Vasqez Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Witam Serdecznie, Mam Win 7 x64. Złapałem wirusa, który usuwa foldery na pendrive oraz dyskach przenośnych ,,recycler". Polega to na tym iż są robione skróty folderów i pojawia się folder recycler z plikiem 0xA25D5DBD w środku. Zrobiłem skan otl i próbowałem usbfix'em. Niestety wyskakuje taki problem http://imageshack.us/photo/my-images/831/usbfix.jpg/ Aktualnie nie używam żadnego antywirusa, więc prosiłbym o podpowiedź jak najlepiej zabezpieczyć komputer. Dziękuje za pomoc. OTL.Txt
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 To nie jest pełny zestaw OTL, brakuje Extras, czyli opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania". Złapałem wirusa, który usuwa foldery na pendrive oraz dyskach przenośnych "Usuwa foldery" = to pewnie ta infekcja, która robi fałszywe skróty LNK o nazwach pobranych z folderów na urządzeniu, a foldery właściwe są ukrywane przez atrybuty H+S (systemowy ukryty), toteż by je widzieć musi być odznaczona w Widoku opcja "Ukrywaj chronione pliki systemu operacyjnego". próbowałem usbfix'em. Niestety wyskakuje taki problem Żaden problem, zrobię DIR innym narzędziem. Uruchom OTL, wszystkie opcje ustaw na Brak + Żadne, a w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: C:\*.* D:\*.* E:\*.* DIR /A I:\ /C Klik w Skanuj (a nie Wykonaj skrypt!). .
Vasqez Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Przesyłam OTL z włączoną opcją extras oraz OTL zgodnie z zaleceniami. OTL.Txt
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 To nie jest OTL Extras ... tylko główny OTL. Extras to drugi plik. Usuwam wadliwy Załącznik z duplikatem danych. Istotnie, jak mówiłam, skróty LNK a foldery są ukryte, oraz wielokrotne "Kosze" i przechodzony .MS32DLL.dll.vbs. Akcja: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files rd /s /q I:\$RECYCLE.BIN /C rd /s /q I:\RECYCLER /C rd /s /q I:\Recycled /C del /q I:\.MS32DLL.dll.vbs /C I:\*.lnk attrib /d /s -s -h I:\* /C :Commands [emptytemp] Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. 2. Zrób nowy log z OTL na podobnych warunkach co wcześniej (nie potrzebuję ogólnego), tylko ogranicz liczbę DIR-owanych dysków do: DIR /A I:\ /C Dołącz i log z wynikami usuwania pozyskany w punkcie 1. PS. Mam jedną wątpliwość co to za toolplugin zainstalowany w IE, podobno Flash (KLIK)? .
Vasqez Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Zastosowałem się do zaleceń. Foldery wróciły do normalnego wyglądu.Wszystko wygląda ok, zastanawia mnie tylko dziwny plik o nazwie x o. http://imageshack.us/f/444/34778087.jpg/ Nie da się go skasować. Wklejam OTL zrobionego tylko na I: z wszystkim opcjami na brak+ żadne. Ma jeszcze inne Pendrive'y, które są zawirusowane. Co powinienem zrobić żeby je wyleczyć i ponownie nie zawirusować dysku zewnętrznego? Dziękuje za pomoc:) OTL.Txt
picasso Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 zastanawia mnie tylko dziwny plik o nazwie x o Nie wiem co to za plik. Spróbujmy go usunąć przez syntax omijania weryfikacji nazw. Dodatkowo, plik infekcji nie został skasowany: 2011-08-02 21:23 7Ë™772 .MS32DLL.dll.vbs 1. W OTL w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej co niżej podane i klik w Wykonaj skrypt: :Files del /q "\\?\I:\nazwa" /C del /q I:\.MS32DLL.dll.vbs /C W pierwszej linii nazwę przeklejasz z Właściwości tego niekasowalnego dziwnego pliku, ponieważ nie dowierzam w nazwę wyciągniętą komendą DIR. 2. Przedstaw nowy skan z OTL na tym samym warunku co poprzednio. Ma jeszcze inne Pendrive'y, które są zawirusowane. Co powinienem zrobić żeby je wyleczyć i ponownie nie zawirusować dysku zewnętrznego? Po prostu je podepnij, ale nie otwieraj ich z poziomu Mój komputer ani żadną inną metodą, wyprodukuj skan w OTL na powielonych warunkach DIR /A X:\ /C (gdzie X = podstawiasz litery pod jakimi zmapowano pendrive). .
Vasqez Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 Wykonałem scryp z poprzedniego postu jednak nie usunęło to problemu. Pliki nadal są na dysku. Przesyłam OTL z dysku. OTL.Txt
picasso Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2011 (edytowane) Czy skrypt zgłaszał jakiś błąd? Wypróbuj aplikację Delete FXP Files do skasowania obu plików. To demo, ale 5 darmowych kasacji gwarantowane. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez picasso 10.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Rekomendowane odpowiedzi