chimney343 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Witam, otrzymałem dwie fałszywe wiadomości od znajomych na fb, pierwsza wydała mi się na tyle przekonywująca i naturalna że kliknąłem. Przeniosło mnie do niemieckojęzycznej wikipedii. Na tyle na ile wiem z mojego konta nie zostały rozsyłane żadne podejrzane wiadomości, aczkolwiek nie mogę wykluczyć ukrytej infekcji i obawiam się, że mogła nastąpić. Zmieniłem już hasła. Uprzejmie proszę o sprawdzenie, czy po tym niefortunnym zdarzeniu został jakiś ślad w systemie. Załączam printscreeny tych wiadomości oraz obowiązkowe logi. FRST.txt Addition.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Owszem, to wiadomość spamowa, widziana na portalu Facebook coraz częściej, ale nie do końca znany jest jej mechanizm działania. W każdym razie raporty nie wykazują oznak infekcji, a drobną kosmetykę systemową pomijam (martwe wpisy / skróty etc.), bo jest ona nieistotna. 1. Wyczyść i zabezpiecz konto Facebook. Kliknij ikonkę Opcji obok Szybkiej pomocy i wybierz Ustawienia: Przejdź do zakładki Bezpieczeństwo i logowanie > Lokalizacja zalogowania > Wyloguj się ze wszystkich sesji oprócz bieżącej, W zakładce Aplikacje usuń wszystkie niepewne aplikacje, Przejdź do Dziennika aktywności (ikona Opcji) przejrzyj wszystkie zakładki i skasuj treści, które nie były publikowane przez Ciebie (o ile są), Ponownie zmień hasło logowania do konta oraz adresu mail, na który to konto jest zarejestrowane. 2. Wykonaj kompleks aktualizacji oprogramowania zewnętrznego i systemu, a także zainstaluj oprogramowanie zabezpieczające - KLIK / KLIK. Odnośnik do komentarza
chimney343 Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Ok! Zastosowałem się do wszystkich zaleceń. Dziękuję. Temat do zamknięcia. W razie kłopotów założę nowy ze świeżymi logami. Dziękuję uprzejmie za pomoc! Odnośnik do komentarza
Miszel03 Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Na koniec zastosuj DelFix w celu usunięcia FRST. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi