maxaga Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Strona startowa ustawia się na V9, nie mogę tego zwalczyć, ponadto zwolnił mocno komputer (format robiony około 1 mc temu). Od razu powiem, że próbowałem samodzielnie usunać wszystko co kojarzyło się z startem stron V9 za pomocą OTL ale poległem, logów nie zachowałem niestety, prezentuje nowe logi. Ponadto w podglądzie zdarzeń mam wpisy typu "błąd atapi urządzenie \device\ide\ideport0 nie odpowiada w ramach ustalonego limitu czasu" więc spowolnienie może być natury hardware. Zamierzam wymienić zasilacz ale może to tylko zmyłka więc proszę o rzucenie okiem przez fachowców. gmer.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Strona startowa ustawia się na V9, nie mogę tego zwalczyć (...). Od razu powiem, że próbowałem samodzielnie usunać wszystko co kojarzyło się z startem stron V9 za pomocą OTL ale poległem, logów nie zachowałem niestety, prezentuje nowe logi. Adware v9 stosuje dwie sztuczki uruchamiania stron startowych: modyfikowane skróty LNK lub komendy w rejestrze dopisane w kluczu StartMenuInternet. Chyba zmasakrowałeś ciut więcej niż tylko v9. W konfiguracji Internet Explorer są puste wpisy m.in. kompletnie wyzerowany układ wyszukiwarek (SearchScopes): ========== Internet Explorer ========== IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = Poprawką tego zajmę się potem. ponadto zwolnił mocno komputer (format robiony około 1 mc temu) Jedną z możliwości jest tu aktywność oprogramowania zabezpieczającego Gdata. Ponadto w podglądzie zdarzeń mam wpisy typu "błąd atapi urządzenie \device\ide\ideport0 nie odpowiada w ramach ustalonego limitu czasu" więc spowolnienie może być natury hardware. To może być konsekwencja uruchomienia skanowania w GMER. Skan GMER jest specyficzny, jego skutkiem ubocznym może być też przypadkowa degradacja trybu transferu dysku z DMA do PIO. Na wszelki wypadek zweryfikuj tryb transferu HDD: KLIK (ustęp Optymalizacja wydajności HDD i CD/DVD-ROMów - Włączenie DMA). Zwracasz uwagę na linię "bieżący tryb transferu". Wracając do sprawy adware v9: 1. Skasuj wszystkie skróty przeglądarek na Pulpicie i w Menu Start. Wygeneruj je na nowo w wybranym przez siebie miejscu. Jeśli to nie pomoże: 2. Dodaj skan na klucze rejestru domyślnie nie pokazywane przez OTL. Uruchom OTL, wszystkie opcje ustaw na Brak + Żadne, w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: hklm\software\clients\startmenuinternet|command /rs Klik w Skanuj. . Odnośnik do komentarza
maxaga Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 1. Skasuj wszystkie skróty przeglądarek na Pulpicie i w Menu Start. Wygeneruj je na nowo w wybranym przez siebie miejscu. Pomogło. I faktycznie jeden dysk miał transfer PIO, więc usunąłem i jest teraz DMA i działa szybciej. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 1. Na koniec zadaję korektę wyszukiwarek Internet Explorer. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] @="Live Search" "DisplayName"="@ieframe.dll,-12512" "URL"="http://search.live.com/results.aspx?q={searchTerms}&src={referrer:source?}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Default_Page_URL"=- "Start Page"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Default_Page_URL"=- Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik 2. I drobne aktualizacje do wykonania: KLIK. Wyciąg Twoich wersji: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{3248F0A8-6813-11D6-A77B-00B0D0160000}" = Java SE Runtime Environment 6"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A95000000001}" = Adobe Reader 9.5.1 - Polish"Mozilla Firefox 12.0 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 12.0 (x86 pl) . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi