Max17b Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Witam. Tak jak w wątku sprawdziłem ostatnio, czy mam włączony bezpieczny rozruch. Okazało się, że nie a Microsoft w czerwcu 2026 roku (Link: https://www.gry-online.pl/newsroom/gracze-pc-tez-powinni-sprawdzic-secure-boot-windows-11-ma-mniej-n/z130ef3) wprowadzi zakończenie zabezpieczania starych kluczy. Mam pytanie, jak mam włączyć taki bezpieczny rozruch i czy jest on możliwy na moim komputerze? Złączam zrzut ekranu plus specyfikację mojego PC: Zasilacz Corsair TX850M 850W Obudowa Phanteks Eclipse P600S Silent Dysk SSD Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Procesor Intel Core i5-9600K, 3.7 GHz, 9 MB, BOX Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X-CF (rev. 1.0; BIOS: F10 z Nov 29, 2021) Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3000MHz, CL16 ASUS GeForce RTX 3090 TUF GAMING OC 24GB GDDR6X Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X AE-5 Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 8 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Dodatkowo wrzucam kolejne dane dotyczące mojego systemu (CSM, GPT). Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 5 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Udało mi się włączyć Bezpieczny rozruch, ale otrzymałem taki komunikat: Wygląda na to, że muszę zaktualizować BIOS. Jak przeprowadzić aktualizację BIOSU dla płyty głównej Gigabyte Z390 GAMING X-CF (rev. 1.0; BIOS: F10 z Nov 29, 2021)? Znalazłem na stronie znacznie nowszą wersję BIOS z 2025 roku: https://www.gigabyte.com/pl/Motherboard/Z390-GAMING-X-rev-10/support#Support-Bios Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu No to ciekawa zmiana sytuacji. Szukałem w internecie, jak mogę zaktualizować BIOS i coś mnie tykło bym jeszcze raz sprawdził zabezpieczenia systemu. Teraz wygląda to tak: Czyli co, wychodzi na to, że wszystko ok? Nie muszę aktualizować BIOSu (wszystko działa bardzo dobrze na obecnym, więc wolałbym nie)? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Może tak...Twój komputer w 100% obsługuje Secure Boot. Komputer będzie działał tak jak działa. Prawdopodobnie nawet nie zauważysz różnicy. Czy będzie mieć wyłączony Secure Boot czy tez nie. Nie wiem czy mam tu się rozpisywać na temat tej opcji, zakładam że wiesz po co ona i co daje. Nie zastąpi na pewno oprogramowania antywirusowego w systemie i zdrowego rozsądku. Co do Upgade BIOS to możesz to zrobić w dowolny sposób, Gigabyte ma taki program "@BIOS" do aktualizacji BIOS, możesz też pobrać go ręcznie i za pomocą tej aplikacji go zainstalować lub wrzucić pobrany plik na Pendrive i z poziomu BIOS opcją "Q-Flash" zaktualizować. Bios najlepiej pobrać ze strony producenta płyty głównej , jak chcesz to zrobić sam. Z tego co widzę najnowsza wersja BIOS to "F12a" A program "@BIOS"jest w sekcji "Funkcja na stronie do pobrania. Także jak program sam nie pobierze nowej wersji BIOS, zdarza się to możesz za jego pomocą wgrać ręcznie pobrany BIOS ze strony, tam jest opcja instalacji BIOS z pliku. Musisz go wcześniej wypakować. Nie pokażę Ci teraz dokładnie, bo mam nowszą wersje oprogramowania. Poniżej jak to zrobić z poziomu BIOS i opcji "Q-Flash": Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Ogólnie z tego, co podesłałem wszystko niby działa poprawnie (Bezpieczny rozruch nie wymaga nowszego BIOSu). Obecny BIOS też działa bez problemu, a po co psuć coś, co dobrze działa — komputer działał optymalnie. A ten najnowszy BIOS ma małą literkę, co chyba oznacza betę? W takiej sytuacji lepiej zostać na obecnej wersji BIOS (skoro nie ma już potrzeby aktualizacji)? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 46 minut temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 46 minut temu Powtórzę tu to co pisałem Ci już w innym miejscu na ten temat i co ja myślę. Dodam jeszcze że moim zdaniem warto aktualizować BIOS, bo to są poprawki, do tego poprawki zabezpieczeń, czasem i nowe opcje, nie jest to tęż tak jak kiedyś, parę lat temu że lepiej BIOSU nie ruszać jak kiedyś, teraz uważam wręcz przeciwnie. Tym bardziej że jego aktualizacja jest prostsza niż parę lat temu. Ale to jak kto woli. Zobacz co daje Ci aktualizacja BIOS w twoim przypadku: Ta aktualizacja systemu BIOS usuwa krytyczne luki w zabezpieczeniach (CVE-2025-7026, CVE-2025-7027, CVE-2025-7029) zidentyfikowane przez BRLY. Firma GIGABYTE gorąco zaleca wszystkim użytkownikom natychmiastową aktualizację BIOS-u w celu ochrony przed potencjalnymi zagrożeniami bezpieczeństwa. Wiesz z tym sie nie musisz śpieszyć, możesz pominąć, ale na dłuższą metę uważam że warto, tak jak aktualizować system, soft, sterowniki i BIOS. Bo to zawsze poprawa bezpieczeństwa, wydajności, nowe funkcje. Owszem, zawsze jest ryzyko że będzie na odwrót i coś bedzie nie tak, ale małe prawdopodobieństwo. ja od lat regularnie aktualizuję BIOS i nie mam problemów, wręcz przeciwnie, wiele problemów naprawiło, jak hibernowanie, problemy z RAM itp. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi