Ellesime Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Witam serdecznie,Moim problemem jest wirus który szyfruje pliki obrazów, dokumenty, muzykę, filmy wymuszając na mnie podejmowanie jakichś kroków w tym celu co kompletnie nie wchodzi w grę, zmienia też pulpit na charakterystyczny licznik i grozi ze kod szyfrujący ulegnie zniszczeniu jeśli podejmę jakiekolwiek kroki naprawcze (printscreen zamieszczony w załączniku).Logi FRST również załączone poniżej lecz uruchomienie GMER sprawiło mi trudności (screen w załączniku).Dziękuję z góry za przyjrzenie się sprawie Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt
artus72 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Niestety, ale pliki są nie do odzyskania. Czekaj na picasso, która pomoże w usunięciu szkodnika.
Ellesime Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zależy mi na odzyskaniu plików a bez nich usunięcie szkodnika to nie problem formatując dysk twardy.
Lyniola Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2016 Jest taki program Shadow Explorer. Na Windows 7 spokojnie można było przywrócić pliki z przed zainfekowania, nie wiem jak na Win 10.
Ellesime Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Widzę że temat nie do ruszenia, proszę o zamknięcie w takim razie.
Rucek Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Nie ma Picasso, nikt nie odpowiada na tematy na forum, trzeba czekać, nic się nie da zrobić, tylko Picasso może tu coś zdziałać. Z tego typu infekcjami jest bardzo ciężko, przejrzyj inne tematy w tym dziale, jeśli było coś podobnego to będziesz wiedzieć czy jest to odzyskania czy nie. Jeśli tak - to czekaj i nic nie rób, może Picasso pomoże.
Ellesime Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Rozumiem, ale szczerze to już się poddałem, zrobiłem format dysku żeby nie rozpowszechnić tego potwora i postawiłem system na nowo godząc się z utratą plików. Picasso ma już trochę zaległości wiec nie będę dorzucał i ponawiam prośbę o zamknięcie tematu Bez obaw już drugi raz trafiłem na to szkaradzieństwo, wiec i następnym razem podrzucę coś do analizy licząc ze łatwiej będzie już z tym walczyć
Rucek Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Bez obaw już drugi raz trafiłem na to szkaradzieństwo, wiec i następnym razem podrzucę coś do analizy licząc ze łatwiej będzie już z tym walczyć Chodzi o to, by nie trafiać na to. W jaki sposób to wpuściłeś do systemu? Czym zabezpieczasz system?
Ellesime Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Ja nie wpuszczam takich rzeczy do systemu i zabezpieczam się płatnymi wersjami programów antywirusowych.. Ciotka, a jak to zrobiła ? najpopularniejsza metoda rozpowszechniania tego wirusa to skrzynka pocztowa i otwarcie niebezpiecznego załącznika (przecież nikomu z nas nie jest obce podejście większości ludzi do komputerów i systemów operacyjnych a także ich świadomość dotycząca zagrożeń). Ja jestem tylko dobrym chłopcem który lubi pomagać i potrafi(jeśli chce..) szukać informacji..
Rucek Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2016 Hehe kumam, ciotce dać porządnego antywirusa z firewallem, dać linka do przeczytania KLIK i powiedzieć, że użytkownik to najsłabsze ogniwo, i jak będzie klikać i otwierać nie wiadomo co, to będzie co miesiąc dane tracić bo nawet najlepsze oprogramowanie nie pomoże
Rekomendowane odpowiedzi