Skocz do zawartości

Powolne otwieranie się stron www, zawieszający się explorer, Smart File Advisor i ogólne zamulenie systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od niedawna posiadam netbooka Asus z win 8.1 x64 na pokładzie. Służy mi do dziergania szkolnych projektów i pisania pracy (stąd sporo Microsoftowych narzędzi). Niestety nie jestem jedynym użytkownikiem, co skutkuje nienadzorowanym instalowaniem gier i aplikacji z internetu. Ostatnio system wyraźnie zwolnił, przeglądarka się zacina przy otwieraniu stron, explorer zawisa przy ładowaniu widoku plików i folderów; zainstalowany od nowości mcafee ma jakieś problemy z dokończeniem skanowania, co jakiś czas wyświetla się info na ikonce że jest nieskonfigurowany (?). Ostatnio został zainstalowany alkohol120 z jakiejś chyba badziewiastej instalki, zainstalowało się z nim coś co się zwało smart file advisor. Odinstalowałam toto jak się dało razem z alkoholem i sterownikiem SPTD bo ciagle wyskakiwało w tray'u i wyświetlało jakieś aktualizacje ale wiem że zapewne jakieś śmieci jeszcze zostały. 

Bardzo proszę o przegląd załączonych logów (mam nadzieję że jest wszystko co potrzeba) i ewentualne wskazówki co można zrobić żeby odgruzować (a może i odwirusować) system.

Nie wie czy to istotne ale podczas skanowania Gmer dwa razy wyrzucił błąd: nie można uzyskać dostępu do config/system ponieważ jest używany przez inny proces ale po kliknięciu OK skan dokończył się.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

gmer.txtPobieranie informacji ...

Addition.txtPobieranie informacji ...

FRST.txtPobieranie informacji ...

Shortcut.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
  Cytat

Ostatnio system wyraźnie zwolnił, przeglądarka się zacina przy otwieraniu stron, explorer zawisa przy ładowaniu widoku plików i folderów; zainstalowany od nowości mcafee ma jakieś problemy z dokończeniem skanowania, co jakiś czas wyświetla się info na ikonce że jest nieskonfigurowany (?).

Tu brak oznak infekcji, więc w tym przypadku problem raczej leży w firmowych zintegrowanych aplikacjach, czyli McAfee LiveSafe – Internet Security (bardzo rozbudowany i ingerencyjny pakiet, w Dzienniku zdarzeń błędy jego usług) oraz WebStorage (dysk "w chmurze" od ASUSa, element problematyczny i kolidujący z pracą eksploratora Windows).

Proponuję rozpocząć od deinstalacji wymienionych programów. Po tym zrób nowy log FRST (włącznie z Addition) i podsumuj czy jest poprawa w działania systemu.

Cytat

Ostatnio został zainstalowany alkohol120 z jakiejś chyba badziewiastej instalki, zainstalowało się z nim coś co się zwało smart file advisor. Odinstalowałam toto jak się dało razem z alkoholem i sterownikiem SPTD bo ciagle wyskakiwało w tray'u i wyświetlało jakieś aktualizacje ale wiem że zapewne jakieś śmieci jeszcze zostały.

Smart File Advisor to bardzo niepożądany program przejmujący skojarzenia plików, zintegrowany w instalatorze "wersji darmowej" Alcohol 120% / 50% (jest to robione za zgodą producenta Alcohola). Jest on wstawiony w instalatorze jako komponent "niezbędny" do działania Alcohola i nie można go nawet odznaczyć! Jedyny sposób, by zainstalować ten rodzaj wersji Alcohol bez tego zintegrowanego śmiecia, to wykonać instalację bez połączenia sieciowego. Obecnie w raporcie nie ma już śladów "advisora", jak mówię to nie on jest przyczyną problemów.

Witam ponownie.

Dziękuję za szybką odpowiedź :) McAfee i Web Storage usunięty. Wydaje się że system odżył trochę. I tak już miałam dość mcafee i zamiarowałam zmienić antywirusa - w planach mam NIS na który mam licencję. Załączam logi. Czy jest coś jeszcze do usunięcia?

Pozdrawiam

Addition.txtPobieranie informacji ...

FRST.txtPobieranie informacji ...

Do wdrożenia tylko drobne korekty. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

CloseProcesses:
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.interia.pl/#utm_source=instalki&utm_medium=installer&utm_campaign=instalki
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.interia.pl/#utm_source=instalki&utm_medium=installer&utm_campaign=instalki
HKU\S-1-5-21-1712186617-1565352879-3468796479-1001\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.interia.pl/#utm_source=instalki&utm_medium=installer&utm_campaign=instalki
HKLM\...\Policies\Explorer: [NoControlPanel] 0
S0 mfeelamk; system32\drivers\mfeelamk.sys [X]
S4 sptd; \SystemRoot\System32\Drivers\sptd.sys [X]
C:\Program Files\mcafee
C:\Program Files\Common Files\mcafee
C:\Program Files (x86)\Alcohol Soft
C:\ProgramData\DAEMON Tools Lite
C:\ProgramData\F-Secure
C:\ProgramData\McAfee
C:\Users\Paweł Ola\AppData\Roaming\sp_data.sys
C:\Users\Paweł Ola\AppData\Roaming\WebStorage
C:\Users\Paweł Ola\Documents\ax_files.xml
Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\MozillaPlugins /f
EmptyTemp:

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Czekaj cierpliwie, nie przerywaj działania. Gdy Fix ukończy pracę, system zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw go.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...