Skocz do zawartości

Wirus 'Your personal files are encrypted'

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Mówisz o przycisku "Skanuj teraz", a ja mówię o konfiguracji programu przed uruchomieniem tego przycisku, by wskazać pełny skan. Czy tak to wyglądało? Pusty log MBAM usuwam, on nie jest potrzebny - raport skanera podajesz wtedy, gdy coś zostanie znalezione. Kolejne akcje:

1. Start > w polu szukania wpisz services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. Na liście dwuklik w uługę Centrum zabezpieczeń i Typ uruchomienia przestaw na Automatycznie (opóźnione uruchomienie). Następnie dwuklik w Zapora systemu Windows i Typ uruchomionia ustaw na Automatyczny.

2. Kolejne skany dla pewności za pomocą ESET Online Scanner oraz Hitman Pro. Jeśli coś znajdą, dostarcz raporty.

Cytat

Mówisz o przycisku "Skanuj teraz", a ja mówię o konfiguracji programu przed uruchomieniem tego przycisku, by wskazać pełny skan. Czy tak to wyglądało?

Odpowiedź : Oczywiście , że tak to wyglądało :)

1. Wykonałem lecz nie wiem co miałoby mi to dać :D ( ale to nie ważne ufam specjaliście  ) 

2. Raport z HitmanPro końcówkę zmieniłem z log na txt ponieważ nie mam uprawnień do tego typu wysyłania plików . Powinno też dać się odczytać . Co do Hitmana zaskoczył mnie i wykrył 2 Trojany i chyba mamy tutaj tego odpowiednika przez , którego nie da się odtwarzać muzyki przez Windows Media Player itd. , bo z tego co widzę załapałem go 2015-02-02 14:47:45 . Myślę , że dobrze to zweryfikowałem jednak poczekam na twoją ocenę sytuacji i niezbędne wskazówki dalszego postępowania . Dodam tylko , że Hitman jest ciągle włączony i mam możliwość teraz usunięcia tych trojanów lub przeniesienia do kwarantanny . 

MAŁY EDIT Eset już skanuje 40min i wykrył 3 wirusy ale jeszcze troche mu zostało więc raport dośle do niego .

HitmanPro_20150203_2156.txtPobieranie informacji ...

Cytat

1. Wykonałem lecz nie wiem co miałoby mi to dać

Odwrócone zostały modyfikacje malware. Pierwotnie pierwszy log FRST pokazywał polityki HideSCAHealth (ukrycie ikony Centrum w obszarze powiadomień), co zwykle oznacza, że malware poczyniło zmiany w usługach Windows i chce ukryć ten stan blokując powiadomienia. Dlatego też był w końcowej fazie sprawdzany log Farbar Service Scanner, a niedomyślne ustawienia odwracane.

Cytat

Co do Hitmana zaskoczył mnie i wykrył 2 Trojany i chyba mamy tutaj tego odpowiednika przez , którego nie da się odtwarzać muzyki przez Windows Media Player itd. , bo z tego co widzę załapałem go 2015-02-02 14:47:45

Co masz na myśli, o co chodzi z Windows Media Player?

Wyniki Hitman: nie wykrył nic czynnego / zaskakującego. Drobne odpadki Necurs (on już dawno usunięty za pomocą TDSSKiller, to jest nieczynna replika w katalogu Przywracania systemu), adware i ciastka. Usuń wyniki, "Suspicious files" C:\FRST.exe i C:\Users\XX\Downloads\FSS.exe oczywiście do ominięcia - to nie są szkodniki. Zresztą wszystkie używane narzędzia i tak na końcu zostaną usunięte.

Cytat

Co masz na myśli, o co chodzi z Windows Media Player?

Program Windows Media Player napotkał problem podczas odtwarzania pliku : taki komunikat wyskakuje od tego czasu kiedy zaatakowany został mój komputer w dodatku gdy próbuje uruchomić grę wyskakują też jakieś błędy . Coś musiało chyba jeszcze zostać . Pozostało mi tylko czekać na wyniki ESET'a  bo jak nic nie specjalnego nie wykryje do dam ci już chyba spokój  :blink:

Cytat

Program Windows Media Player napotkał problem podczas odtwarzania pliku : taki komunikat wyskakuje od tego czasu kiedy zaatakowany został mój komputer w dodatku gdy próbuje uruchomić grę wyskakują też jakieś błędy

Ale jaki plik próbujesz odtwarzać w WMP? O jakiej grze mowa i jaki błąd? Przypominam też, że cały dysk C miał masowo zaszyfrowane dane, były usuwane różne zaszyfrowane pliki i są określone ubytki - niektóre aplikacje zwracające błędy / pokazujące jakieś defekty w GUI trzeba będzie po prostu przeinstalować. Druga sprawa: cały dysk D jest też zaprawiony szyfrowaniem i to już musisz ogarnąć samodzielnie.

Po prostu muzykę MP3 w WMP a gra nie ma nic wspólnego bo już zanim udzielałaś mi pomocy to już ten błąd wyskakiwał ( odkąd atak wirusów jest czyli od jakiś 3 dni )  . 8 trojanów znalazł już ESET i kończy działanie to jeszcze podeślę ci raport i to będzie na tyle + Wynagrodzę oczywiście za udzieloną mi pomoc 

esetraport.txtPobieranie informacji ...

1. Jedyny wynik z dysku C to C:\Windows\FixCamera.exe i to wygląda na fałszywy alarm, ale plik nieistotny. Reszta wyników to pliki pomocnicze szyfrowania z dysku D. Jak mówiłam, na dysku D dzieje się znacznie więcej niż to co wykrył skaner - tam są nadal masowo zaszyfrowane dane.

2. Ponawiam pytania:

- Jaki plik próbujesz otwierać w WMP, tzn. z jakiego poziomu - przedstaw mi na obrazku jak ten plik wygląda w eksploratorze.

- Jaka gra i jaki błąd (dokładnie).

Nawiasem mówiąc, czy przed moimi operacjami (zaszyfrowane pliki), czy po (usunięcie plików), to na to samo wchodzi w określonym kontekście = niedostępne pliki.

Nie wiem czy mi się to opłacało czy nie ale przywróciłem cały system do fabrycznych ustawień a następnie sformatowałem dysk D . W tym momencie jest on całkowicie czysty a na dysku C pozostały praktycznie tylko pliki systemowe

Co najlepsze WMP odtwarza w końcu dźwiek w formacie MP3 , jeszcze tylko sprawdzę czy gry działają bez zarzutów . 

Jeśli mógłbym prosić Cię o ostatnią przysługę o polecenie jakiegoś darmowego w " miarę pewnego " antywirusa. 

Naprawdę nie wiem jak ci podziękować za tyle cennego czasu jakiego mi podarowałaś by mi pomóc . Jak tylko będzie grosz to z wielkim zadowoleniem prześlę donate , ale moim głównym aspektem będzie reklama fixitpc  :thumbsup:

Jeszcze raz wielkie dzięki głównie za cierpliwość duży pozytywny podziw :D Jednym słowem SZACUN i pozdro dla forumowiczów FIXITPC 

Mogliśmy jest powalczyć z błędami, ale uważam że podjęte konkretne całościowe działania z Recovery i formatem to znacznie lepszy pomysł. Infekcje były usunięte dobrze, ale nie ich wszystkie skutki (szyfrowanie). Na koniec:

1. Dla bezpieczeństwa zmień wszystkie dane logowania w serwisach (bank, poczta, serwisy społecznościowe, etc).

2. Jeśli chodzi o zabezpieczanie, to dowolny antywirus z tych popularnych będzie OK, byle nie niszowe mało znane rozwiązania lub "chińskie" produkcje. Natomiast możesz się zainteresować dodatkowymi metodami zabezpieczeń:

- CryptoPrevent (dostępna wersja darmowa): specjalizacja w ochronie przed infekcjami szyfrującymi, na bazie polityk oprogramowania (utylizacja funkcji wbudowanej w Windows).

- Malwarebytes Anti-Exploit (dostępna wersja darmowa): w wersji darmowej ochrona przeglądarek oraz Java przed eksploitami / atakami.

- SandBoxie (trial 30-dni, z programu nadal można korzystać po, ale nagscreen): wirtualne środowisko, piaskownica.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...