Max17b Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Witam. Tak jak w wątku sprawdziłem ostatnio, czy mam włączony bezpieczny rozruch. Okazało się, że nie a Microsoft w czerwcu 2026 roku (Link: https://www.gry-online.pl/newsroom/gracze-pc-tez-powinni-sprawdzic-secure-boot-windows-11-ma-mniej-n/z130ef3) wprowadzi zakończenie zabezpieczania starych kluczy. Mam pytanie, jak mam włączyć taki bezpieczny rozruch i czy jest on możliwy na moim komputerze? Złączam zrzut ekranu plus specyfikację mojego PC: Zasilacz Corsair TX850M 850W Obudowa Phanteks Eclipse P600S Silent Dysk SSD Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Procesor Intel Core i5-9600K, 3.7 GHz, 9 MB, BOX Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X-CF (rev. 1.0; BIOS: F10 z Nov 29, 2021) Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3000MHz, CL16 ASUS GeForce RTX 3090 TUF GAMING OC 24GB GDDR6X Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X AE-5 Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Dodatkowo wrzucam kolejne dane dotyczące mojego systemu (CSM, GPT). Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 52 minuty temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 52 minuty temu Udało mi się włączyć Bezpieczny rozruch, ale otrzymałem taki komunikat: Wygląda na to, że muszę zaktualizować BIOS. Jak przeprowadzić aktualizację BIOSU dla płyty głównej Gigabyte Z390 GAMING X-CF (rev. 1.0; BIOS: F10 z Nov 29, 2021)? Znalazłem na stronie znacznie nowszą wersję BIOS z 2025 roku: https://www.gigabyte.com/pl/Motherboard/Z390-GAMING-X-rev-10/support#Support-Bios Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 15 minut temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 minut temu No to ciekawa zmiana sytuacji. Szukałem w internecie, jak mogę zaktualizować BIOS i coś mnie tykło bym jeszcze raz sprawdził zabezpieczenia systemu. Teraz wygląda to tak: Czyli co, wychodzi na to, że wszystko ok? Nie muszę aktualizować BIOSu (wszystko działa bardzo dobrze na obecnym, więc wolałbym nie)? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi