Skocz do zawartości

Plik autorun.inf na urządzeniu TomTom

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Podepnij urządzenie do komputera. Uruchom OTL, wszystkie opcje ustaw na Brak/Żadne i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst:

type G:\autorun.inf /C

Klikasz w Skanuj i wklejasz wynikowy log.

Opublikowano

Brak jakiejkolwiek zawartości. Co nasuwa następujące podejrzenia: plik jest pusty, plik nie ma rozszerzenia *.inf tylko inne (jak w Twoim poprzednim temacie), to nie jest plik tylko folder. Upewnijmy się z czym mamy do czynienia. Jak poprzednio ustaw wszystko na Brak + Żadne a do skanu wklej warunek:

DIR /A G:\ /C

Opublikowano

Wedle wykazu to wygląda na plik zabezpieczający zrobiony przez Panda USB Vaccine:

2011-05-16  22:26                16 AUTORUN.INF

Plik robiony Pandą zawsze waży 16 bajtów, jest też nieotwieralnym tradycyjnie falsyfikatem i nie ma zawartości. Jego usunięcie nie jest i tak możliwe bez formatu dysku przenośnego (lub hex edycji dysku).

Opublikowano

Sam się zastanów .... skoro mówię, że wygląda to na produkt Panda USB Vaccine, to jest to równoznaczne z tym, że: ani tego nie należy usuwać, ani tego nie da się nawet usunąć (Panda wsadza plik przez pewną sztuczkę w systemie plików i może to wykosić tylko format, względnie hex edycja). Inna sprawa, że Ty powinieneś jednak pamiętać używanie tego programu i to już prędzej za niepokojące mogę uznać.

Opublikowano

Jak zauważyłaś jestem laikiem w tych kwestiach dlatego zwracam się do Was, bo Wy się na tym znacie. Gdzieś wyczytałem, że ten program Pandy chroni przed tego typu infekcjami z dysków przenośnych, którego jeden sam sobie z Pena wgrałem. Czy nie powinienem używać tego programu Pandy?

Opublikowano
Gdzieś wyczytałem, że ten program Pandy chroni przed tego typu infekcjami z dysków przenośnych, którego jeden sam sobie z Pena wgrałem. Czy nie powinienem używać tego programu Pandy?

minekirek jak działa Panda i przed czym chroni jest opisane w linku, który dałam. Program jednorazowego użytku, modyfikacja jest trwała. Panda zabezpiecza tylko przed jednym rodzajem wykonania infekcji: autorun.inf.

Moim pytaniem było, czy ten program zastosowałeś (czy sobie to przypominasz), ponieważ na urządzeniu masz plik wykazujący cechy pliku tworzonego przez Pandę (16 bajtów wagi i pusta zawartość).

Opublikowano (edytowane)

Tak, teraz wszystko jasne, po prostu nie wiedziałem, że ten program zostawia taki ślad i pomyślałem, że to może być wirus taki jaki mi Pani kiedyś sama pomagała usunąć. Tak czy inaczej czuję się zobowiązany i chętnie postawiłbym kawę tylko nie wiem na jaki adres wysłać :).

pozdrawiam

ireneusz s

Edytowane przez picasso
Umówmy się, że już byliśmy na kawie. :P //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...