main Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2014 problem głównie przy starcie systemu, wyraźnie zwolnił; w Poglądzie zdarzeń nowe błędy; Malwarebytes nic nie znajduje, antywir Kaspersky nie uruchamia się (tzn nie mam dostępu do tego programu, same procesy avp.exe chodzą); poza tym wyraźnie zwolnienie i zamulenie komputera; nie wklejam loga z FRST, bo nie działa on na Windows 2003; z góry dziękuję za pomoc; OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt
main Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2014 sytuacja częściowo rozwiązana, nie wiedzieć czemu włączył się tryb PIO; do zamknięcia;
picasso Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2014 sytuacja częściowo rozwiązana, nie wiedzieć czemu włączył się tryb PIO Uruchamiałeś GMER, skanowanie mogło odpalić degradację transferu. Z drugiej strony, GMER uruchamiałeś, bo problem już był, czy tak? Potwierdzam brak oznak czynnej infekcji w raporcie. Jest tylko jeden podejrzany folder i sprawdź co w nim jest: C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\UcqeDipv Są do korekty też usługi oznaczone jako wybrakowane, ale przed zadaniem usuwania mam pytanie: nie wklejam loga z FRST, bo nie działa on na Windows 2003; Czy sprawdziłeś to namacalnie (błąd) czy założyłeś na wyrost na podstawie listy obsługiwanych platform? Owszem, FRST nie jest w teorii kompatybilny z Windows 2003 i platformami serwerowymi. Był na forum temat w którym FRST odmówił skanu na Windows 2003, ale mam także inny przykład z forum w którym FRST wyprodukował logi z Windows 2003: KLIK. Sprawdź czy się da zrobić logi z FRST. .
main Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2014 dziękuję za odpowiedź; Uruchamiałeś GMER, skanowanie mogło odpalić degradację transferu. Z drugiej strony, GMER uruchamiałeś, bo problem już był, czy tak? tak; Potwierdzam brak oznak czynnej infekcji w raporcie. Jest tylko jeden podejrzany folder i sprawdź co w nim jest: folder był pusty; Czy sprawdziłeś to namacalnie (błąd) czy założyłeś na wyrost na podstawie listy obsługiwanych platform? miałem kiedyś wirusa i też korzystałem z Waszej pomocy, wtedy FRST odpalić się nie dał, więc teraz nawet nie próbowałem;
picasso Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Rozumiem, że najnowsza wersja FRST również nie uruchamia się? W takim razie za pomocą OTL wykonaj drobne końcowe korekty, głównie na te błędy w Dzienniku zdarzeń: Error - 2014-08-22 12:29:15 | Computer Name = MAIN-DELL | Source = Service Control Manager | ID = 7000 Description = Nie można uruchomić usługi avgntflt z powodu następującego błędu: %%2 Error - 2014-08-22 12:29:18 | Computer Name = MAIN-DELL | Source = Service Control Manager | ID = 7026 Description = Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego: KLIF Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcnmea.sys -- (zgdcnmea) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcnet.sys -- (zgdcnet) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcmdm.sys -- (zgdcmdm) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcdiag.sys -- (zgdcdiag) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\zgdcat.sys -- (zgdcat) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\vnaap.sys -- (vna_ap) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\massfilter_lte.sys -- (massfilter_lte) DRV - File not found [File_System | System | Stopped] -- system32\DRIVERS\klif.sys -- (KLIF) DRV - File not found [File_System | Auto | Stopped] -- C:\WINDOWS\SYSTEM32\drivers\avgntflt.sys -- (avgntflt) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\drivers\aksup.sys -- (AKSUP) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- system32\DRIVERS\aksifdh.sys -- (AKSIFDH) O1 - Hosts: 195.245.119.131 browser-security.microsoft.com [2014-08-21 16:49:51 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\UcqeDipv :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. W katalogu C:\_OTL powstanie log z wynikami usuwania. Przedstaw go. .
main Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 ściągnąłem nową wersję FRST i poszło, także wklejam logi; dodatkowo, puściłem raz jeszcze OTL, bo robiłem zmiany w ramach Kasperskiego i Malwarebytes; w związku z tym nie wykonałem skryptów naprawczych; znowu przestał mi się uruchamiać Kaspersky; dodatkowo, w lokalizacji z dziwnym folderem pojawił się kolejny dziwny o wyglądającej na losową nazwie, miał dziwny plik *.dat, który uruchamiał się w autostarcie, ale teraz go już nie ma - nie wiem, czy mi go czasem Kaspersky nie usunął, ale nie mogę go odpalić, więc nie wiem; tak czy siak, nadal jest coś nie tak; oby logi pomogły; Extras.Txt OTL.Txt Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt
picasso Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Dobrze, że się udało uruchomić FRST (mimo że brak oficjalnej zgodności i trzeba nanieść liczne poprawki na filtrowanie wyników). On wykrył przyczynę blokady Kasperskiego, czyli restrykcję oprogramowania (OTL w ogóle tego nie skanuje): HKLM Group Policy restriction on software: C:\Program Files\Kaspersky Lab Ta polityka wygląda rzeczywiście na wstawioną przez infekcję, tylko ja nie widzę aktywnych śladów.... I mam pytanie, czy ten BAT jest pewny / utworzony przez Ciebie: Startup: C:\Documents and Settings\Administrator\Menu Start\Programy\Autostart\batch.lnk ShortcutTarget: batch.lnk -> G:\programy\safe\batch.bat () Wstępnie przeprowadź następujące działania: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKLM Group Policy restriction on software: C:\Program Files\Kaspersky Lab S4 AKSIFDH; system32\DRIVERS\aksifdh.sys [X] S4 AKSUP; system32\drivers\aksup.sys [X] S4 avgntflt; \??\C:\WINDOWS\SYSTEM32\drivers\avgntflt.sys [X] S4 massfilter_lte; \??\C:\WINDOWS\system32\drivers\massfilter_lte.sys [X] S4 vna_ap; system32\DRIVERS\vnaap.sys [X] S4 zgdcat; system32\DRIVERS\zgdcat.sys [X] S4 zgdcdiag; system32\DRIVERS\zgdcdiag.sys [X] S4 zgdcmdm; system32\DRIVERS\zgdcmdm.sys [X] S4 zgdcnet; system32\DRIVERS\zgdcnet.sys [X] S4 zgdcnmea; system32\DRIVERS\zgdcnmea.sys [X] Hosts: EmptyTemp: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. System zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 2. Zresetuj cache wtyczek Google Chrome, by usunąć puste wpisy. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie Włącz. 2. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition i Shortcut). Dołącz też plik fixlog.txt. Kaspersky powinien już działać - dostarcz raport co on wykrył. .
main Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2014 I mam pytanie, czy ten BAT jest pewny / utworzony przez Ciebie tak, robi mi backupy; Kaspersky wykrył i usunął: Usunięto Koń trojański Trojan-PSW.Win32.Tepfer.uhak C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\IvdufCimde\IvdufCimde.dat Fixlog.txt FRST.txt
picasso Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 Zadane operacje wykonane, a w podanym raporcie nie widzę nic podejrzanego. Wygląda na to, że skończyliśmy. Usuń używane narzędzia z folderu G:\docs\download, popraw za pomocą DelFix.
Rekomendowane odpowiedzi