Skocz do zawartości

Powracające złośliwe oprogramowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wczoraj czyściłem komputer kuzyna z syfu który mu się tutaj nazbierał. Mnóstwo reklam i ogólnie różnego rodzaju badziewie. Zacząłem od AdwCleaner, następnie puściłem Kaspersky Rescue Disc a po tym chciałem wszystko wyczyścić CCleanerem. W CCleanerze zwróciłem uwagę, że jest zainstalowany program "adblocker", i o ile się znam, to Adblock nie jest oddzielnym programem tylko wtyczką do przeglądarki. Nie mogłem tego usunąć zarówno w "Dodaj/usuń programy" jak i CCleanerem. Nie dostawałem przy tym żadnego komunikatu. Jakby przycisk nic nie robił. Było już późno i postanowiłem przyjść następnego dnia. Wiedziałem, że nie usunąłem wszystkiego ale dzisiaj patrze, a tutaj komputer jest w takim samym jak nie gorszym stanie niż poprzednio bo widzę jakieś nowe oprogramowanie. 

Addition.txt

FRST.txt

gmer.txt

Shortcut.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

W systemie multum aktywnych obiektów adware (serwisy / sterowniki). Ponadto, jest tu notowany problem z Przywracaniem systemu, ale tym zajmę się później:

==================== Restore Points =========================

ATTENTION: System Restore is disabled

Check "winmgmt" service or repair WMI.

Akcje wstępne:

1. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

CloseProcesses:
R1 Lhtomj120; C:\Windows\system32\Drivers\Lhtomj120.sys [24696 2015-07-13] ()
R1 Rymachdi120; C:\Windows\system32\Drivers\Rymachdi120.sys [24184 2015-07-13] ()
S4 hirjodces; C:\ProgramData\LokeEsul\vamewvoa.exe [188392 2015-07-13] () [File not signed]
S4 Nanjeb; C:\ProgramData\LokeEsul\Nanjeb.exe [2075136 2015-07-13] () [File not signed]
S4 SilpaPepsu; C:\ProgramData\LokeEsul\RoqkuJabl.exe [255464 2015-07-13] () [File not signed]
S2 veuttedbhm; C:\ProgramData\LokeEsul\vameavoa.exe [501224 2015-07-13] () [File not signed]
S4 zejytose; C:\Users\Olek\AppData\Roaming\35453035-1436801384-3339-4644-3937FFFFFFFF\jnsbAACE.tmp [199168 2015-07-13] () [File not signed]
S1 wsafd_1_10_0_19; system32\drivers\wsafd_1_10_0_19.sys [X]
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\Lhtomj120.sys => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\Rymachdi120.sys => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\Lhtomj120.sys => ""="Driver"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\Nanjeb => ""="service"
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Network\Rymachdi120.sys => ""="Driver"
HKLM-x32\...\Run: [gmsd_pl_005010031] => [X]
GroupPolicy: Group Policy on Chrome detected 
CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction 
HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer: Policy restriction 
HKU\.DEFAULT\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer: Policy restriction 
HKU\S-1-5-21-3352835992-2200029799-2272378979-1000\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer: Policy restriction 
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.com
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.com
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://www.google.com
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://www.google.com
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://www.google.com
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://www.google.com
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://www.google.com
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://www.google.com
StartMenuInternet: (HKLM) OperaStable - C:\Program Files (x86)\Opera\Launcher.exe http://www.istartsurf.com/?type=sc&ts=1436951838&z=85350da84dc97d0778a29fag3zdc7qftcw7gabbgaw&from=face&uid=395049983_1052515_6CDD971B
CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [eofcbnmajmjmplflapaojjnihcjkigck] - C:\Program Files\AVAST Software\Avast\WebRep\Chrome\aswWebRepChromeSp.crx [2015-06-10]
C:\Program Files (x86)\40ea84ae-5fdf-487f-b723-5612bdc177e1
C:\Program Files (x86)\5e7a51f3-1bd9-4eae-aad0-38c415393cca
C:\Program Files (x86)\e5b1dbe0-b72f-41cb-9f4d-4aed7fb9881b
C:\Program Files (x86)\GUT61FF.tmp
C:\ProgramData\LokeEsul
C:\Users\Olek\AppData\Local\5465
C:\Users\Olek\AppData\Roaming\35453035-1436801384-3339-4644-3937FFFFFFFF
C:\Users\Olek\AppData\Roaming\GoldenGate
C:\Windows\hgfs.sys
C:\Windows\prleth.sys
C:\Windows\system32\Nanjeb64.dll
C:\Windows\system32\NanjebOff.ini
C:\Windows\system32\Drivers\Lhtomj120.sys
C:\Windows\system32\Drivers\Rymachdi120.sys
C:\Windows\SysWOW64\Nanjeb.ini
C:\Windows\SysWOW64\NanjebOff.ini
C:\Windows\SysWOW64\029B560A371F4E00AB32838EBC01B9E7
C:\Windows\SysWOW64\GroupPolicy\GPT.INI
Folder: C:\Program Files (x86)\Windows 7 Activator
Reg: reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies /f
Reg: reg delete HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies /f
Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\{ADEAC866-F3A5-48FA-8524-DD8AACA666F7} /f
Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Shared Tools\MSConfig\startupreg" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f
CMD: netsh winsock reset
CMD: netsh advfirewall reset
EmptyTemp:

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt.

2. Opera jest zainfekowana adware.

- W Operze CTRL+SHIFT+E i z listy rozszerzeń za pomocą iksa odinstaluj: CinemaP-1.9cV13.07, Filter Results.

- Ponadto brak obecnie ustawionej domyślnej przeglądarki. W opcjach Opery ustaw ją jako domyślną.

3. Uruchom narzędzie Microsoftu: KLIK. Zaakceptuj > Wykryj problemy i pozwól mi wybrać poprawki do zastosowania > Odinstalowywanie > zaznacz na liście ukryty wpis adware globalupdate Helper > Dalej.

4. Napraw niepoprawnie wyczyszczony (przypuszczalnie przez AdwCleaner) specjalny skrót IE. W pasku eksploratora wklej poniższą ścieżkę i ENTER:

C:\Users\Olek\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Accessories\System Tools

Prawoklik na zlokalizowany tam skrót Internet explorer (bez dodatków) > Właściwości > w polu Element docelowy po ścieżce "C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe" dopisz dwie spacje i -extoff

5. Zrób nowy log FRST z opcji Scan - zaznacz ponownie pole Addition. Dołącz też plik fixlog.txt.

Opublikowano

Wszystko pomyślnie przetworzone. Teraz przejdźmy do tego uszkodzonego Przywracania systemu. Wejdź do konfiguracji Przywracania: KLIK. Spróbuj zaznaczyć Ochronę dla dysku C i powiedz jaki ewentualnie błąd się pojawia podczas tej próby. Odczyt z uszkodzonym WMI to osobna sprawa i to będę próbować rozwiązywać, gdy się dowiem czy w ogóle da się zaznaczyć Ochronę.

Co prawda Avast wrzucał mi FRST do kwarantanny ale dodałem go do wyjątków i mogłem normalnie już przeskanować.

Niestety Avast (podobnie jak i parę innych antywirusów) ma błąd detekcji i klasyfikuje FRST jako "trojana". Problem był zgłaszany wiele razy do ekipy Avast. Niestety oni wykluczali program "po łebkach", tzn. na podstawie sumy kontrolnej MD5, a ta jest unikatowa tylko dla jednej wersji programu i się zmienia z każdą aktualizacją FRST. Czyli problem się ujawnia przy każdej nowej wersji FRST, a te często są wydawane w tempie kilka na tydzień. Autor się wkurzył i chciał nawet wprowadzić mechanizm blokady uruchomienia FRST na systemach z antywirusami Avast i Norton. Na szczęście ten pomysł nie został przeforsowany, bo to oznaczałoby multum problemów w prowadzeniu pomocy.

Opublikowano

Jakiś dziwny jest ten system bo nawet nie mam tej zakładki. Co mam robić ?

6ygq33xcbn2h_t.jpg

Edit1:

Wiem że picasso jest niedostępna, ale cały syf z kompa mam już usunięty a zostało tylko naprawienie Przywracania systemu. Czy byłby ktoś w stanie udzielić mi odpowiedzi co mogę z tym zrobić ? Na załączonym screenie brakuje tej zakładki od przywracania systemu. Czy mogę to po prostu doinstalować jakoś? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...