chimney343 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Witam, komputer to stacjonarka należąca do mojej mamy, mam do niego dostęp wyłącznie zdalny (za pomocą TeamViewer). Mama poinformowała mnie o promptach wskazujących na jakiś fake'owy antywirus, który się 'sam' zainstalował oraz zauważyłem, że z maila mamy 'same' wysyłają się podejrzane maile na niestniejące adresy (jelle@test.nl, gmail zwraca "Delivery Status Notification (Failure)", chociaż nie mam pewności, że wychodzą one właśnie z tego komputera (rodzice mają w domu jeszcze laptopa, na którym również jest zainstalowany Thunderbird z podpiętym gmailowym kontem) Udało mi się zdalnie wykonać logi z FRST. Dołączam je oraz screenshot (literalny) prompta z fejkowego antywirusa. Z góry dziękuję za pomoc! Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 W logach nie ma niczego podejrzanego. Usuniemy tylko pliki tymczasowe: Uruchom FRST. Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+Y. Otworzy się Notatnik - wklej do niego: Cytat EmptyTemp: Na klawiaturze naciśnij jednocześnie CTRL+S. W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). jessi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi