Skocz do zawartości

Komunikat tymczasowy, zamknij krzyżykiem po przeczytaniu. Zostały naprawione problemy z rejestracją. Szczegóły w tym wątku.

moonsi

Po przesunięciu laptopa w inne miejsce zamula.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :) Przez może 3 miesiące zmagam się z dziwnym problemem. Jak przełożę laptopa (elitebook hp8540p) zaczyna mulić tak, że otwieranie głupiej przeglądarki trwa z pół minuty jak nie więcej. Otwierałem już go celem wymiany pasty na procku i ogólnie przeczyszczenia. Mam nowy zasilacz nieoryginalny, ale dobrany w sklepie komputerowym. Baterię wyciągnąłem i też tak samo. Brakuje mi już pomysłów. Problem raczej nie tkwi w systemie bo co ma system do poruszania komputerem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Obawiam się, że to sprawa albo dla psychiatry albo dla egzorcysty. Przykro mi. 

 

Możesz pobrać OCCT z oficjalnej strony w paczce zip, rozpakować, uruchomić i załączyć test na domyslnych ustawieniach na 20 minut. Następnie wrzucić tutaj screeny. 

Pokaż ten SMART dysku z programu GSmartControl. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Egzorcysta to jest jakieś rozwiązanie :)

A ten test zrobić ja ''dynamiczny'' w sensie uruchomić i poruszać dziadem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Widać na screenie, że procek nie działa z pełną możliwą częstotliwością. Nie wiem dlaczego. Pokaż mi informacje z HWInfo. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem do wcześniejszego folderu log wykonany w trakcie zwiechy i screen tylko góry programu przy normalnym działaniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem do wcześniejszego folderu log wykonany w trakcie zwiechy i screen tylko góry programu przy normalnym działaniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

HwInfo screen z system summary. Wyslales jakiegos screena z wybranym przez siebie fragmentem. Potrzebuje system summary. Czy resetowales bios do domyslnych ustawien? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij stosować się do rad i odpowiadać na pytania. 

 

Twój procek pracuje na dużo mniejszej częstotliwości w odniesieniu do nominalnej 2,6 GHz, to ma tylko 1,2 GHz. Albo w biosie jest coś zmienione albo w systemie np. w profilu planu zasilania: zarządzanie energią procesora > maksymalny stan procesora. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Przywróciłem bios do ustawień fabrycznych, w ustawieniach zasilania włączyłem wysoką wydajność (jedyne co tam zmieniałem to jasność monitora na połowę co i tak ustawił mi kalibrator i oprogramowanie do niego). Do energii procesora też zajrzałem i tam jest 100% wszędzie. Problem nie znikł niestety. Do tego samego folderu wrzuciłem print screena z hwinfo tym razem summary.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Może w oprogramowaniu intela coś namieszałeś? 
Ewidentnie pracuje na mnożniku x9 i ma 1197 MHz. W teorii powinnien się przełączać automatycznie gdy tylko jest zapotrzebowanie na wyższe wartości.
 
Akurat na święta nie mam żadnych lapków klientów, zebym mógł porobić testy. W swojej stacjonarce mam amd. 
 
Proponowałbym w celach diagnostycznych pobrać jakiegoś windows PE i tam zobaczyć jak będzie ustawiony mnożnik i jaką procek będzie osiągał częstotliwość. Dosyć proste i rozbudowane są kompilacje:  "Sergiej Strelec"
Przykładowy link 

 

Pobierz i za pomocą Rufusa "wgrywasz" na pendrive. Obsługa intuicyjna.

 

Tam jest i program hwinfo i occt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Musisz z Rufusa skorzystać. I tak, zbootować z pena. 

 

Powinieneś po resetowaniu biosu i na tej wysokiej wydajnosci jeszcze raz mi pokazac logi z OCCT.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Musisz z Rufusa skorzystać. I tak, zbootować z pena. 

 

Powinieneś po resetowaniu biosu i na tej wysokiej wydajnosci jeszcze raz mi pokazac logi z OCCT.

Logi wrzucone. Są w nowym folderze (40 minut bo tyle byłem z psem na spacerze)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jest to samo co było. 

 

Zobacz na tym nowym systemie, o ktorym pisalem wyzej. To taka chałupnicza metoda, ale przynajmniej bedzie wiadomo czy to problem sprzetowy czy systemowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą jak mam uruchomiony hwinfo to czasem wskakuje na mnożnik x11 ale wyżej już nie.

 


Ok w folderze strelec jest co należy. Krótki ten test zrobiłem, ale myślę, żeby się nic nie zmieniło.

 


Hm jeszcze ciekawostka. Ściągnąłem program ThrottleStop i sprawdziłem, czy w ogóle jest możliwe, żeby procek pracował z wyższym mnożnikiem. no i normalnie mogłem zwiększyć mnożnik. W hwinfo wskoczyło x19.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jak nikt nie odpisze to używaj opcji "edytuj". Posty sklejam. 

 

x19 to max, nie licząc turbo. Jeśli faktycznie jest x19 - to wtedy powinno to rozwiązać Twój problem. Zobacz czy efekty utrzymają się permanentnie. I pokaż przykładowy test w OCCT, gdy ten mnożnik ustawiony jest x19

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem nowe logi z occt (5min) do folderu throttle właśnie z włączonym programem ThrottleStop. Czyli jak? Mam włączać za każdym razem program ThrottleStop jak włączam komputer?

Aha sprawdziłem jeszcze jedną rzecz. Uruchomiłem everesta (z właczonym throttlestop) wszedłem w procesor i ''Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 / układ HTT nr 1 0 %'' jest zawsze na zero procent. Wrzuciłem print screena to tego samego folderu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jest okej. 

Co do screena w Everscie - robiles go podczas obciążenia w OCCT? 

 

Powiem Ci, ze nigdy nie używałem ThrottleStop. W ogóle sytuacja jest dziwna, że nagle procek sam pracuje na mniejszym mnożniku. Nie wiem dlaczego tak jest. Powinieneś zaczerpnąć wiedzy u źródła - np. supportu intela. Być może spróbować jakiegoś ichniego oprogramowania. W internecie znalazłem kilka podobnych przypadków, ale żadnych konkretnych rozwiązań nie było - niektórym pomogło utworzenie nowego profilu w planie zasilania (samo przełączenie na wysoka wydajnosc nic nie dało). Były jakieś wpisy o nieoryginalnych zasilaczach, ale to dla mnie bzdura i kryptoreklama. Zresztą, możesz na zasilaniu bateryjnym sprawdzić czy coś się zmienia - tylko pamiętaj o tym planie zasilania, tam trzeba sprawdzic ustawienie czy na zasilaniu bateryjnym jest 100% uzycia procka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Wykonywałem jakieś tam celowe operacje, żeby obciążyć trochę procka i ten pierwszy ani drgnął. Dziwna sprawa bo w innych programach pomiarowych normalnie się rusza. 
Zainstalowałem Intel Extreme Tuning Utility i tam opcje podkręcania powyłączane całkowicie.

Inna sprawa jest taka, że mam już drugi nieoryginalny zasilacz i pracuję bez baterii bo baterię mi rozwalił pierwszy źle dobrany (jak się okazało) zasilacz (jednak trzeba sprawdzać sprzedawców specjalistów). Utworzyłem też nowy plan i nic to nie dało. No nic pozostaje mi tylko włączać tego trottlestop i już (grunt, żeby działał jak trzeba). A może znasz sposób jak zautomatyzować ten proces? To program nie instalowany tylko się go odpala przez dwuklik. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Można go wrzucić do autostartu na przykład, ale to poniekąd obejście problemu. 

 

Możesz mi podać obecny zasilacz i poprzedni? Sprawdzę czy aby na pewno pierwszy z nich był źle dobrany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Kurde przewaliłem cały dom i chyba wylądował na śmietniku (w końcu się zepsuł) :/ Ale jak patrzyłem na ten pierwszy to parametry były nie dobre. A fotę nowego wrzuciłem do folderu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Czesc, masz moze w biosie opcje Boot Legacy? Pobierz proszę starego Hiren's boota i zobacz czy tam czestotliwosc taktowania tez bedzie taka niska... 

Ten windows Sergieja jest oparty na nowym buildzie 10, a ta juz ma chyba pare nowinek od microsoftu odnosnie planow zasilania, ktore to moga odpowiadac za to duszenie. Sprawdz to i napisz, prosze na forum. To wazne.
 
Sprawdz tez tego linka: 
 
Niestety, ja nie mam w tej chwili żadnego lapka z prockiem intela, ktory by to obslugiwal, zebym mogl sam sprawdzic.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×