luzacko Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Jeżeli chodzi o sprawy związane z logami, to jestem laikiem. Zainstalowałem ComboFix'a, i postępowałem zgodnie z instrukcją. W załączniku przesyłam logi z ComboFix'a. Mam Windows XP Professional. Proszę o pomoc. ComboFix.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... gmer.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 ComboFix załatwił narzędzie systemowe msconfig - skutek uruchamiania ComboFix na modyfikowanym Windows, nie jestem też pewna co to jest ów "Paint.exe" (może to dodany do tego Windows jakiś "extras"). Z odczytu ComboFix wynika, że jest czynny rootkit. Ten log z GMER nie wygląda na pełny, tylko na preskan. OTL nie jest całkowity, brak Extras. 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Driver:: qqhyhpzux File:: d:\windows\system32\jhcmxp.dll NetSvc:: qqhyhpzux Registry:: [HKLM\~\services\sharedaccess\parameters\firewallpolicy\standardprofile\GloballyOpenPorts\List] "8424:TCP"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" Plik zapisz pod nazwą CFScript.txt. Przeciągnij go i upuść na ikonę ComboFixa. 2. Jest tu także usługa Windows Update oznaczona jako poszkodowana: SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (wuauserv) Start > Uruchom > regedit i z prawokliku na ten klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wuauserv ... wyeksportuj go do pliku TXT (przestaw, by nie zapisało jako REG). Podaj w poście. 3. Finałowo prezentujesz: log wytworzony z działania ComboFix, eksport klucza wuauserv oraz zestaw nowych logów z OTL i GMER. Przy tworzeniu loga z OTL masz przestawić "Rejestr - Skan dodatkowy" z "Brak" na "Użyj filtrowania", by powstał log Extras. . Odnośnik do komentarza
luzacko Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Zgodnie z wytycznymi zamieszczam pliki. ComboFix.txtPobieranie informacji ... gmer.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... wuauserv.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 (edytowane) Log z ComboFix nie jest pełny, urwany od "Skanu uzupełniającego" do końca. Wygląda na to, że poinstruowany przeze mnie ComboFix usunął czynne elementy rootkita. W GMER widać już tylko kopie tej usługi rootkit, zlokalizowane w nieczynnych kopiach konfiguracyjnych ("not active controlset"). 1. Usuńmy te kopie usługi, skonstruuj nowy CFScript.txt do ComboFix, tym razem o zawartości: Registry:: [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\qqhyhpzux] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Services\qqhyhpzux] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\qqhyhpzux] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet004\Services\qqhyhpzux] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet005\Services\qqhyhpzux] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet006\Services\qqhyhpzux] Uruchom w taki sam sposób. 2. Na temat poszkodowanej usługi Windows Update, jest błąd w ścieżce, skierowanie na plik na dysku C a Twój Windows jest na D: Nazwa klucza: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wuauserv\ParametersNazwa klasy: Czas ost. zapisu: 2011-03-24 - 16:07Wartość 0 Nazwa: ServiceDll Typ: REG_EXPAND_SZ Dane: C:\WINDOWS\system32\wuauserv.dll Start > Uruchom > regedit i wejdź do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wuauserv\Parameters Dwuklik na wartość ServiceDll i zamień aktualnie tam widoczną ścieżkę na D:\WINDOWS\system32\wuauserv.dll. 3. W GMER widać jakiś ukryty plik (mpam-849b974d.exe) w jednej z lokalizacji tymczasowych. Użyj TFC - Temp Cleaner. 4. Do oceny: log wygenerowany z usuwania ComboFix + nowe logi z OTL i GMER. OTL ma być tym razem pełny, czyli z Extras, źle ten log robisz = opcja "Rejestr - skan dodatkowy" ma być ustawiona na "Użyj filtrowania" a nie na "Brak". Podsumuj co się dzieje z systemem, czy problem ustąpił (już teraz powinno być dobrze, bo została zdjęta aktywność rootkit). . Edytowane 14 Października 2011 przez picasso 25.04.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi