Max17b Opublikowano 44 minuty temu Zgłoś Opublikowano 44 minuty temu Witam. Kilka miesięcy temu zaktualizowałem BIOS swojej płyty głównej do najnowszej wersji. W ustawieniach BIOS wyłączyłem zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek ALC 892, ponieważ korzystam z Creative Sound Blaster X AE-5. Całkiem niedawno podczas przeglądania zainstalowanych aplikacji w ustawieniach systemu Windows 11 zauważyłem, że mam zainstalowaną aplikację Realtek Audio Console. Usunąłem tę aplikację z ustawień systemu Windows z zainstalowanych aplikacji i sprawdziłem jeszcze, czy nie zostało coś w menadżerze zadań w aplikacjach startujących z systemem. Okazało się, że jest tam program RtkAudUService64.exe. Wychodzi na to, że nie został on usunięty podczas odinstalowywania z ustawień systemu Windows aplikacji Realtek Audio Console. Na ten moment program ten wyłączyłem, żeby nie startował z Windows. Czy można go jakoś usunąć? Czy w ogóle bezpieczne jest go usuwać? Wydaje mi się, że jest on niepotrzebny, skoro mam jedną kartę dźwiękową, z której korzystam, a zintegrowaną wyłączyłem w BIOS płyty głównej.
Rekomendowane odpowiedzi