Skocz do zawartości

Od miesiąca wolniej działa przeglądarka oraz cały system - LOGI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wydaje mi się że od około miesiąca wolniej wszystko u mnie na komputerze działa, przeglądarka, odpalanie stron itp itd.

Sprawdzałem prędkość internetu oraz pingi, są w normie, tak jak zawsze.

Prosiłbym o sprawdzenie logów, może tam się coś kryje?

Addition.txtPobieranie informacji ... FRST.txtPobieranie informacji ... Shortcut.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

W logach widać bardzo dużo otwartych portów na firewallu, nie przypisanych żadnej aplikacji, usuniemy je. Widać także problematyczny program Freemake Video Converter, usuń go z autostartu albo testowo odinstaluj na czas szukania przyczyny problemu.

Widać też dość mało miejsca na dyskach w tym systemowym. Sugerowane mimum wolnej przestrzeni to 10% powierzchni partycji, im więcej tym lepiej.

Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y.
Otworzy się Notatnik - wklej do niego:

Pokaż ukrytą zawartość

Zapisz zawartość notatnika. (Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL + S.)
W FRST kliknij na Fix (NAPRAW).

Program poprosi o uruchomienie ponowne systemu, zezwól mu.

Pobierz i uruchom Adw-cleaner, kliknij na szukaj, po zakończeniu skanowania kliknij usuń

Jeśli problem z internetem i przeglądarkami będzie dalej występował, przywróć je do ustawień początkowych:

Firefox > w pasek adresu wklej  about:support  > Odśwież program Firefox. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone.
Google Chrome > Ustawienia > Zaawansowane > Resetowanie komputera i czyszczenie danych > Przywróć ustawienia do wartości domyślnych. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone.

Potestuj i napisz jaka jest sytuacja.

Zanim zrobię to co napisałeś to wyjaśnię może to coś zmieni

1. Freemake używam często, nie jest to spam albo coś co się zainstalowało bez mojej wiedzy

2. Tyle portów może być pootwieranych ponieważ w BitComet mam ustawioną opcję "losuj port przy otwarciu programu"

3. Systemowy mam 128gb SSD i teraz mam wolne 16gb... Tylko że często tak mam i nigdy nie było problemów

1. Tak, można się domyślić po liście zainstalowanych programów, że go używasz. Skoro jednak powoduje problemy jak poniżej, to warto szukać w nim przyczyny

Pokaż ukrytą zawartość

2. Tak, można się domyślać, że bitcomet to dodał.

3. Tak, widać w logach ile miejsca jest wolne a ile zajęte. Stronnicowanie czy hibernacja domyślnie potrzebują tyle miejsca ile jest pamięci RAM w komputerze i tyle zapiszą zrzutu na dysk jeśli są używane. Masz 16 GB RAM, w takich granicznych przypadkach może się coś nie mieścić, a już na pewno przyczynia się do skrócenia żywotności dysku.