TheBarry Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Dzień dobry.. Przychodzę tutaj z prośbą o pomoc. Mianowicie jestem totalnie "zielony" w sprawach oczyszczania komputeraCzy jakaś miła osoba pomogła by pozbyć się tego problemu? Od podstaw oczywiście z jak najprostszymi instrukcjami.Problem polega na Reveral Knowledge nie wiem skąd jak i kiedy lecz prawdopodobnie to jeden z domowników podczas użytkowania zaraził się tym.Jest jeszcze jedna sprawda.. Podczas wpisywania czegoś w wyszukiwarce (chrome) dostaję zwięchę dopiero po kliknięciu F5 zaczyna się coś dziaćProsze o pomoc ;/ Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Na początek przeczytaj zasady działy: KLIK. Dostarcz obowiązujące tu raporty FRST, OTL i GMER. One są konieczne, by wiedzieć co jest w systemie i podjąć odpowiednie kroki. Odnośnik do komentarza
TheBarry Opublikowano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Z góry przepraszam za tak mozolną pracę. Troszeczkę mi to zajęło nie mogłem się połapać Addition.txtPobieranie informacji ... FRST.txtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... gmer.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Shortcut.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Uściślij gdzie i w jakiej postaci pokazuje Ci się "Relevant Knowledge" i skąd o nim wiesz. W raportach brak oznak tej instalacji. Są owszem inne śmieci i te będą usuwane (poniżej instrukcje). Dodatkowe uwagi: - Używane / pobierane były wątpliwe skanery, od których należy trzymać się z daleka: SpyHunter i XoftSpy od Paretologic. SpyHunter stosuje namolne taktyki reklamodawcze polegające m.in. na tendencyjnym konstruowaniu "opisów usuwania" infekcji, w których jest sugerowany jako jedyne skuteczne rozwiązanie. Oba programy były kiedyś na czarnej liście i do dziś nie są polecane. - Ogólnie czego unikać, by nie zainstalowały się niepożądane "bonusy": KLIK. Wstępnie przeprowadź te działania: 1. Przez Panel sterowania odinstaluj śmiecia Ask Toolbar. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: AppInit_DLLs: C:\PROGRA~2\NVIDIA~1\3DVISI~1\NVSTIN~1.DLL => C:\PROGRA~2\NVIDIA~1\3DVISI~1\NVSTIN~1.DLL File Not Found AppInit_DLLs-x32: C:\PROGRA~2\NVIDIA~1\3DVISI~1\nvStInit.dll => "C:\PROGRA~2\NVIDIA~1\3DVISI~1\nvStInit.dll" File Not Found SearchScopes: HKCU - {A6CE014A-EAD6-437A-8842-E90BE15015DB} URL = http://websearch.ask.com/redirect?client=ie&tb=ORJ&o=100000027&src=kw&q={searchTerms}&locale=en_US&apn_ptnrs=^U3&apn_dtid=^OSJ000^YY^PL&apn_uid=8965826C-2D4B-40E4-BA33-D4225BF7DC50&apn_sauid=138E17D3-F839-4685-AC67-EA0915C91699 Toolbar: HKLM - No Name - {318A227B-5E9F-45bd-8999-7F8F10CA4CF5} - No File Toolbar: HKLM - No Name - {CC1A175A-E45B-41ED-A30C-C9B1D7A0C02F} - No File Toolbar: HKCU - No Name - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - No File FF Plugin-x32: @esn/esnlaunch,version=2.1.4 -> C:\Program Files (x86)\Battlelog Web Plugins\2.1.4\npesnlaunch.dll No File FF Plugin-x32: @esn/esnlaunch,version=2.3.0 -> C:\Program Files (x86)\Battlelog Web Plugins\2.3.0\npesnlaunch.dll No File FF Plugin-x32: @pandonetworks.com/PandoWebPlugin -> C:\Program Files (x86)\Pando Networks\Media Booster\npPandoWebPlugin.dll No File FF HKLM-x32\...\Firefox\Extensions: [fmdownloader@gmail.com] - C:\Program Files (x86)\Freemake\Freemake Video Downloader\BrowserPlugin\Firefox\fmdownloader@gmail.com S3 EagleX64; \??\C:\Windows\system32\drivers\EagleX64.sys [X] S3 esgiguard; \??\C:\Program Files\Enigma Software Group\SpyHunter\esgiguard.sys [X] S3 gdrv; \??\C:\Windows\gdrv.sys [X] S3 MBAMSwissArmy; \??\C:\Windows\system32\drivers\MBAMSwissArmy.sys [X] U3 ffdoipob; \??\C:\Users\Patryk\AppData\Local\Temp\ffdoipob.sys [X] C:\$AVG C:\Program Files\Enigma Software Group C:\ProgramData\{01BD4FC9-2F86-4706-A62E-774BB7E9D308} C:\ProgramData\AVG C:\ProgramData\AVG2014 C:\ProgramData\MFAData C:\Users\Patryk\AppData\Local\AVG C:\Users\Patryk\AppData\Local\Avg2014 C:\Users\Patryk\AppData\Local\MFAData C:\Users\Patryk\AppData\Roaming\AVG C:\Users\Patryk\AppData\Roaming\AVG2014 C:\Users\Patryk\AppData\Roaming\TuneUp Software C:\Users\Patryk\Downloads\chromeinstall-*.exe C:\Users\Patryk\Downloads\Free-Sound-Recorder(13331)-dp.exe C:\Users\Patryk\Downloads\SpyHunter-Installer.exe C:\Users\Patryk\Downloads\XoftSpy_AV_Setup.exe C:\Windows\ACF5FE1B377240688B872D2A6EFD0A05.TMP EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. System zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 3. Uruchom AdwCleaner. Zastosuj Szukaj, a po tym Usuń. Powstanie folder C:\AdwCleaner z raportem z usuwania. 4. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition i Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt i log z AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
TheBarry Opublikowano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Error 1316. Określone konto już istnieje - Przy deinstalacji ask toolbar. Relevant Knowledge wyskakiwał mi dzisiaj rano poszperałem trochę w internecie. Zeskanowałem komputer po czym uzyłem CClenera i jak na razie problem ustąpił jednakże miałem obawy i zgłosiłem się tutaj Wykonam za chwilę kolejne kroki. Zrobiłem zgodnie z poleceniami. AdwCleanerS0.txtPobieranie informacji ... FRST.txtPobieranie informacji ... Fixlog.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Zadania pomyślnie wykonane. Ale jedna uwaga - AdwCleaner usunął częściowo komponenty Freemake (zresztą niedokładnie), szczególnie w Google Chrome, bo ma w bazie informacje o występkach (instalacje typu PUP, chyba w instalatorze też adware). Brakujące elementy uzupełnisz reinstalując program. Nic tu więcej nie widzę do interwencji. Finalizuj sprawy: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CMD: del /q C:\Users\Patryk\AppData\Local\Temp\Quarantine.exe CMD: del /q C:\Users\Patryk\Downloads\2vornp0u.exe CMD: del /q C:\Windows\SysWOW64\sqlite3.dll RemoveDirectory: C:\AdwCleaner DeleteQuarantine: Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Przedstaw wynikowy fixlog.txt. Następnie: 2. Skorzystaj z narzędzia DelFix. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Rozważ aktualizację systemu do wersji Windows 8.1: KLIK. Stan obecny: Platform: Windows 8 (X64) OS Language: Polski (Polska) Internet Explorer Version 10 . Odnośnik do komentarza
TheBarry Opublikowano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Wszystko zrobiłem czy coś jeszcze trzeba mi do szczęścia? Fixlog.txtPobieranie informacji ... DelFix.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Potwierdzam wykonanie akcji. Możesz usunąć log DelFix. To już koniec zadań. Podałam też wcześniej link do artykułu, w którym jest rozpisane na co uważać. Odnośnik do komentarza
TheBarry Opublikowano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Bardzo Tobie dziękuję polecę forum znajomym jak tylko będą mieli jakikolwiek problem. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi