Skocz do zawartości

Wyskakujące okna w przeglądarce -format- dziwne działanie laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

miałem w laptopie trochę różnych śmieci(najgorsze było otwieranie się kilku różnych stron po kliknięciu w jakiś link) więc postanowiłem go sformatować. Generalnie wszystko poszło ok, dodatkowe strony już się nie wyświetlają, ale laptop nie działa tak jak powinien świeżo po formacie wszystko powinno ładnie działać. W momencie otwierania przeglądarki dalej był ustawiony jakiś dziwny link do przeglądarki ale IE zmieniło go samoczynnie na msn.com

Mogę prosić o sprawdzenie czy w logach nie zostały jeszcze jakieś śmieci?

Dodatkowo na pulpicie tworzą się pliki desktop.ini

Addition.txt FRST.txt gmer.txt Shortcut.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Jedyne co jest w raporcie zastanawiające, to przypisany amerykański adres IP pobrany wcześniej z routera dla któregoś interfejsu sieciowego (nie wygląda na bieżący): KLIK.

Tcpip\Parameters: [DhcpNameServer] 192.168.1.1

Tcpip\..\Interfaces\{266E3DBA-DC97-4756-AB01-BCF7A26362D2}: [DhcpNameServer] 192.168.1.1

Tcpip\..\Interfaces\{99F67456-3065-4C2A-ADF3-ADFA8E98F3C7}: [DhcpNameServer] 172.41.1.171

Poza tym nie widzę nic podejrzanego, żadnych aktywnych śladów infekcji. Tylko skasuj z Ulubionych tego śmiecia:

InternetURL: C:\Users\monik_000\Favorites\Links\Internet .url -> hxxp://searchinterneat-a.akamaihd.net/sh?eq=U0EeE1FXE00SVEEFI14FUApARVZBJAgVUAgTGRgXdggJTFgQFQwOJAhcUwETFwwQeVgMR1sFHFdKMh9IFQQYREBTZlcFKVAWSWZXIVBKEg==

Cytat

W momencie otwierania przeglądarki dalej był ustawiony jakiś dziwny link do przeglądarki ale IE zmieniło go samoczynnie na msn.com

Jaki link? Obecnie jest ustawiony poniższy (jest OK) i on właśnie przekierowuje na MSN:

HKU\S-1-5-21-2850613821-2380182805-2248431766-1001\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = hxxp://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=619797&pc=UE07&ocid=UE07DHP

Cytat

Dodatkowo na pulpicie tworzą się pliki desktop.ini

To normalne i pożądane zachowanie. Cytuję z innego tematu:

picasso napisał(a):

To prawidłowy plik systemowy, który odpowiada za polonizowaną nazwę folderu (dlatego wyświetla się "Pulpit" a nie "Desktop") oraz ikonę folderu Pulpitu. Plik się nie pojawił, plik tam zawsze był, co więcej powinien być podwójny.

IQQ3NkiNOMBYQpOysZ01Pyc5AVZZVA1aDcFMnuq0

Na Pulpicie systemów Vista i nowszych są zawsze dwa pliki desktop.ini, gdyż Pulpit widziany oczami to wirtualna przestrzeń składająca wspólnie w istocie widok dwóch rzeczywistych folderów Pulpitu zlokalizowanych na dysku twardym:

C:\Users\Konto użytkownika\Desktop

C:\Users\Public\Desktop

Domyślnie wszystkie pliki desktop.ini mają atrybuty HS (ukryty systemowy) i są usunięte z widoku. Tym zachowaniem steruje się przy udziale opcji w Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego.

Opublikowano

no nic może rzeczywistość okazała się brutalna i to że działał szybciej to tylko marzenie:)

ten link to jest ten adres, który był w ulubionych, ale już go skasowałem

ten adres IP to czym może być spowodowany? Jest się czym martwić? Ja siedzę w Polsce i z USA nie mam nic wspólnego:)

dzięki za pomoc :)

Opublikowano (edytowane)
Cytat

no nic może rzeczywistość okazała się brutalna i to że działał szybciej to tylko marzenie:)

Nie sprecyzowałeś wyraźnie, że chodzi Ci także o spowolnienie. W tym kontekście mocnym kandydatem jest tandem McAfee AntiVirus + McAfee WebAdvisor, przypuszczalnie preintegrowany w obrazie instalacyjnym Windows.

Cytat

ten adres IP to czym może być spowodowany? Jest się czym martwić? Ja siedzę w Polsce i z USA nie mam nic wspólnego:)

To adres pobrany wcześniej z routera i może być pośrednim znakiem, że router był zainfekowany (np. laptop był tymczasowo wpięty w inną zainfekowaną sieć). Jeśli chodzi o usunięcie tego wpisu z rejestru:

Otwórz Notatnik i wklej w nim:

CloseProcesses:
CreateRestorePoint:
Tcpip\..\Interfaces\{99F67456-3065-4C2A-ADF3-ADFA8E98F3C7}: [DhcpNameServer] 172.41.1.171
EmptyTemp:

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw ten plik.

Edytowane przez picasso
Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...