Skocz do zawartości

Komputer zawiesza się przy korzystaniu z przeglądarki

unique

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Temat przenoszę do innego działu. To nie jest problem infekcji. A z raportów nic kompletnie nie wynika. Nie podałeś o którą przeglądarkę chodzi, czy Google Chrome czy Firefox, ale zakładam że chodzi o domyślną przeglądarkę czyli Firefox. Raport FRST podaje, że są następujące składniki:

FireFox:
========
FF ProfilePath: C:\Users\Uzytkownik\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\tedqy2o6.default
FF Homepage: hxxps://www.google.pl/
FF Plugin: @adobe.com/FlashPlayer -> C:\Windows\system32\Macromed\Flash\NPSWF32_21_0_0_213.dll [2016-04-14] ()
FF Plugin: @microsoft.com/WPF,version=3.5 -> c:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\NPWPF.dll [2008-07-29] (Microsoft Corporation)
FF Plugin: @tools.google.com/Google Update;version=3 -> C:\Program Files\Google\Update\1.3.29.5\npGoogleUpdate3.dll [2016-02-10] (Google Inc.)
FF Plugin: @tools.google.com/Google Update;version=9 -> C:\Program Files\Google\Update\1.3.29.5\npGoogleUpdate3.dll [2016-02-10] (Google Inc.)
FF Plugin: @videolan.org/vlc,version=2.1.3 -> C:\Program Files\VideoLAN\VLC\npvlc.dll [2016-01-21] (VideoLAN)
FF Plugin: @videolan.org/vlc,version=2.1.5 -> C:\Program Files\VideoLAN\VLC\npvlc.dll [2016-01-21] (VideoLAN)
FF Plugin: @videolan.org/vlc,version=2.2.0 -> C:\Program Files\VideoLAN\VLC\npvlc.dll [2016-01-21] (VideoLAN)
FF Plugin: @videolan.org/vlc,version=2.2.1 -> C:\Program Files\VideoLAN\VLC\npvlc.dll [2016-01-21] (VideoLAN)
FF Plugin: @videolan.org/vlc,version=2.2.2 -> C:\Program Files\VideoLAN\VLC\npvlc.dll [2016-01-21] (VideoLAN)
FF Plugin: Adobe Reader -> C:\Program Files\Adobe\Reader 10.0\Reader\AIR\nppdf32.dll [2015-09-24] (Adobe Systems Inc.)
FF Extension: WOT - C:\Users\Uzytkownik\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\tedqy2o6.default\extensions\{a0d7ccb3-214d-498b-b4aa-0e8fda9a7bf7} [2015-12-10]
FF Extension: Adblock Plus - C:\Users\Uzytkownik\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\tedqy2o6.default\Extensions\{d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}.xpi [2016-02-24]
FF HKLM\...\Firefox\Extensions: [{20a82645-c095-46ed-80e3-08825760534b}] - c:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\DotNetAssistantExtension
FF Extension: Microsoft .NET Framework Assistant - c:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\DotNetAssistantExtension [2014-05-07] [Brak podpisu cyfrowego]
FF HKLM\...\Firefox\Extensions: [wrc@avast.com] - C:\Program Files\AVAST Software\Avast\WebRep\FF
FF Extension: Avast Online Security - C:\Program Files\AVAST Software\Avast\WebRep\FF [2015-12-10] 

Sugestie:

- Adblock Plus: czy chodzi na zestawie domyślnych filtrów, czy może dodano więcej? Im więcej, tym bardziej ociężała przeglądarka. Przetestuj czy wymiana Adblock Plus na uBlock Origin (z domyślną konfiguracją filtrów i tak blokuje więcej niż Adblock Plus) coś pomoże.

- W Dodatkach Firefox w sekcji wtyczek wyłącz wszystkie wtyczki z wyjątkiem Adobe Flash. Natomiast w sekcji rozszerzeń zdeaktywuj Microsoft .NET Framework Assistant, choć przypuszczam, że ten archaiczny dodatek i tak już został zablokowany przez FF.

- Przetestuj czy wpływ ma Avast, zaczynając od testowej deaktywacji dodatku Avast Online Security w Firefox, a kończąc na próbnym wyłączeniu osłony sieciowej w Avast per se.

- Przetestuj czy pomoże reset profilu: Menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Odśwież program Firefox. Proces nie wpływa na zakładki i hasła, ale redukuje zainstalowane rozszerzenia.

I nic więcej nie przychodzi mi do głowy...

Opublikowano

Wygląda na to, że problem zniknął.

Niemal zawsze komputer zawieszał się przy przewijaniu filmów, więc sprawdziłem czy teraz też tak jest i o dziwo problem ten jak na razie nie wystąpił.

Zastosowałem dwa pierwsze podpunkty zamieniłem 2 addblocki, na ten który poleciłaś oraz wyłączyłem parę wtyczek (Microsoft.NET Framework Assistant jest automatycznie zablokowany przez przeglądarkę).

Mam jeszcze 2 pytania:

1) czy można mieć 2 addblocki? (może przez to się zawieszało)

w sumie na laptopie mam 2 i wszystko działa, więc sam sobie odpowiedziałem.

2) czy da się coś zrobić z tym svchost.exe? cały czas jest 50% zużycia procesora

Wrzucam screena

svchost.jpg
Opublikowano
Cytat

Zastosowałem dwa pierwsze podpunkty zamieniłem 2 addblocki, na ten który poleciłaś

(...)

1) czy można mieć 2 addblocki? (może przez to się zawieszało)

Dwa? W logu był tylko jeden widoczny, czyli Adblock Plus. No chyba że po założeniu tematu jeszcze coś domontowałeś. Dwa adblocki mijają się z celem: obciążenie przeglądarki, poza tym wysokie prawdopodobieństwo replikacji filtrów, wiele używa tego samego zestawu "EasyList". Poleciłam Ci uBlock Origin, gdyż w mojej opinii jest lepszy i lżejszy niż Adblock Plus, i jak już powiedziane domyślnie lepiej skonfigurowany.

Cytat

2) czy da się coś zrobić z tym svchost.exe? cały czas jest 50% zużycia procesora

Na początek trzeba zdefiniować jakie usługi są pod niego podczepione. Prawoklik na to wystąpienie svchost.exe > Przejdź do usług > wypisz wszystkie które zostaną zakreślone.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...