KuBa23 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Witam, miałem w laptopie trochę różnych śmieci(najgorsze było otwieranie się kilku różnych stron po kliknięciu w jakiś link) więc postanowiłem go sformatować. Generalnie wszystko poszło ok, dodatkowe strony już się nie wyświetlają, ale laptop nie działa tak jak powinien świeżo po formacie wszystko powinno ładnie działać. W momencie otwierania przeglądarki dalej był ustawiony jakiś dziwny link do przeglądarki ale IE zmieniło go samoczynnie na msn.com Mogę prosić o sprawdzenie czy w logach nie zostały jeszcze jakieś śmieci? Dodatkowo na pulpicie tworzą się pliki desktop.ini Addition.txt FRST.txt gmer.txt Shortcut.txt
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Jedyne co jest w raporcie zastanawiające, to przypisany amerykański adres IP pobrany wcześniej z routera dla któregoś interfejsu sieciowego (nie wygląda na bieżący): KLIK. Tcpip\Parameters: [DhcpNameServer] 192.168.1.1 Tcpip\..\Interfaces\{266E3DBA-DC97-4756-AB01-BCF7A26362D2}: [DhcpNameServer] 192.168.1.1 Tcpip\..\Interfaces\{99F67456-3065-4C2A-ADF3-ADFA8E98F3C7}: [DhcpNameServer] 172.41.1.171 Poza tym nie widzę nic podejrzanego, żadnych aktywnych śladów infekcji. Tylko skasuj z Ulubionych tego śmiecia: InternetURL: C:\Users\monik_000\Favorites\Links\Internet .url -> hxxp://searchinterneat-a.akamaihd.net/sh?eq=U0EeE1FXE00SVEEFI14FUApARVZBJAgVUAgTGRgXdggJTFgQFQwOJAhcUwETFwwQeVgMR1sFHFdKMh9IFQQYREBTZlcFKVAWSWZXIVBKEg== Cytat W momencie otwierania przeglądarki dalej był ustawiony jakiś dziwny link do przeglądarki ale IE zmieniło go samoczynnie na msn.com Jaki link? Obecnie jest ustawiony poniższy (jest OK) i on właśnie przekierowuje na MSN: HKU\S-1-5-21-2850613821-2380182805-2248431766-1001\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = hxxp://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=619797&pc=UE07&ocid=UE07DHP Cytat Dodatkowo na pulpicie tworzą się pliki desktop.ini To normalne i pożądane zachowanie. Cytuję z innego tematu: picasso napisał(a): To prawidłowy plik systemowy, który odpowiada za polonizowaną nazwę folderu (dlatego wyświetla się "Pulpit" a nie "Desktop") oraz ikonę folderu Pulpitu. Plik się nie pojawił, plik tam zawsze był, co więcej powinien być podwójny. Na Pulpicie systemów Vista i nowszych są zawsze dwa pliki desktop.ini, gdyż Pulpit widziany oczami to wirtualna przestrzeń składająca wspólnie w istocie widok dwóch rzeczywistych folderów Pulpitu zlokalizowanych na dysku twardym: C:\Users\Konto użytkownika\Desktop C:\Users\Public\Desktop Domyślnie wszystkie pliki desktop.ini mają atrybuty HS (ukryty systemowy) i są usunięte z widoku. Tym zachowaniem steruje się przy udziale opcji w Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego.
KuBa23 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 no nic może rzeczywistość okazała się brutalna i to że działał szybciej to tylko marzenie:) ten link to jest ten adres, który był w ulubionych, ale już go skasowałem ten adres IP to czym może być spowodowany? Jest się czym martwić? Ja siedzę w Polsce i z USA nie mam nic wspólnego:) dzięki za pomoc
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Cytat no nic może rzeczywistość okazała się brutalna i to że działał szybciej to tylko marzenie:) Nie sprecyzowałeś wyraźnie, że chodzi Ci także o spowolnienie. W tym kontekście mocnym kandydatem jest tandem McAfee AntiVirus + McAfee WebAdvisor, przypuszczalnie preintegrowany w obrazie instalacyjnym Windows. Cytat ten adres IP to czym może być spowodowany? Jest się czym martwić? Ja siedzę w Polsce i z USA nie mam nic wspólnego:) To adres pobrany wcześniej z routera i może być pośrednim znakiem, że router był zainfekowany (np. laptop był tymczasowo wpięty w inną zainfekowaną sieć). Jeśli chodzi o usunięcie tego wpisu z rejestru: Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: Tcpip\..\Interfaces\{99F67456-3065-4C2A-ADF3-ADFA8E98F3C7}: [DhcpNameServer] 172.41.1.171 EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw ten plik. Edytowane 11 Stycznia przez picasso Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Rekomendowane odpowiedzi