german Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Witam, mam problem z przeglądarką Firefox, która przekierowuje wyniki wyszukiwania google na strony reklamowe. Znalazłem, że jest to prawdopodobnie spowodowane przez WidgiToolbarSpigot.Inc lub pdfforge Toolbar, gdyż tuż po przekierowaniu pojawia się adres jak np: hxxp://www.goingonearth.com/search.php?q=pdfforge&n=1303652736. Oprogramowanie to według mojej najlepszej wiedzy zostało już usunięte z mojego komputera, jednak problem dalej występuje. Aktualny log z Malwarebytes' Aktualny Log OTL Aktualny Log OTL Extras Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Znalazłem, że jest to prawdopodobnie spowodowane przez WidgiToolbarSpigot.Inc lub pdfforge Toolbar, gdyż tuż po przekierowaniu pojawia się adres jak np: hxxp://www.goingonearth.com/search.php?q=pdfforge&n=1303652736. Wprawdzie PDFCreator jest zainstalowany (on wpuszcza sponsoringowy toolbar = tu nieobecny), ale reklamy nie pochodzą z tego. W systemie jest infekcja: [2011-04-20 19:38:36 | 000,080,384 | RHS- | C] () -- C:\windows\SysWow64\fixmapiv.dll[2011-04-20 19:38:36 | 000,000,314 | -HS- | C] () -- C:\windows\tasks\tswhxbyy.job 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\windows\SysWow64\fixmapiv.dll C:\windows\tasks\tswhxbyy.job C:\Users\Gregor\Desktop\sdsetup.exe C:\Users\Gregor\AppData\Local\Temp*.html C:\Users\Gregor\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\ggaylms9.default\searchplugins\askcom.xml :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Spyware Doctor"=- [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] "NoActiveDesktop"=- "NoActiveDesktopChanges"=- :OTL FF - prefs.js..browser.search.param.yahoo-fr: "chr-greentree_ff&type=971163" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://uk.search.yahoo.com/search?fr=greentree_ff1&ei=utf-8&type=971163&p=" O16 - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} "http://java.sun.com/update/1.6.0/jinstall-1_6_0_18-windows-i586.cab" (Reg Error: Key error.) :Commands [emptyflash] [emptytemp] Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Otrzymasz z tego działania log. 2. System nie ma pliku HOSTS i są błędy w Dzienniku zdarzeń na ten temat: Hosts file not found Error - 2011-04-24 08:30:08 | Computer Name = Laptop | Source = Microsoft-Windows-DNS-Client | ID = 1012Description = Wystąpił błąd podczas próby odczytu lokalnego pliku hosts. Zastosuj Fix-it z artykułu: KB972034. 3. Przejdź do apletu deinstalacji programów i usuń Ask Toolbar (tu jako Nero Toolbar). Widzę go w spisie zainstalowanych aplikacji: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{86D4B82A-ABED-442A-BE86-96357B70F4FE}" = Ask Toolbar 4. Wygeneruj nowe logi z OTL opcją Skanuj. Dołącz log otrzymany z usuwania w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
german Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Witam, po wykonaniu poszczególnych kroków, Log z usuwanie w punkcie 1 Log OTL Log OTL Extras Jak narazie widzę, że problem ustąpił, ale poproszę jeszcze o sprawdzenie logów. Dziękuje bardzo za pomoc Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Widzę, że zamontowałeś Windows Installer Clean Up. W jakim celu? Miej na uwadze, że ten program został wycofany z użytku ze względu na błędy działania (zagrożenie naruszenia prawidłowych komponentów). 1. Drobna poprawka na szczątek po pasku narzędziowym Ask i nowo wyprodukowane śmieci GG10 (one niestety będą się regularnie tworzyć ...). W OTL w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440} - No CLSID value found. [2011-04-25 19:26:30 | 000,002,432 | ---- | M] () -- C:\Users\Gregor\AppData\Local\TempKj2864.html [2011-04-25 19:26:30 | 000,002,089 | ---- | M] () -- C:\Users\Gregor\AppData\Local\Tempxf2864.html Klik w Wykonaj skrypt. Po ukończeniu zadania klik w Sprzątanie. 2. Plik HOSTS nie został odtworzony: Hosts file not found Włącz pokazywanie rozszerzeń plików w Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > odznacz Ukrywaj rozszerzenia dla znanych typów plików. Otwórz Notatnik i wklej w nim: # Copyright © 1993-2009 Microsoft Corp. # # This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows. # # This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each # entry should be kept on an individual line. The IP address should # be placed in the first column followed by the corresponding host name. # The IP address and the host name should be separated by at least one # space. # # Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual # lines or following the machine name denoted by a '#' symbol. # # For example: # # 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server # 38.25.63.10 x.acme.com # x client host # localhost name resolution is handled within DNS itself. # 127.0.0.1 localhost # ::1 localhost Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz pod nazwą hosts bez żadnego rozszerzenia Plik wstaw do folderu C:\Windows\System32\drivers\etc. 3. Software: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== 64bit: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F86416018FF}" = Java 6 Update 18 (64-bit) [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216020FF}" = Java 6 Update 24"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A94000000001}" = Adobe Reader 9.4.3 - Polish"7-Zip" = 7-Zip 4.65"Gadu-Gadu 10" = Gadu-Gadu 10"Mozilla Firefox (3.6.16)" = Mozilla Firefox (3.6.16) - Aktualizacja przeglądarki, Java (wersja 32-bit i 64-bit), Adobe Reader: INSTRUKCJE. - Jest tu 64-bitowy Windows, ale został zamontowany 32-bitowy 7-zip. To oznacza, że nie będzie widać żadnych menu kontekstowych w Windows Explorer. Zamień 7-zip wersją natywnie 64-bitową. - Wreszcie GG10. W temacie Darmowe komunikatory masz propozycje alternatywne bez śmieci i reklam i to lepiej zgrane z 64-bitami. Patrz na opisy WTW i Mirandy. 4. Na koniec wyczyść foldery Przywracania systemu: INSTRUKCJE. . Odnośnik do komentarza
german Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Wykonałem poprawkę oraz zainstalowałem nowe/inne wersje Adobe Reader, Java, Firefox i 7-Zip. Poniżej nowe logi OTL. Log po poprawce i sprzątaniu Nowy OTL Nowy OTL Extras Odnośnie opcji przywracania systemu, zauważyłem, że jest ona u mnie ustawiona na "Wyłącz ochronę systemu" dla wszystkich partycji. Czy należało by ją zmienić na "Przywróć ustawienia systemu oraz poprzednie wersje plików" czy nie jest to konieczne w mojej wersji systemu? Zanim zmienię komunikator, czy śmieci produkowane przez GG10 można usuwać ręcznie czy lepiej przy pomocy OTL? Jeśli chodzi o Windows Installer Clean Up - aplikacja polecana przez nauczyciela akademickiego z czasów studiów, usunięta, nie będę jej więcej używał, dziękuje za radę. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Poniżej nowe logi OTL. Nie prosiłam o nie, zadałam przecież Sprzątanie, które usuwa OTL z dysku. Daję to w momencie, gdy uznaję, że nie mam już nic do weryfikacji. Zanim zmienię komunikator, czy śmieci produkowane przez GG10 można usuwać ręcznie czy lepiej przy pomocy OTL? Wystarczy ręcznie kasować wszystkie pliki o modelu nazwy C:\Users\Gregor\AppData\Local\Temp*.html. Tu były czyszczone skryptem tylko przy okazji, skrypt nie jest w ogóle wymagany by dało się to usunąć. Warunkiem jest jednak, że GG10 musi być zamknięte podczas tej operacji. Odnośnie opcji przywracania systemu, zauważyłem, że jest ona u mnie ustawiona na "Wyłącz ochronę systemu" dla wszystkich partycji. Czy należało by ją zmienić na "Przywróć ustawienia systemu oraz poprzednie wersje plików" czy nie jest to konieczne w mojej wersji systemu? Owszem, dla dysku systemowego opcja Ochrony powinna być włączona. Zasadniczo nie polecam na systemach Windows 7 i Vista wyłączać tę funkcję na trwałe, gdyż jest ona zbyt istotna dla ratowania systemu, a co więcej można z niej skorzystać także gdy system już nie potrafi się uruchomić (płyta WinRE). Pytaniem jest jednak: jak to się stało, że tu funkcja jest wyłączona, jesteś za to odpowiedzialny czy ustawienie zostało zmienione w niewyjaśniony sposób? . Odnośnik do komentarza
german Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Prawdę mówiąc to pojęcia nie mam. To, że Ochrona jest wyłączona odkryłem przypadkowo podczas czyszczenia folderu przywracania systemu, ale nie pamiętam żebym wcześniej "grzebał" w tych ustawieniach. Dodatkowo zauważyłem w Centrum Akcji, że "Usługa Centrum zabezpieczeń systemu Windows" jest wyłączona, próba włączenia kończy się wyświetleniem w nowym oknie komunikatu Nie można uruchomić "usługi Centrum zabezpieczeń systemu Windows" Czy jest to w jakiś sposób powiązane? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Dodatkowo zauważyłem w Centrum Akcji, że "Usługa Centrum zabezpieczeń systemu Windows" jest wyłączona, próba włączenia kończy się wyświetleniem w nowym oknie komunikatu Nie można uruchomić "usługi Centrum zabezpieczeń systemu Windows" Start > w polu szukania wpisz services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. Na liście wyszukaj usługę Centrum zabezpieczeń, z dwukliku wejdź do Właściwości, Typ startowy ustaw na Automatycznie (opóźnione uruchomienie), a następnie spróbuj usługę zastartować przyciskiem. Jeśli prawidłowo się uruchomi, koniec zadania. Jeśli nie, przepisz dokładnie błąd. Odnośnik do komentarza
german Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Problem rozwiązany. Dziękuję bardzo i pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez picasso Problem rozwiązany. Temat zamykam. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi