Tetris24 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Witam, mam mały problem z usunięciem strony startowej qooqlle.com , mianowicie ściągnałem program k-little codec pack i po zainstalowaniu jako strone startową ustawiło mi własnie to niefartne qooqlle.com.Próbowałem już wszystkiego ale nic nie pomogło.Więc zwracam się do administracji tego forum o pomoc. Proszę pomóżcie :) Załączam link z Otl'a. Extras.TxtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 1. Nie dołączony log z rootkit detekcji GMER. Trudność w stworzeniu loga: działa emulacja SPTD (przecież jest ogłoszenie na ten temat...) 2. Owszem, ta infekcja wchodzi z kodeków, ale kodeków pobranych "na lewo" a nie ze strony domowej. Co dopiero odpowiadałam w innym temacie, masz mutację tej infekcji, czyli podwójny proces utrzymujący modyfikację. 3. Dodatkowo: fatalny poziom "zabezpieczeń" systemu (SP1!). 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL IE - HKU\S-1-5-21-1801674531-1993962763-682003330-1003\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = "http://www.qooqlle.com/" FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "qooqlle" FF - prefs.js..browser.search.useDBForOrder: true FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://www.qooqlle.com/" O4 - HKLM..\Run: [Readar_sl] C:\Documents and Settings\Deaf\Dane aplikacji\Readar_sl.exe (Created with WinAutomation ("http://www.WinAutomation.com")) O4 - HKLM..\Run: [TunesHelper] C:\Documents and Settings\All Users\TunesHelper.exe () O4 - HKU\S-1-5-21-1801674531-1993962763-682003330-1003..\Run: [] File not found O4 - HKU\.DEFAULT..\RunOnce: [WUAppSetup] File not found O4 - HKU\S-1-5-18..\RunOnce: [WUAppSetup] File not found O16 - DPF: {33564D57-0000-0010-8000-00AA00389B71} "http://download.microsoft.com/download/F/6/E/F6E491A6-77E1-4E20-9F5F-94901338C922/wmv9VCM.CAB" (Reg Error: Key error.) O16 - DPF: DirectAnimation Java Classes file://C:\WINDOWS\Java\classes\dajava.cab (Reg Error: Key error.) O16 - DPF: Microsoft XML Parser for Java file://C:\WINDOWS\Java\classes\xmldso.cab (Reg Error: Key error.) O20 - Winlogon\Notify\mszsrn32: DllName - Reg Error: Value error. - Reg Error: Value error. File not found SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (AntiVirService) SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (AntiVirScheduler) [2011-01-15 10:44:50 | 000,001,860 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Deaf\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\vesh4m1f.default\searchplugins\search.xml [2011-01-13 19:20:59 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\Deaf\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\searchplugins :Commands [emptyflash] [emptytemp] Rozpocznij proces przez Uruchom skrypt. Komputer będzie restartował, a po restarcie otrzymasz z tego log. 2. Wytwórz nowe logi z OTL opcją Skanuj. Dołącz log powstały z usuwania w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
Tetris24 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Witam , wróciłem niedawno z pracy i odrazu zabrałem się do wykonania wyżej wymienionych wskazówek. A na przyszłośc czy mogła by mi Pani z całym szacunkiem polecic jakis program który zabezpieczy lepiej mój cpu/laptop zbytnio nie obciązając systemu aczkolwiek dlatego iż pracuję na nim i wiem że często programy typu Antyvir etc bardzo obciązają systemy ale z drugiej strony też niema można na to patrzec.(rozumię doskonale). Poniżej załączam Logi z Otl'a i GMER'a po ukończonym skanowaniu. Aha przy okazji jeśli wszystko będzie wporządku w jaki sposób mogę wyczyścic komputer po tych wszystkich skanowaniach ? czy potrzebny jest jakiś program czy wystarczy "delete"? może i głupie pytanie ale jak to mówią "kto pyta nie błądzi" Serdecznie pozdrawiam. Log z Otl'a.txtPobieranie informacji ... GMER after scan.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Kończąc historię Qooqlle należy pozbyć się kopii zapasowych szkodnika: 1. W OTL wywołaj funkcję Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: INSTRUKCJE Cytat A na przyszłośc czy mogła by mi Pani z całym szacunkiem polecic jakis program który zabezpieczy lepiej mój cpu/laptop zbytnio nie obciązając systemu aczkolwiek dlatego iż pracuję na nim i wiem że często programy typu Antyvir etc bardzo obciązają systemy ale z drugiej strony też niema można na to patrzec.(rozumię doskonale). 1. Przede wszystkim rozpocznij od podstaw. System ma katastrofalny system zabezpieczeń: Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack. 1 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 6.0.2800.1106) To znaczy: sito nieszczelne i brak możliwości instalowania łatek (MS zbanował dla pobierania aktualizacji wszystkie XP poniżej progu XP SP3). Na widoku obowiązkowa aktualizacja do stanu: Service Pack 3 + Internet Explorer 8. Internet Explorer ma być instalowany niezależnie od faktu czy z niego korzystasz, jest to silnik zintegrowany z Windows i w sposób transparentny korzystają z niego różne funkcje systemu oraz aplikacje zewnętrzne. Siłą rzeczy jest to potężna luka. 2. Posługujesz się przestarzałymi wersjami programów zabezpieczających, tzn. ZoneAlarm z 2007 + Avira z 2008. Avirę zaktualizuj do najnowszej wersji, zaś ZoneAlarm proponuję się pozbyć na rzecz darmowej alternatywy: PrivateFirewall | Online Armor Free | Outpost Security Suite Free. 3. Gadu-Gadu jest tu w starej wersji Gadu-Gadu 7.7, co oznacza: brak pełnego wsparcia dla własnej sieci (!) i bardzo niski poziom zabezpieczeń (m.in. brak SSL). Proponuję zamianę na nowoczesny WTW lub Mirandę. To aplikacje lekkie i portable, z kompleksową obsługą protokołu GG8/GG10. Opisy są tu: Darmowe komunikatory. . Odnośnik do komentarza
Tetris24 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Slicznie dziękuję za wszystko Wykonałem wszystkie procedury tak jak zostało mi to zalecone , zainwestowałem też w "Privatefirewall" poczytałem troszke jak go skonfigurowac i jest Ok. :) Jeszcze raz bardzo dziękuję i naprawde duży plus dla Państwa za pomoc i za to że to Forum istnieje . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi