Skocz do zawartości

Włączające się reklamy, muzyka, niedziałające gadżety systemowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z jakims wirusem, który włacza mi strony z reklamami, jakies testy IQ itp. włacza równierz muzyke której w zyciu nie słyszałem( wszystkie przegladarki sa wyłaczone). Niedziała równierz taki licznik ktory pokazywał mi na pulpicie zuzycie procesora i pamieci RAM. Zrobiłem skana Malwarebytes usunał kilka trojanow ale problem po restarcie nadal pozostał. Nie działa rownierz Centrum zabezpieczen windows z Microsoft Security Essentials włacznie(gdy go właczam pojawia sie na ułamek sekundy i znika). Widziałem ze rozwiazane zostały tutaj podobne problemy, wiec ze swoim rownierz zgłaszam sie tutaj. Prosze o pomoc. załaczam logi z OTL i wykonanego niedawno skana malwarebytes.

Pozdrawiam.

mbam-log-2011-06-28 (13-35-42).txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Log z OTL jest niepełny - brak Extras, nie przestawiłeś zgodnie z zaleceniem opisu opcji "Rejestr - skan dodatkowy" na "Użyj filtrowania". Ten log z MBAM ma wszędzie "No action taken", rozumiem że to sytuacja przed usuwaniem w tym programie. Infekcja tu nadal jest, ta która nokautuje Centrum / Microsoft Security Essentials i Windows Defender:

[2011-06-27 00:59:04 | 000,184,320 | RHS- | C] () -- C:\Windows\SysWow64\TsWpfWrpq.dll

[2011-06-27 00:59:04 | 000,000,308 | -HS- | C] () -- C:\Windows\tasks\Asict.job

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Files
C:\Windows\SysWow64\TsWpfWrpq.dll
C:\Windows\tasks\Asict.job

:Commands
[emptyflash]
[emptytemp]

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zresetowany i otrzymasz log z usuwania. Po wykonaniu skryptu proszę spakować cały katalog C:\_OTL i przesłać na na PW. Ja to podrzucę, by do MBAM do definicji dodali.

2. Następnie należy włączyć zdeaktywowane przez malware funkcje:

• Start > w polu szukania wklep services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. Na liście dwuklik w usługę Centrum zabezpieczeń i Typ uruchomienia przestaw na Automatycznie (opóźnione uruchomienie), usługę zastartuj przyciskiem. Dla usługi Microsoft Antimalware Service Typ uruchomienia ustaw na Automatyczny. Windows Defender za to celowo zostaje tu przeze mnie ominięty = przy antywirusach jest zbędny i dla wydajności powinien być wyłączony.
  • Sprawdź czy i Ochrona systemu nie została wyłączona: Panel sterowania > System i zabezpieczenia > System > Ochrona systemu > zaznacz dysk z Windows i Konfiguruj > czy jest zaznaczone "Przywróć ustawienia systemu oraz poprzednie wersje plików"?

3. Przejdź do apletu deinstalacji programów i odinstaluj zbędnik Akamai NetSession Interface.

4. Wygeneruj nowe logi z OTL do oceny - przypominam o Extras. Dorzuć też ten log z wynikami usuwania uzyskany w punkcie 1.

.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za pliki. Przesłałam gdzie należy.

Microsoft Security Essentials też już działa. Tylko nie wypowiedziałeś się czy Ochrona systemu także była wyłączona dla dysku systemowego. Wykonaj końcowe kroki:

1. W OTL uruchom Sprzątanie, co zlikwiduje kwarantannę z malware oraz OTL z dysku. Funkcja wymaga restartu.

2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: INSTRUKCJE. To oczywiście nie ma sensu, jeśli Ochrona systemu była przez malware wyłączona (nie wypowiedziałeś się konkretnie).

3. Aktualizacje oprogramowania:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216021FF}" = Java™ 6 Update 24

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A94000000001}" = Adobe Reader 9.4.5 - Polish

"{D103C4BA-F905-437A-8049-DB24763BBE36}" = Skype™ 4.2

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX

"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin

"Gadu-Gadu 10" = Gadu-Gadu 10

"Google Chrome" = Google Chrome

"KLiteCodecPack_is1" = K-Lite Codec Pack 6.2.0 (Basic)

"Mozilla Firefox (3.6.18)" = Mozilla Firefox (3.6.18)

- Zaktualizuj Liska, 32-bitową wersję Java, Adobe Reader oraz Adobe Flash (w wersji IE i Firefox): INSTRUKCJE

- GG10 proponuję wymienić alternatywą lepiej zgraną z 64-bitami. W temacie Darmowe komunikatory poczytaj opis WTW (ma natywną wersję 64-bit).

- (Opcjonalnie) Kodeki też możesz zaktualizować.

.

Edytowane przez picasso
2.08.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...