Skocz do zawartości
amp

Jakie pamięci DDR 3 1600MHz?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie chcę zmienić pamięci na 2x2GB 1600MHz tylko na jakie? Moja płyta według specyfikacji obsługuje crosaira i ocz,choć te które teraz posiadam są wyszczególnione tylko z nazwy wykrywane jako 1066 a ustawione działają na 1333MHz już prawie 2 lata bezproblemowo.Pytam dlatego że zakupiłem pamięci Patriot 2x2GB 1600MHz viper sector 5 i tu zaczęły się problemy...system przy zamykaniu i tylko przy zamykaniu łapał bluescreena.Po dwutygodniowych zmaganiach,testach,sprawdzaniu podzespołów,systemu,uaktualnianiu sterów,biosu,szukania po forach doszedłem do wniosku że jednak pamięci nie są kompatybilne z tą płytą i tu moje pytanie ...jakie pamięci? bo być może te patrioty uda mi się wymienić na inne.Brać może ocz czy corsair które występują z nazwy w specyfikacji czy jakieś inne....a już się naciąłem z patriotkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

A kombinowałeś z napięciami, timingami pamięci w biosie? Czyt tylko wstawiłeś i ma działać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że kombinowałem...pamięci wykrywane ładnie 1600MHz,timingi też ale błędy w memteście występowały,dopiero jak ustawiłem napięcie na 1.7V to zaczęły bez błędów funkcjonować ale co zamknij to blue...przerobiłem już tyle kombinacji włącznie z oddaniem pamiątek do testów w sklepie że raczej nie widzę innej możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Moduły masz wsadzone w pomarańczowe sloty czy czarne? Bo wedle manuala mają być w czarne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem i tak i tak nic to nie dało,obecne miałem i mam wsadzone w pomarańczowe i działają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko o czym piszesz już zrobiłem,walczę już 2 tygodnie z nimi i niestety przegrałem.Zobaczę czy da się je wymienić na inne,ewentualnie zwrócić.Dzięki za zainteresowanie wezmę pod uwagę te dwa typy co podałeś ale to gra w ciemno.XMP? nie wiem gdzie się to włącza...pewnie w biosie ale nie zauważyłem tej funkcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bym się tak szybko nie poddał, jest jeszcze multum możliwości w biosie odnośnie ustawień ramu, chipsetu, GTL'i, LDT, napięć NB słowem kupa tego. Samych możliwości odnośnie ramów jest więcej niż dużo możliwości.

XMP? nie wiem gdzie się to włącza...pewnie w biosie ale nie zauważyłem tej funkcji.
ano jest w biosie ( w menu A.I overclock tuner" ) i zalecane jest włączenie jednego z dwóch profili przy korzystaniu z pamięci od 1600MHz w górę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

No cóż nie jestem tak bardzo zaawansowany,coś tam mogę w biosie zmienić ale pamięci powinny byc włożone,reset biosu,ewentualnie system na nowo i powinny działać a skoro w serwisie rozłożyli ręce to co ja mogę...tacy znawcy chyba jak ja.XMP zaraz to sprawdzę.Znalazłem...ustawione było na auto-zmieniłem na XMP...czy to może problem rozwiązać?-przeprowadzę jeszcze parę testów...włożę w czarne sloty przy ustawieniach auto.Zmieniłem-wykrywane prawidłowo,jak na razie 3 restarty i ok ale o ile pamiętam to mi działało 2 dni a potem blue.Jeszcze memtesta zapuszczę na noc bo bez zmiany napięcia błędy były...dam znać co z tego wyszło.

 

Witam ponownie...memtest nie pokazał błędów a nic po za włączeniem XMP nie zrobiłem a poprzednio na tym napięciu były więc chyba to zadziałało,muszę jeszcze ze szczęściem się wstrzymać bo poprzednio działał mi komp parę dni zanim zaczął się wysypywać.Co ciekawe odwiedziłem dziś stronkę sklepu z którego owe pamięci zamówiłem i mnie przystopowało ponieważ zmienili opis tych i innych pamięci.Teraz jest napisane że są one wykonane dla platformy P55 a przedtem nie było tej informacji bo bym ich na pewno nie zakupił skoro jak napisali przy innych "testowane na kompatybilnośc z chipsetami Intela P35, X38 ,X48" więc zostałem zrobiony w bambuko albo sami nie wiedzieli i się dokształcili....ale dla mnie za późno.Pozostaje mi testować dalej i jak będzie mi się system wysypywać domagać się wymiany...więc testuję dalej ... już z 10 restartów i działa.Opisałem ten problem na 4 stronkach a dopiero tu uzyskałem konkretną poradę.Dzięki....odezwę się jakby co.

post-343-12758491808331_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...