Skocz do zawartości

POMOCY WIRUS Desktop.ini

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie od momentu jak kupiłem nowy laptop z windows 8 same problemy z wirusami, winrar ze strony dobre programy czy jakieś inna narzędzia typu bit torrent z instalki.pl i SAME WIRUSY  ! ! ! Oczywiście antywirusy, windows defender, avast czy jakieś darmowe gówno MC Afee dorzucone w promocjo do kompa zainstalowane już na nim nie pomagają nic i tego wgl nie widzą. WYBACZCIE za oburzenie. Przechodząc do rzeczy od jakieś 2 tygodni bez przerwo TWORZY MI PLIKI, SKRÓTY .ini dostaje w głowe to na kompie było totalnie wszędzie jak chciałem usunąć i normalnie nie dało rady, wyłączenie przywracania systemu tez nic nie dało, opcjie z windowsa 8 typu naprawa itp TEŻ NIC, format całego kompa NIC NADAL TO GÓWNO JEST, w dodatku wszystkie zdjęcia filmy poszły się ....... PROSZĘ WAS O POMOC  

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Opublikowano

Proszę zacznij od zasad działu i dostarcz obowiązkowe logi: KLIK.

Przechodząc do rzeczy od jakieś 2 tygodni bez przerwo TWORZY MI PLIKI, SKRÓTY .ini dostaje w głowe to na kompie było totalnie wszędzie jak chciałem usunąć i normalnie nie dało rady, wyłączenie przywracania systemu tez nic nie dało, opcjie z windowsa 8 typu naprawa itp TEŻ NIC, format całego kompa NIC NADAL TO GÓWNO JEST

Powiedz mi gdzie Ty te pliki desktop.ini usuwasz. Ukryte pliki desktop.ini są częścią systemu i są zaraz po instalacji Windows w mnóstwie folderów, bo pliki te pełnią specjalną rolę: odpowiadają za polonizowane nazwy na polskich systemach (dlatego w eksploratorze widać nazwy C:\Users\Konto\Pulpit zamiast C:\Users\Konto\Desktop czy C:\Użytkownicy zamiast C:\Users) oraz specjalne ikonki określonych folderów (np. folder Desktop/Pulpit ma inną niż standardowy folder). Przy czym na Pulpicie są aż dwa pliki, bo Pulpit to wirtualna przestrzeń składająca widok folderów C:\Users\Konto\Desktop + C:\Users\Public\Desktop. Tych plików nie należy usuwać, zostawić je w spokoju, bo ich usunięcie spowoduje utratę polskich nazw i specjalnych ikonek. Ich domyślnie nie widać, dopóki się nie wyłączy opcji Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego.

Są określone infekcje, które podrabiają te pliki, ale w całkiem innych miejscach.

.

Opublikowano

pliki deskopt.ini których nie mogę otworzyć nawet, bo nie mam do nich dostępu tworzą sie na pulpicie, w folderze obrazy, programy files totalnie wszędzie, liki też mi sie zrobiły takie jak by za mgłą w dodatku nie mam do nich dostępu na dysku d zrobiły mi sie dwa foldery które jak usunę to zaraz sie pojawiają

Dodaje screeny

w jakis sposób to zrobić z tymi folderami, jeszcze pojawiaja mi sie pliki o nazwie Thumbs.db

zrobiłem to, znikły pliki, już powinno być wszystko ok ?

post-14286-0-63080000-1413926305_thumb.png

post-14286-0-07280000-1413926319_thumb.png

post-14286-0-83180000-1413926324_thumb.png

Opublikowano

To nie były żadne szkodliwości. Wszystko to, co zaprezentowałeś na screenach, to poprawne i istotne elementy systemu operacyjnego, których nie należy tykać ani usuwać. Mają tam być, siedzieć i tyle :)

Z definicji powinny one być ukryte (domyślne ustawienie systemu). Prawdopodobnie przypadkiem jakimś je odkryłeś, dlatego je zobaczyłeś. 

Opublikowano

jaroasta, do uzupełniania posta, gdy nikt jeszcze nie odpisał, służy opcja Edytuj, a nie post pod postem. Napisałeś kilka w serii. Wszystkie skleiłam.

Jak już zostało powiedziane dwukrotnie wcześniej, wszystko jest w porządku, to nie są wirusy tylko głównie obiekty systemowe. Precyzując dokładniej:

• Pliki desktop.ini już omówiłam.
  • Pliki thumbs.db to pliki buforowania miniatur. Można je usuwać, ale i tak mogą się odtworzyć.
  • Folder $Recycle.Bin to folder Kosza, prawdziwy. To co jest na Pulpicie to tylko wirtualny skrót. Każdy dysk ma swój własny folder Kosza.
  • Folder Boot (krytyczny) jest niezbędny, by system w ogóle się uruchamiał.
  • Folder ProgramData jest związany z konfiguracją programów Microsoftu oraz innych instalowanych w systemie.
  • Folder System Volume Information (krytyczny) jest związany z systemowym cieniowaniem woluminu i m.in. Przywracaniem systemu. Folder jest powielony na każdym dostępnym dysku.
  • Folder UserGuidePDF nie jest składnikiem systemu, dodał go jakiś program.

Z wyjątkiem plików thumbs.db i UserGuidePDF, nie wolno naruszyć tych komponentów, to oznaczałoby uszkodzenie systemu. Czasem robi się usuwanie Kosza metodą bezpośredniego usuwania folderu $Recycle.Bin (system i tak go zregeneruje od nowa), ale to służy przypadkom uszkodzenia Kosza. W normalnych okolicznościach z Koszem działa się via Pulpit.

zrobiłem to, znikły pliki, już powinno być wszystko ok ?

Rozumiem, iż w Opcjach folderów zaznaczyłeś Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego. To jest domyślna konfiguracja, tych obiektów nie powinno być widać, by właśnie nikt nie uszkodził czegoś. Zostaw tę opcję w takim stanie i nic już nie grzeb.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...