effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Witam, prosze o pomoc nie moge sie polaczyc z Google tylko fb i gg mi dziala z tego co widze nie mam tez jak wyslac logow tutaj, poniewaz pisze z tel. W cmd robiac wg instrukcji z tej str wyszlo ze sa te dns zmienione a w panelu sterowania zmienienie adresu 8.8.8.8 nie pomoglo nic..
picasso Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Jeśli chodzi o DNS, to prawdopodobnie są one zmodyfikowane na poziomie routera. Bez raportów nie jesteśmy w stanie nic sprawdzić. Można narzędzia pobrać na innym komputerze i za pomocą pendrive przenieść, podobnie z wynikowymi logami.
effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Ok, zaraz zrobie. Czy logi tylko frst powinny byc?
picasso Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Na początek wystarczą raporty z FRST (trzy pliki mają powstać), GMER na razie opuść.
effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Drugi laptop też odmówił łączenia z czymkolwiek.. Jeszcze tylko tel na wifi działa ale na lapku udostępniłam internet z sieci telefonu i udało w końcu dodać się logi FRST.txt Shortcut.txt Addition.txt
picasso Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Został użyty przestarzały FRST, najnowsza wersja jest z dzisiaj: Rezultaty skanowania Farbar Recovery Scan Tool (FRST) (x64) Wersja:24-08-2015 W routerze są skonfigurowane poniższe serwery DNS, ten pierwszy jest z polski: KLIK. Nie jest jednak wykluczone, że adres jest pochodną infekcji. Układ z parą jakiś DNS + DNS Google jest podejrzany, takie pary z wykorzystaniem adresu Google jako "zapasowego" są ostatnio charakterystyczne dla infekcji. Tcpip\Parameters: [DhcpNameServer] 80.72.37.106 8.8.8.8 Przeprowadź następujące działania: 1. Zaloguj się do routera: Zmień ustawienia DNS. Jeśli nie wiesz na jakie, możesz ustawić adresy Google: 8.8.8.8 + 8.8.4.4 Zabezpiecz router: zmień hasło oraz zamknij dostęp do panelu zarządzania od strony Internetu. Porównaj z tymi artykułami: KLIK, KLIK. Po konfiguracji uruchom ten test mający potwierdzić zabezpieczenie: KLIK. Dopiero gdy router zostanie wyczyszczony i zabezpieczony: 2. Odinstaluj zbędny Akamai NetSession Interface (downloader m.in. produktów Autodesk) oraz stare Gadu-Gadu 10. 3. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CloseProcesses: CreateRestorePoint: SearchScopes: HKLM-x32 -> DefaultScope - brak wartości StartMenuInternet: IEXPLORE.EXE - iexplore.exe FF Homepage: hxxps://www.malwarebytes.org/restorebrowser/ ShellIconOverlayIdentifiers: [ SkyDrive1] -> {F241C880-6982-4CE5-8CF7-7085BA96DA5A} => Brak pliku ShellIconOverlayIdentifiers: [ SkyDrive2] -> {A0396A93-DC06-4AEF-BEE9-95FFCCAEF20E} => Brak pliku ShellIconOverlayIdentifiers: [ SkyDrive3] -> {BBACC218-34EA-4666-9D7A-C78F2274A524} => Brak pliku CustomCLSID: HKU\S-1-5-21-1130217176-4031021830-1519301973-1000_Classes\CLSID\{5C8C2A98-6133-4EBA-BBCC-34D9EA01FC2E}\InprocServer32 -> C:\Users\User\AppData\Local\Google\Update\1.3.28.1\psuser_64.dll Brak pliku CustomCLSID: HKU\S-1-5-21-1130217176-4031021830-1519301973-1000_Classes\CLSID\{78550997-5DEF-4A8A-BAF9-D5774E87AC98}\InprocServer32 -> C:\Users\User\AppData\Local\Google\Update\1.3.28.13\psuser_64.dll Brak pliku C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\plugins CMD: ipconfig /flushdns CMD: netsh advfirewall reset EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Napraw (Fix). Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 4. Pobierz najnowszy FRST z przyklejonego tematu: KLIK. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), bez Addition i Shortcut. Dołącz też plik fixlog.txt. Podsumuj na czym stoimy.
effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 A w jakim dokładnie miejscu na tej stronie routeru powinnam wpisać te adresy DNS? Lan > Startowy adres IP puli serwera DHCP: Końcowy adres IP puli serwera DHCP Czy to tutaj? W logach routera znalazłam też takie coś: Oct 8 05:34:43 DoS: Tcp Scan Attack source=216.58.209.34 destination=87.204.190.162
picasso Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Podaj model routera, w każdym ustawienia DNS mogą być zlokalizowane w innych miejscach.
effy90 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2015 Coś dziwnego się stało weszłam w QIS > PPPoe a potem cały czas następny , następny login i hasło takie jakie automatycznie się pokazały i już łączy mi z internetem xd Co zrobiłam?
picasso Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2015 Nie wiem o co chodzi, może przypadek, jeśli nic nie zmieniano i nie resetowano routera. Samo przechodzenie między ustawieniami routera nie wpływa na automatyczną konfigurację. Upewnij się jakie adresy DNS są ustawione w routerze obecnie. Tutaj symulator interfejsu Asus RT-N12, chodzi o WAN > Internet Connection > WAN DNS Setting: KLIK.
effy90 Opublikowano 14 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 1) Na tej stronie nic nie mam wypełnione oprócz Dynamic IP oraz pozaznaczanych opcji "tak" dla: Enable UPnP?, Get the WAN IP automatically?, Connect to DNS Server automatically?, podane nr MTU i MRU oraz opcja "nie" dla Enable PPPoE Relay?, a PPTP Options - none. 2) Po wejściu na link mający spr zabezpieczenie routera wyskoczyła inf: Gratulacje, dostęp do plików modemu jest zabezpieczony niestandardowym hasłem. Sugerujemy także zablokowanie dostępu do interfejsu zarządzającego z poziomu Internetu, szczegóy znajdziesz w instrukcji urzędzenia. Tylko nie wiem jak mogłabym zmienić dostęp do interfejsu z poziomu Internetu i jak wtedy miałabym się z nim łączyć? 3) Akamai odinstalowałam ale bez gg10, ponieważ do nowego się nie przekonałam 4) Załączam logi po naprawie. 5) Wszystko dobrze się już łączy ale mam jeszcze problem z tym, że za każdym razem po wyłączeniu komputera wszystkie otworzone zakładki się zerują i nie ma możliwości ich przywrócenia (wcześniej można było) mimo, że opcja w ustawieniach "zaczynaj tam gdzie skończyłem" jest zaznaczona. Kiedyś zmieniłam w tym katalogu Bookmarks i inne katalogi podmieniałam i może coś namieszałam.. FRST.txt Fixlog.txt Addition.txt Shortcut.txt
picasso Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Widzę nadal tę samą kombinację adresów DNS w logu, nie wiem co o niej sądzić, ona wygląda podejrzanie. Na wszelki wypadek ustawiłabym tam adresy DNS Google. Na tej stronie nic nie mam wypełnione oprócz Dynamic IP oraz pozaznaczanych opcji "tak" dla: Enable UPnP?, Get the WAN IP automatically?, Connect to DNS Server automatically?, podane nr MTU i MRU oraz opcja "nie" dla Enable PPPoE Relay?, a PPTP Options - none. WAN DNS Setting > Connect to DNS Server automatically? przestaw na No > DNS Server 1 wprowadź adres 8.8.8.8 + DNS Server 2 wprowadź adres 8.8.4.4 Po wejściu na link mający spr zabezpieczenie routera wyskoczyła inf: Gratulacje, dostęp do plików modemu jest zabezpieczony niestandardowym hasłem. Sugerujemy także zablokowanie dostępu do interfejsu zarządzającego z poziomu Internetu, szczegóy znajdziesz w instrukcji urzędzenia. Tylko nie wiem jak mogłabym zmienić dostęp do interfejsu z poziomu Internetu i jak wtedy miałabym się z nim łączyć? Tu chodzi o zamknięcie furtki przez którą infekcje atakują router, tzn. zdalne zarządzanie nim z poziomu interfejsu internetowego. Wspominałam o tym: Zabezpiecz router: (...) oraz zamknij dostęp do panelu zarządzania od strony Internetu. Porównaj z tymi artykułami: KLIK, KLIK. Wygląda na to, że w Twoim modelu odpowiednikiem tego ustawienia jest: zakładka Firewall > General > Enable Web Access from WAN? przestawić na No. Akamai odinstalowałam ale bez gg10, ponieważ do nowego się nie przekonałam Tu nie chodzi o przyzwyczajenia, lecz ogólniejszą perspektywę. Bezpieczeństwo i prywatność: stary program, stare biblioteki szyfrowania z lukami, przywraca też stary niebezpieczy Adobe Flash 10, a ogrom reklam niewiarygodny. Wydajność: jest to jedna z najcięższych i najbardziej zaśmieconych wersji Gadu, nowsze GG są przyjaźniejsze. Czyli: 1. Konfigurujesz DNS oraz dostęp do panelu według podanych wyżej wskazówek i zapisujesz zmiany w routerze. Po konfiguracji routera uruchom ponownieWindows, by zaktualizował ustawienia. 2. Sprawa Gadu nadal aktualna. 3. Zrób nowy log FRST z opcji Skanuj (Scan), zaznacz pozycję Addition, dostarcz oba logi. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez picasso Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Rekomendowane odpowiedzi