Skocz do zawartości

Proszę o sprawdzenie logów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym się dowiedzieć czy w moim komputerze nie ma wirusów.

Dlaczego tak sądzę - dziś zauważyłem w dokumentach udostępnionych dziwny folder microsoft a wewnątrz identityCRT (wewnątrz pusto).

Ostatnio też gdy np. zainstaluję jakieś demo lub grę (wszystkie orginałki - dema ściągane z gram.pl) po instalacji wyskakuje mi okienko "Moje Dokumenty"

Normalne jest to że mam dwa pliki wuauctl.exe i wuauctl1.exe (oczywiście WINDOWS/system32)

Też mój niepokój zwróciły uwagę dziwne pliki w logu OTL (pod tytułem Files Created - No Company Name).

Nie wiem też co oznacza folder cmdcons na dysku c

Oczywiście załączam logi i proszę o wyjaśnienie odnośnie punktów

EDIT: Dodam też że niektóre gry po włączeniu ich nagle zaczyna się dźwięk (obraz również) zacina i następuje restart komputera.

P.S Dodam że wczoraj przez kilkadziesiąt minut nie miałem internetu (dostawca coś naprawiał w swoich serwerach). Czy ten folder microsoft może być tym spowodowane ?

OTL.TxtPobieranie informacji ...

Extras.TxtPobieranie informacji ...

Gmer.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Brak oznak infekcji.

Cytat
Dlaczego tak sądzę - dziś zauważyłem w dokumentach udostępnionych dziwny folder microsoft a wewnątrz identityCRT (wewnątrz pusto).

Chyba literówka: identityCRL (CRL = Certificate Revocation List) to nazwa właściwa. To prawidłowy folder, jeśli kiedykolwiek zainstalowano składnik Windows Live Sign-in Assistant. Z mojego wirtualnego systemu XP:

idenycrl.png

Cytat
Normalne jest to że mam dwa pliki wuauctl.exe i wuauctl1.exe (oczywiście WINDOWS/system32)

Tak. Na to pytanie już tu kiedyś komuś odpowiadałam: KLIK.

Cytat
Też mój niepokój zwróciły uwagę dziwne pliki w logu OTL (pod tytułem Files Created - No Company Name).

Które konkretnie Cię niepokoją?

Cytat
Ostatnio też gdy np. zainstaluję jakieś demo lub grę (wszystkie orginałki - dema ściągane z gram.pl) po instalacji wyskakuje mi okienko "Moje Dokumenty"

To dotyczy tylko i wyłącznie tych gier z gram.pl i niczego innego? Może instalatory mają planowane otwieranie tej lokalizacji?

Cytat
Dodam też że niektóre gry po włączeniu ich nagle zaczyna się dźwięk (obraz również) zacina i następuje restart komputera.

To prędzej problem na kierunek sterowniki / sprzęt. A diagnostykę samorestartów wykonasz posiłkując się punktem 5 z ogłoszenia: KLIK.

.

Cytat
Odnośnie plików to wszystkie - nie wiem czy to są bezpieczne pliki

vs.

picasso napisał(a):
Brak oznak infekcji.

Czy sądzisz, że milczałabym, gdyby coś było "podejrzane" / "mało bezpieczne"? Zadałam pytanie które tak Cię interesują, bo rozpisywać znaczenia tylu plików po prostu mi się nie chciało, to jest czasochłonne dla mnie, a i tak wiem, że pliki są bez znaczenia (w rozumieniu: prawidłowe). A Ty jakbyś się nieco przyłożył, to byś sobie sam wyszukał i na Google i tu na forum, że co drugi log ma podobne pliki. Ale skoro hardcore, proszę:

Pokaż ukrytą zawartość

Cytat
A odnośnie gram.pl to nie tylko - instaluję różne pełniaki z czasopism lub ze zwykłych wydań pudełkowych a po instalacji nagle mi się pokazuje tak jakby wyświetlone przez "Eksploruj" Moje Dokumenty

Chwilowo nic mi się z tym nie kojarzy. Wprawdzie efekt samoistniego otwierania "Moich dokumentów" zwykle jest związany z nieprawidłowym Userinit, ale tu faza nie pasuje (userinit to jest część logowania i dokumenty wyskakują po zalogowaniu), a log z OTL pokazuje prawidłowy zapis. Może uściślij kiedy tak naprawdę te dokumenty wyskakują, czy jest zaprzężony restart systemu (po którym są otwierane) czy po prostu sekwencja: instalacja > żadnego restartu i od razu się otwierają.

.

Dobrze dziękuję za poświęcony czas odnośnie plików :)

A odnośnie folderu "Moje Dokumenty" to tak jak napisałaś: instalacja > żadnego restartu i od razu się otwierają.

Restart następuje wtedy gdy gram i np. podczas intra nagle komputer mi się restartuje. Dodam że nie są to wszystkie gry tylko niektóre (we wszystkie w które teraz gram mi nic takiego nie robią - może to wina zasilacza lub chłodzenia ?)

Ja tylko chciałbym przypomnieć że temat nie został zamknięty (nie że jestem samolubny tylko po co ma stać otwarty :D )

Dziś też dostałem komunikat MBAM Service Terminated Unexpectedly zaś w logach oprócz IP Protection itd. znalazłem to

UtilityReadFile failed with error code 32 (mam rozumieć że mój MalwareBytes przestał funkcjonować już całkowicie ? )

Cytat
Ja tylko chciałbym przypomnieć że temat nie został zamknięty (nie że jestem samolubny tylko po co ma stać otwarty :D )

Nie zamykam tematów nieukończonych, o ile temat nie przekroczy czasu miesiąca (wtedy zamykam wszystkie tematy wchodzące w ten czasokres). Planowałam tu jeszcze swoją odpowiedź, by się ustosunkować do tego problemu:

Cytat
A odnośnie folderu "Moje Dokumenty" to tak jak napisałaś: instalacja > żadnego restartu i od razu się otwierają.

Nie nasuwa mi się żadne konkretne / precyzyjne rozwiązanie. Ale przetestuj czy coś da przerejestrowanie biblioteki powłoki (co przywraca wiele ustawień domyślnych). Start > Uruchom > wklej komendę regsvr32 /i shell32.dll i zatwierdź uruchomienie. Zresetuj system i zweryfikuj jakie to ma skutki.

Cytat
Restart następuje wtedy gdy gram i np. podczas intra nagle komputer mi się restartuje. Dodam że nie są to wszystkie gry tylko niektóre (we wszystkie w które teraz gram mi nic takiego nie robią - może to wina zasilacza lub chłodzenia ?)

Czy wykonałeś wstępną diagnostykę na podstawie podanego linka (przestawić opcję autorestartu, by ujawnić ekran śmierci + debug zrzutów pamięci)?

picasso napisał(a):
A diagnostykę samorestartów wykonasz posiłkując się punktem 5 z ogłoszenia: KLIK.

I na ten temat załóż osobny wątek w dziale sprzętowym Hardware - przeczytaj zasady tego działu KLIK, bo pada prośba o konkrety sprzętowe. Czyli masz tam przedstawić: dane sprzętowe oraz wyniki diagnostyki restartów.

Cytat
Dziś też dostałem komunikat MBAM Service Terminated Unexpectedly zaś w logach oprócz IP Protection itd. znalazłem to

UtilityReadFile failed with error code 32 (mam rozumieć że mój MalwareBytes przestał funkcjonować już całkowicie ? )

Trudno określić co tu się stało, dlaczego usługi MBAM uległy zatrzymaniu i wystąpiły te błędy. I masz na dodatek problem samorestartów podczas gier, co sugeruje ogólny problem, mogący mieć skutki także dla działania innych zainstalowanych programów.

Jak teraz wygląda sytuacja: MBAM jest na chodzie?

.

Witam i dziękuję za wskazówki. Ostatnio postanowiłem przetestować czy aby z ramem się coś nie dzieje i rzeczywiście ! dwie kości ramu 2x256mb DDR były tak zwanym no-name. Zamieniłem na markowe (kingston też 2x256 mb zakupione u kolegi) i działają wszystkie gry (oczywiście te które spełniam wymagania) bez żadnych restartów.

Moje Dokumenty przestały wyskakiwać po odinstalowaniu gry na której się wszystko zaczęło - widocznie to wprowadziło jakieś ustawienia

MBAM odinstalowany bo już było dawno po wersji testowej a taki niedziałający tylko zaśmieca komputer (dodam też że ten błąd tylko raz mi się pojawił - po zaaktualizowaniu bazy wszystko wróciło do normy) :)

Tak więc temat do zamknięcia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...