru wywołaniem regedit i przeszukałem rejest usuwając wpis w HKLM\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run oraz jeszcze jeden w lokalizacji, której niestety niepamiętam. Po tych "dokonaniach" dyski zamontowałem w komputerze z którego pochodziły. System uruchamia się prawidłowo. Zdaję sobie sprawę z mojej znikomej wiedzy na temat walki z zagrożeniami. Proszę o przeglądnięcie poniższych logów. Nie mam pewności, czy wróg nie czai się gdzieś za przysłowiowym "winklem".

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za wszelką okazaną mi pomoc. Pozdrawiam i załączam logi z maszyny docelowej, która była zainfekowana.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Nie wszystko zostało usunięte, jest jeszcze ten folder na dysku:

[2012-07-03 00:54:30 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\fqddeaxwsxtzair

Później uruchomiłem MSconfig i usunąłem odwołanie do nich przy starcie.

Poproszę o spis co jest aktualnie wyłączone w msconfig. Uruchom OTL, wszystkie opcje ustaw na Brak + Żadne, w polu Własne opcje skanowania / skrypt wklej słowo msconfig i klik w Skanuj.

.

Opublikowano

Bardzo serdecznie dziękuję za przejrzenie logów. Załączam wymagane pliki. Niczego na razie nie usuwałem ręcznie.

Proszę o sprawdzenie logu dotyczącego configu i podpowiedzi jak skuteczniej zabezpieczyć maszynę.

Pozdrawiam

Opublikowano

mark, napisałeś dwa posty w ciągu (zasady działu i aspekt tzw. "podbijania"), łączę. Brak odpowiedzi jest dyktowany brakiem osoby, która prowadzi temat. W ramach wykończeń:

1. Przez SHIFT+DEL skasuj te dwa foldery:

C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\fqddeaxwsxtzair

C:\Documents and Settings\KILL\DoctorWeb

2. Wyczyść lokalizacje tymczasowe za pomocą TFC - Temp Cleaner.

3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK.

4. Wykonaj pełne skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Przedstaw wynikowy raport, o ile coś zostanie wykryte.

podpowiedzi jak skuteczniej zabezpieczyć maszynę

Dyskusja na temat przyczyn infekcji tym trojanem: KLIK. W tym systemie jest nieaktualizowane oprogramowanie, w tym zabezpieczające. Jest tu zainstalowany kompletnie przestarzały wieloletni McAfee VirusScan Enterprise w połączeniu z niezbyt świeżym F-Secure ExploitShield. Trudno oczekiwać, by to oprogramowanie zdawało egzamin. Jest po prostu stare.

.

Opublikowano

Bardzo serdecznie dziękuję za okazaną pomoc i cierpliwość. Przepraszam również za brak takowej z mojej strony. Nie chciałem sztucznie podbijać tematu. Jeszcze tylko jedna prośba: czy mogą mi Państwo polecić (na bazie swojej wiedzy i doświadczenia) oprogramowanie, którym mógłbym zastąpić to stosowane obecnie.

Jeszcze raz dziękuję, życząc sukcesów na polu zawodowym i prywatnym

Z szacunkiem

Mark

Opublikowano
Jeszcze tylko jedna prośba: czy mogą mi Państwo polecić (na bazie swojej wiedzy i doświadczenia) oprogramowanie, którym mógłbym zastąpić to stosowane obecnie.

To komputer użytku domowego czy biznesowego? Darmowe czy komercyjne? Z darmowych propozycji stricte antywirusowych przykładowe:

COMODO Internet Security *, Microsoft Security Essentials *, Avast, AVG, Panda Cloud Antivirus

(ale pytam o charakter używanego komputera, gdyż tylko nieliczne * dopuszczają użytek inny niż domowy)

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...