htw Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2012 Witam Jak zawsze jeśli mam problem pisze do Was tym razem oczywiście robie tak somo Jak w temacie na komputerze jest troche kłopotów, stacjonarny antywirus problemów nie widzi ale chyba coś jest na rzeczy, jak zawsze podaje logi z załączniku : Gmer OTL+ OTL Extras System Widnwos XP ( połatany do końca ) bez firewall'a + antywirus od M$ ( ver 2.1 ) czekam na sugestie Gmer.txt OTL +OTL Extras.txt
picasso Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2012 htw otwórz buzię szerzej i objaśnij to: "Problemy z uruchamianiem niektórych aplikacji + spowolnione odruchy". Dokładnie. Log z GMER zrobiony w złych warunkach (czynny emulator SPTD). DRV - [2008-04-20 21:29:57 | 000,717,296 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd) A w logach nic ciekawego nie ma, tzn. brak dowodu na czynną infekcję. Z zakresu infekcji to tylko wpisy mapowania MountPoints2. I zwraca uwagę modyfikowany HOSTS jako pochodna Spybota. Nie pierwszy raz zwracam Ci na to uwagę (KLIK). Pod kątem tego drobny skrypt: 1. uruchom OTL i w sekcji własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] :OTL DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (cpu) O3 - HKU\S-1-5-21-1659004503-1409082233-839522115-1003\..\Toolbar\WebBrowser: (&Google) - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - Reg Error: Value error. File not found [2008-04-20 21:31:48 | 000,002,921 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Maciek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\lvza297l.default\searchplugins\daemon-search.xml [2012-03-01 10:00:00 | 000,000,312 | ---- | M] () -- C:\WINDOWS\tasks\Spybot - Search & Destroy - Scheduled Task.job :Commands [resethosts] [emptytemp] Klik w Wykonaj skrypt. 2. Do oceny wystarczy tylko log z usuwania. Nowe logi z OTL zbędne. .
htw Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 uwielbiam Cie więc htw otwiera buzie szerzej, pisalem to w pospiechu dlatego tak skromnie na początek log z usuwanie ( stosunkowo mało tego więc daje na żywca ) All processes killed ========== REGISTRY ========== Registry key HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2\ deleted successfully. ========== OTL ========== Service cpu stopped successfully! Service cpu deleted successfully! Registry value HKEY_USERS\S-1-5-21-1659004503-1409082233-839522115-1003\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\WebBrowser\\{2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} deleted successfully. Registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F}\ deleted successfully. C:\Documents and Settings\Maciek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\lvza297l.default\searchplugins\daemon-search.xml moved successfully. C:\WINDOWS\tasks\Spybot - Search & Destroy - Scheduled Task.job moved successfully. ========== COMMANDS ========== C:\WINDOWS\System32\drivers\etc\Hosts moved successfully. HOSTS file reset successfully [EMPTYTEMP] User: All Users User: Default User ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 0 bytes ->Flash cache emptied: 0 bytes User: LocalService ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33237 bytes User: Maciek ->Temp folder emptied: 2757824 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 26399637 bytes ->Java cache emptied: 0 bytes ->FireFox cache emptied: 38538718 bytes ->Google Chrome cache emptied: 97375813 bytes ->Flash cache emptied: 1326 bytes User: NetworkService ->Temp folder emptied: 26386 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes User: UpdatusUser ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 0 bytes ->Flash cache emptied: 0 bytes %systemdrive% .tmp files removed: 0 bytes %systemroot% .tmp files removed: 0 bytes %systemroot%\System32 .tmp files removed: 0 bytes %systemroot%\System32\dllcache .tmp files removed: 0 bytes %systemroot%\System32\drivers .tmp files removed: 0 bytes Windows Temp folder emptied: 192209 bytes RecycleBin emptied: 1101644840 bytes Total Files Cleaned = 1 208,00 mb OTL by OldTimer - Version 3.2.35.1 log created on 03142012_111924 Files\Folders moved on Reboot... Registry entries deleted on Reboot... teraz wyjaśnienie : M% Security Essentials wykrył dwa problemy ( w historii problemów ) : Vir Tool:Win32/VBInject.gen!DO - porogram służy do tworzenia wirusów, robaków i innego złośliwego oprogramowania. PWS:Win32/Fereit.A - Ten program jest niebezpieczny i przechwytuje hasła użytkownika. wg opisów z Security Essentials generalnie wielokrotnie mnie zawiodły automatyczne antywirusy i wierzę bardziej ludzkiej intuicji niż stacjonarnym programom antywirusowym dlatego wolałem napisać i poprosić o ewentualną sprawadzenie. Do tego mialem wrażenie że okna sie pojawiają z opóźnieniem ( ale z tego wynika że to raczej moja sugestia raczej niż cokolwiek potencjalnie szkodliwego ) Dodatkowo o ile mi wiadomo komputer był skanowany Malwarebytes' Anti-Malware i coś tam powykrywał ale oczywiście skanu co i jak nie ma sprawa nie otwierania się programów chodziło głównie o Windows Movie Maker - programik działał do momentu jak nie przestał ( sam z siebie ) pomyslałem że ma to związek. Dzięki za szybką reakcję i przepraszam za późne odpisanie aha wyłączyłem usługę DNS ( sprawka spybot'a )
picasso Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2012 teraz wyjaśnienie : M% Security Essentials wykrył dwa problemy ( w historii problemów ) : Vir Tool:Win32/VBInject.gen!DO - porogram służy do tworzenia wirusów, robaków i innego złośliwego oprogramowania. PWS:Win32/Fereit.A - Ten program jest niebezpieczny i przechwytuje hasła użytkownika. Ale nie podane tu w ogóle w czym (ścieżka dostępu do elementu). Na samych nazwach i opisach nie można w ogóle polegać. sprawa nie otwierania się programów chodziło głównie o Windows Movie Maker - programik działał do momentu jak nie przestał ( sam z siebie ) pomyslałem że ma to związek. No tak, ale nadal nie ma odpowiedzi na czym to polega, co się dzieje przy próbie jego uruchomienia. aha wyłączyłem usługę DNS ( sprawka spybot'a ) Tego nie rozumiem. Dałam w skrypcie plik HOSTS do resetu, a to oznacza, że usługa Klient DNS właśnie ma być czynna... .
htw Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2012 myślałem że wyłączenie usługi DNS wyłączy przy okazji mozliwość kozystania z pliku host, ale chyba tak nie jest. Tak czy siak Twoje skrypciki pomogły !! Problem polegał na tym, że w momencie zgrywania materiału z taśmy ( stary zapisa VHS ) program nie zapisywał obrazka i sie zawieszał, gdzie zawsze działał bez problemowo, w sumie z tego co widziałem Twoje skrypciki były raczej kosmetyką ( ? ) no ale suma sumarum jak zwykle pomogłaś w zasadzie nie wiem gdzie był błąd ale po tych zabiegach ruszyło Dziekuje bardzo za szybką pomoc !!
Landuss Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2012 W takim razie standardowo wykonaj na koniec: 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK 3. Zaktualizuj do najnowszych wersji Adobe Readera, Firefoxa i Thunderbirda: KLIK Temat jako rozwiązany zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi